Forum Logo




Kedilerde Pati Şişmesi Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri

Hayvanlar alemi ile ilgili her şeye bu başlık altından ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Aralık 2023, 15:00   #1
Çevrimiçi
Kedilerde Pati Şişmesi Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri




Kedilerde Pati Şişmesi Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri
Www.TrendForum.Net

Evcil hayvan sahibi olduktan sonra onların sağlıkları ile ilgili en küçük değişim büyük hassasiyetleri beraberinde getiriyor. Söz konusu kediler gibi yerinde duramayan ve merakları ve sakarlıkları ile nam salan canlılarla yaşamak olduğunda ise her an tetikte olmak gerekebiliyor. Kedilerde pati şişmesi; kedilerin pati bölgesinde meydana gelen, bir patinin diğerinden daha büyük gözükmesi ile karakterize olan ve ek semptomlara yol açması hâlinde veteriner hekimlere gidilmesini gerektiren bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Parmaklarının arasında sıkışmış olan yabancı cisimler başta olmak üzere parmak aralarını etkileyen enfeksiyonlar, travmalar sonucu oluşan doku hasarı, tırnaklarının çok uzaması ve alerji gibi birçok farklı neden kedinin patilerinde şişmeye neden olabiliyor. Belirtileri altta yatan nedene göre değişebilen kedilerde pati şişmesi hem ağrılı hem de ağrısız meydana gelebiliyor. Patilerde şişmeye ağrı eşlik ettiğinde veteriner hekim ziyaretlerinin önceliklendirilmesi gerekiyor. Bu yazımızda kedilerde pati şişmesi nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Kedilerde Pati Şişmesi Neden Olur?
Kedilerde pati şişmesi nedenleri son derece çeşitlidir. Kedinizin patisi şiştiğinde bazı zamanlarda ağrı belirgin bir şikâyet olarak öne çıkarken bazı durumlarda ağrıya rastlanmayabilir. Pati şişmesi nedenleri ağrılı ve ağrısız pati şişmesi nedenleri olarak iki ayrı grupta incelenebilmektedir:


Kedilerde Ağrılı Pati Şişmesi Nedenleri
Zaman zaman sokağa çıkan ya da evde farklı kedilerle birlikte yaşayan kedilerde pati şişmesinin yaygın nedenlerinden biri ısırılmadır. Kavga esnasında pati ısırıldığında yara enfekte olabilir, iltihap kapabilir ve sonucunda ağrıyla pati şişmesi eş zamanlı görülebilir. Kedi ısırması nedeniyle pati şiştiğinde, bölge incelendiğinde ısırık izi ile karşılaşılması mümkündür.
Enfeksiyonlar ve apseler kedinizin patisinde şişmeye neden olan unsurlar arasındadır. Avlanırken, kavga ederken ya da tırnaklarının pati bölgesine batması sonucu pati şişmesi meydana gelebilir.
Travmalar da kedilerde pati şişmesi nedenleri arasında yer alır. Ezilme, burkulma ve kırılma pati şişmesine yol açabilir ve kedilerin ağrı sorunu yaşamasına neden olabilir.
Kedilerde hem ağrıya hem de pati şişmesine neden olabilen diğer unsur arı ve sivrisinek gibi böcekler tarafından ısırılmadır.
Patilere yabancı cisim batması, sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasındadır. Patiler yabancı bir cisimden zarar gördüğünde doku zedelenmesi nedeniyle şişebilir. Kırık cam parçaları, metal objeler, antifriz ve patilere zarar veren temizlik malzemelerine karşı her zaman dikkatli olunmalıdır.
Tüm bunlara ek olarak tırnakları idealden fazla uzadığında ve çok sıcak bir yüzeye temas ettiklerinde de kedilerde pati şişmesi ağrı ile birlikte gözlemlenebilir. Aynı zamanda artrit, kemik ve yumuşak doku hastalıklarının da kedilerde pati şişmesine yol açtığı bilinmektedir.



Kedilerde Ağrısız Pati Şişmesi Nedenleri
Kedilerde pati şişmesine ağrının eşlik etmediği durumlar da neden olabilir. Bu nedenlerden ilki ödemdir. Ödem oluşumunun ardında farklı gerekçeler bulunmakla birlikte ödem kaynaklı pati şişmesi genellikle iki ya da tüm patilerde eş zamanlı ortaya çıkar. Nadir görülen kemik hastalıkları, alerjik reaksiyonlar ve bağışıklık sistemi tepkileri de kedilerde pati şişmesi ile sonuçlanabilir.
Unutulmaması gereken ciddi sağlık sorunlarının da kedilerde pati şişmesine yol açabileceğidir. Böbrek hastalıkları, sistemik enfeksiyonlar, kalp rahatsızlıkları, kullanılan bazı ilaçlar veya zehirlenme, karaciğer hastalıkları kedilerde pati şişmesine neden olabilir.

Alıntı
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
kedilerde, nedenleri, pati, seçenekleri, tedavi, Şişmesi


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Samsung Galaxy Z Flip 5'in renk seçenekleri ortaya çıktı DeepSilence Telefon Dünyasından Haberler 0 27 Mayıs 2023 16:24
Kedilerde Kulak Akıntısı Nedenleri ve Tedavisi Beatrice Hayvanlar Alemi 0 24 Şubat 2023 13:51
Kuzey Işıkları altında gerçeküstü kış tatili seçenekleri Zeytin Ülkemizin ve Dünyanın Turizm Trendleri 3 25 Ocak 2023 22:15
Pati Rütbe Seti devriksekiz vBulletin 3 22 Ocak 2023 17:53
Kedilerde Fib Hastalığı Beatrice Hayvanlar Alemi 0 31 Mayıs 2022 17:43




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net