Forum Logo




Hat Sanatına Dair - Hat Sanatı Hakkında Bilgiler


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 07 Ocak 2023, 15:50   #1
Çevrimiçi
Hat Sanatına Dair - Hat Sanatı Hakkında Bilgiler




Hat Sanatına Dair - Hat Sanatı Hakkında Bilgiler
Www.TrendForum.Net

Hat sanatı, çok eski zamanlardan bu yana işaretlerle yapılan kaligrafi yazı sistemidir. Başka bir manada, harfleri farklı şekillerde yaratma sanatı da denilebilir. İslamiyette çok fazla kullanılmıştır. Osmanlı imparatorluğu zamanında, usta çırak ilişkisi ile gelişmiş bir sanattır.



Matbaanın icadından önce çok önemli olan bu sanat sayesinde kutsal ve bilgi kitapları yazılmıştır. Bugün, İslam hat sanatı, Arap hat sanatı, Japon, Çin gibi her kültürün bir hat sanatı vardır. Dünyada her coğrafyada hemen hemen aynı süreçlerde ortaya çıkmıştır.

Bugün uygulanan hat sanatı, modern tasarımlar ve soyut tasarımlar ile şekillendiği gibi eski tarz geleneksel uygulaması da yapılmaktadır. yazılar spontandır ve sanatçı o an nasıl isterse o şekilde yapılır. Bu nedenle sanatçının yeteneğinin olması çok önemlidir.



Hat sanatında en önemli olan şey kalemdir. kalem olarak kamış kullanılmaktadır. kamışın uç kısmı, yazının kalınlığı veya inceliğine göre maktanın(altlık, taban) üstüne eğik olarak tutulur. Yontularak şekil verilir. Yani her yazı için kamışın ucu şekillenmelidir. Başka yazı türlerinde ağaçtan yapılmış kalın uçlu kalemler kullanılabilir.

Hat sanatında mürekkep, zamk ile isin karıştırılmasıyla oluşturulur. Kağıtlar önce madeni boyalar ile boyanır, mürekkebin çok emilmemesi için ahar adlı bir madde sürülür.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilgiler, dair, hakkında, hat, sanatı, sanatına


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Ebru Sanatına Dair - Ebru Sanatı Hakkında Bilgiler Beatrice Hobi ve Uğraşlar 0 07 Ocak 2023 15:49
vBulletin Panel Kullanımı Hakkında Açıklamalı Detaylı Bilgiler! Bahtiyar vBulletin 1 16 Aralık 2022 13:31
Danimarkalıların kafaya takmama sanatı DeepSilence Kişisel Gelişim 0 02 Aralık 2022 09:28
Kavga Etmeden Tartışabilme Sanatı Beatrice Kadın & Erkek İlişkileri 4 23 Ekim 2022 14:25
Hayvanlar Alemiyle İlgili Temel Bilgiler mamihlapinatapai Hayvanlar Alemi 0 08 Mayıs 2022 09:06




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net