Forum Logo




Sivrisineklerin 'Avlayacakları' İnsanları Giydikleri Renklere Göre Seçtiği Keşfedildi

Hayvanlar alemi ile ilgili her şeye bu başlık altından ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 13 Ekim 2022, 17:43   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
Sivrisineklerin 'Avlayacakları' İnsanları Giydikleri Renklere Göre Seçtiği Keşfedildi




Sivrisineklerin 'Avlayacakları' İnsanları Giydikleri Renklere Göre Seçtiği Keşfedildi
Www.TrendForum.Net

Yapılan yeni bir araştırma, yaz aylarının korkulu rüyası olan sivrisineklerin avlarını belirlemesinde 'renklerin' önemli bir rolü olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre kan emiciler, bazı renklere daha çok ilgi gösterirken bazı renkleri ise hiç tercih etmiyor.

Özellikle de yaz aylarının gelmesiyle birlikte ortaya çıkan sivrisinekler, havaların ısınmasıyla hepimizin korkulu rüyası haline dönüşerek yaz sıcağında gece cam açıp açmamak konusunda iki defa düşünmemize sebep olabilir. Ancak yapılan yeni bir araştırmaya göre sivrisineklerin ne kadar çok hedefi haline gelip gelmeyeceğiniz sizin elinizde olabilir.

Nature Communications’da yayımlanan yeni bir araştırmaya göre sivrisinekler, insan kurbanlarını giydikleri renklere göre seçiyor. Bu da demek oluyor ki arı ve böceklerin daha canlı renklerdeki çiçeklere daha çok çekilmesine benzer bir şekilde, bizlerin giydiği bazı renkteki kıyafetler de sivrisineklerin daha sık hedefi olmamıza neden olabiliyor.

Bazı renkler, sivrisineklerin daha çok ilgisini çekiyor



Cuma günü yayımlanan araştırmaya göre yaz aylarının kabusu sivrisinekler, insan kokusu aldıktan ve etrafı taradıktan sonra belli başlı renklere yönelmeye daha yatkınken; bazı renkleri ise pek tercih etmiyor.

Washington Üniversitesi’nde bir biyolog olan araştırmanın kıdemli yazarı Jeffrey Riffell bu durumu, “Bir kaldırımda olduğunuzu ve turta hamuru ile tarçın kokusun aldığınızı hayal edin. Bu, yakınlarda bir fırın olduğuna dair bir işarettir, “ şeklinde açıklıyor ve sivrisineklerin de bu duruma benzer bir şekilde insan kokusu aldıktan sonra, kokunun kaynağını aramak için etraftaki görsel ögeleri taramaya başladığını belirtiyor.

Koku ve renkler birlikte çalışıyor



Her nefes alıp verdiğimizde soluduğumuz karbondioksite maruz kalan sivrisineklerin, çevredeki çeşitli renk tonlarına verdiği tepkiyi inceleyen araştırma ekibi ilk olarak dang humması, sarı humma, chikungunta ve Zika virüslerini bulaştırmasıyla bilinen dişi Aedes aegypti türünü küçük odalara yerleştirdi. Başlangıçta sivrisineklerin hiçbir koku yokken renkli uyarıcılara karşı nasıl tepki verdiğini gözlemleyen ekip, bu şekilde bir sonuç elde edemeyince bu sefer aynı süreci ortama karbondioksit ekleyerek tekrarladılar.

Karbondioksitin eklenmesinin ardından ise sivrisineklerin kırmızı, turuncu, siyah ve camgöbeğine oldukça ilgi gösterdiğini gözlemleyen ekip; sivrisineklerin yeşil, mor, mavi ve beyaza ise hiç ilgi göstermediğini gözlemledi. Bunu bir kafese eldivensiz, bir kafese ise yeşil renkte eldivenli bir el koyarak da test eden ekip, sivrisineklerin yeşil eldivenli ele gerçekten de hiç yaklaşmadığını gözlemledi.

Sivrisineklerin ilgisini çeken renklerin dalga boyları, insan derisinin yaydığı dalga boylarına benziyor



Gel gelelim ki sivrisineklerin renkleri algılama şekli, bizim sandığımızdan biraz farklı olabilir. Tıpkı biz insanların karbondioksiti onların algıladığı şekilde algılayamaması gibi, böceklerin renkleri görme şekli de insanlarınkisinden farklı olabilir. Ancak araştırmada elde edilen sonuçlara göre, eğer sivrisineklerin hedefi haline gelmek istemiyorsak hepimiz kaçınması gereken renklerin nesnel tek bir ortak noktası var: Görünür spektrumda daha uzun dalga boyları.

Bu da bizim için kötü haber demek; çünkü insan derisi, ne renkte olursa olsun, kırmızı ve turuncu tonlarına benzer uzun dalga boyları yayar. Yani aslında sivrisineklerin kendisine hedef belirlediği kırmızı renk ve tonları sadece giydiğimiz kıyafetlerde değil, aynı zamanda hepimizin derisinde de bulunuyor.

Öte yandan araştırmacılar, dişi sivrisineklerin, genetiklerinde böyle bir özellik olması durumunda karbondioksite karşı ‘renk körü’ olabileceğini belirtiyor. Bu da kısaca demek oluyor ki üzerinizde ne renk kıyafet olursa olsun, sıradan bir sivrisineğin ilgisini çeken uzun dalga boylarını göremeyen mutant bir dişi sivri sinek için ne giydiğiniz pek de bir anlam ifade etmiyor.

WEBTEKNO
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 13 Ekim 2022, 17:48   #2
Çevrimiçi
Raiden
Yanıt: Sivrisineklerin 'Avlayacakları' İnsanları Giydikleri Renklere Göre Seçtiği Keş




Prensipleri var bir de,alacaksın terliği indir indirebildiğini.
__________________
Daha çok gülümse,kronik kötümser.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 13 Ekim 2022, 17:52   #3
Çevrimdışı
Charismax
Yanıt: Sivrisineklerin 'Avlayacakları' İnsanları Giydikleri Renklere Göre Seçtiği Keş




Ten sıcaklığı ve nefes'e geliyorlar.. Bir deney vardı tül arkasında adam kolunu nereye götürürse o tarafa tül ardından iğnelerini sokuyorlardı.. Hayvanlar belki renk körü yani nerden bilmişler .. Hani bunlar titreşim ve kızıl ötesiyle ünlüydü kızıl ötesinde tek renk var birde ısı parlaması..
__________________
Ben sene
Sen mene
Takka tukka
Mukasko tukka
Lehzen ahzen
Kabren mahzen
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 13 Ekim 2022, 18:20   #4
Çevrimiçi
Yanıt: Sivrisineklerin 'Avlayacakları' İnsanları Giydikleri Renklere Göre Seçtiği Keş




Kan grubuna göre ısırmıyolar mıydı bunlar
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 14 Aralık 2022, 17:13   #5
Çevrimdışı
Saygın Üye
Yanıt: Sivrisineklerin 'Avlayacakları' İnsanları Giydikleri Renklere Göre Seçtiği Keşfedildi




Renk körüymüş demekki farketmiyormuş
__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
avlayacakları, giydikleri, göre, keşfedildi, renklere, seçtiği, sivrisineklerin, İnsanları


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
İnsanları kolay affedebiliyor musunuz? Never Give Up Kafamıza Göre 13 24 Aralık 2023 21:45
Marko: "FIA, takımların seçtiği ayarları değiştiremez" KoJiRo Formula 1 0 21 Haziran 2022 21:06
Bilim İnsanları Meme Tümörlerini Çevreleyen Taç Benzeri Yapılar Keşfetti KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 28 Mayıs 2022 09:59
Bilim İnsanları, Denizin Altındaki Fiber Kabloları Deprem Sensörü Olarak Kullanabilec KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 22 Mayıs 2022 17:30
Bilim İnsanları Paralel Evrenin Var Olabileceğini Açıkladı: Dr. Strange Gerçek mi? Beatrice Bilim Dünyasından Haberler 0 22 Mayıs 2022 16:48




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net