Forum Logo




Yılanlar burun delikleri olmasına rağmen neden dilleri aracılığıyla koku alırlar?

Hayvanlar alemi ile ilgili her şeye bu başlık altından ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Aralık 2023, 15:01   #1
Çevrimiçi
Yılanlar burun delikleri olmasına rağmen neden dilleri aracılığıyla koku alırlar?




Yılanlar burun delikleri olmasına rağmen neden dilleri aracılığıyla koku alırlar?
Www.TrendForum.Net

Yılanlar, diğer birçok hayvan gibi burun delikleri aracılığıyla nefes alırlar, ancak koku alma konusunda farklı bir yönteme sahiptirler. Yılanların dilleri aracılığıyla koku almalarının sebebi, bu canlıların koku alma sisteminin yapısında yatar. Yılanlar, sizin de bahsettiğiniz üzere, çevrelerindeki koku moleküllerini dillerini dışarı çıkararak toplarlar ve sonra dilini ağzına geri çekerek bu molekülleri üst damaklarındaki Jacobson organına (Vomeronazal organ) taşırlar.

İnsanlar ve diğer birçok hayvanın koku alma yeteneği, burunlarındaki koku alma reseptörlerine bağlıdır. Bu reseptörler, havadaki koku moleküllerini algılayarak beyne sinyaller gönderir ve bu sayede koku duyusunu sağlarlar. Yani aslında yılanların koku reseptörleri ağırlıklı olarak burunlarında değil de Jackobson organlarında bulunur bu sayede de burun delikleri esas koku işlevini üstlenmez. Aslında yılanlar da burun delikleri ile bazı temel kokuları algılayabilirler, ancak koku alma konusunda asıl işlevsellik Jacobson organından gelir.


Yılanların dili, havadan ve yüzeylerden koku moleküllerini toplar. Dilini dışarı çıkardığında, dil üzerindeki reseptörler minik kimyasal parçacıkları toplar ve bunları koku olarak algılar. Dil geri çekildiğinde, dilin uçları Jacobson organına uygun şekilde yerleşir ve toplanan kimyasal bilgileri organa iletir. Bu bilgiler daha sonra beyin tarafından işlenir ve analiz edilir, böylece yılan hızlı bir şekilde tepki verebilir. Yılanların dillerinin çatallı olmasının nedeni, dilin bir tarafında toplanan kimyasal parçacıkların diğer tarafa göre yoğunluğunun farklı olmasıdır. Bu durum, yılanın avını takip ederken hangi yöne gitmesi gerektiğine karar vermesine yardımcı olur. Bu koku alma yöntemi, avcı yaşam tarzlarına uyum sağlama şekilleriyle bağlantılıdır da diyebiliriz.

Öte yandan, yılanların burun delikleri, özellikle solunum için önemlidir. İlginç bir bilgi vermek açısından: yılanların çoğu, solunum için genellikle tek bir akciğeri kullanır; sol akciğer genellikle daha küçük veya tamamen eksiktir ve solunum için kullanılmaz.


Alıntı
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
alırlar, aracılığıyla, burun, delikleri, dilleri, koku, neden, olmasına, rağmen, yılanlar


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Arkadaş çevresi olmasına rağmen yalnız kalan insan devriksekiz Trend Sözlük 1 11 Kasım 2023 16:53
evde yatak olmasına rağmen koltukta uyuyan insan Beatrice Trend Sözlük 13 26 Ağustos 2023 12:17
Çok mutsuz olmasına rağmen gülen insan DeepSilence Trend Sözlük 10 30 Kasım 2022 20:28
Anahtarı olmasına rağmen zile basan insan Destina Trend Sözlük 1 29 Ekim 2022 13:16
Villeneuve: "Ferrari en iyi araca sahip olmasına rağmen bundan faydalanamıyor" KoJiRo Formula 1 0 16 Haziran 2022 19:32




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net