Forum Logo




Ebru Sanatına Dair - Ebru Sanatı Hakkında Bilgiler


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 07 Ocak 2023, 15:49   #1
Çevrimiçi
Ebru Sanatına Dair - Ebru Sanatı Hakkında Bilgiler




Ebru Sanatına Dair - Ebru Sanatı Hakkında Bilgiler
Www.TrendForum.Net

Ebru Sanatına Dair - Ebru Sanatı Hakkında Bilgiler

Ebru sanatı, Osmanlı imparatorluğu zamanında kitap kapakları ve iç kısmını süslemek amaçlı doğmuş süsleme sanatıdır. Çok eski zamanlardan günümüze kadar, usta çırak ilişkisi ile öğrenilmiştir.



Eski yazıtlara ve kaynaklara bakıldığında Ebru kelimesi, ab-ı ru( yüz suyu ) sözcüğünden türediği söylenmiştir. Fakat, uzmanlar Farsça’da bulutlu anlamına gelen ebri’den geldiğini kabul ederler. Ebru sanatı, su ve boyanın yarattığı harika bir kağıt sanatıdır ve çok dikkat ister. Çünkü, hatalarda düzenleme yapılamaz yani geri dönüş yoktur. Bu nedenle de çok özel bir sanat kabul edilir çok iyi el mahareti ister. Neredeyse unutmaya yüz tutan ebru sanatını bile yurt dışında pek çok ülke sahiplenmeye çalışıyor.

Ebru malzemeleri nelerdir? Ebruda kağıt genellikle emici olmalıdır bu nedenle 1. hamur kağıt tercih edilir. Kitre adı verilen özel bir tutkal kullanılır. Anadolu’da yetişen dikenli bir bitkiden üretilen kitre, suyla karıştırılır. Tekne adı verilen ve içine kitre kullanılan kaplar yanında oksit kırmızı, siyah, oksit sarı ve lahur çiviti renk olarak kullanılır. Fırçalar, at kuyruğundan yapılmadır. Renklerin kitre üzerinde kalması için, boyanın içine öd atılır. Biz adı verilen büyük iğneler ile boyaya şekil verilir.



Öncelikle tekneye kitreli su karışımı yapılır. 2 çorba kaşığı kitre, 2 litre su içinde 2 gün bekletilir. kitre bu sürede şişer. Daha sonra el ile yoğurularak suya tam karışması yapılmış olur. Hazırlanan su tülbent yardımıyla süzülür. Tekneye boşaltılır. İstenilen renk boya ezilir ve hafif su ile karıştırılır. Öd katılarak yaklaşık 1 ay kadar bekletilir. Boya öd asidi ile pişer. Ve kullanıma hazır hale gelir.

Hazırlanan boyalar fırça yardımıyla kitreli suya damlatılır. Her fırça ile atışta farklı desen ve şekiller ortaya çıkar. Bu nedenle aynı resmi iki defa yapamazsınız. Kağıt tekneye serilir ve boyayı iyice çekmesi sağlanır. kağıt kurumaya bırakılır. Renklerin su ile dansı karşımıza harika resimler oluşturur. Ebru bugün sahip çıkmamız gereken en önemli sanatlarımızdandır.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilgiler, dair, ebru, hakkında, sanatı, sanatına


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Ebru Polat'ın New York tarzı KoJiRo Ünlülerin Dünyası 0 29 Haziran 2022 20:20
Ebru Gündeş'in Iraklı sevgilisi hacklendi KoJiRo Ünlülerin Dünyası 0 14 Haziran 2022 21:33
Pınar Eliçe: Ebru Gündeş ayrıldı KoJiRo Ünlülerin Dünyası 0 08 Haziran 2022 15:20
Ebru Polat'ı kızdıran itiraf KoJiRo Ünlülerin Dünyası 0 08 Haziran 2022 15:00
Ebru Cündübeyoğlu'nun acı günü KoJiRo Ünlülerin Dünyası 0 01 Haziran 2022 21:23




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net