|
01 Temmuz 2023, 21:36 | #1 |
Çevrimdışı
Banlı Üye
|
Sivas İli hakkında herşey
Sivas İli hakkında herşey Www.TrendForum.Net Eski adı (Latince: Sebastia, Yunanca: Σεβάστεια) Sebastea, Sebasteia veya Samassia olan Sivas, Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir.Kazı ve araştırmalarda ele geçen buluntular, yörede ilk yerleşimin Neolitik Çağ'a (MÖ 8000-5500) uzandığını göstermektedir.Kent M.Ö. 2000'lerde değişik yerleşmelere sahne olmuştur.
Coğrafya olarak İç Anadolu'da bulunmasına rağmen Şebinkarahisar'ın 1933 yılına kadar kazaları olan Suşehri, Akıncılar, Gölova ve Koyulhisar ilçeleri Doğu Karadeniz Bölgesi ve kültür alanında yer almaktadır.Sivas'ın ilçelerini Karadeniz'deki Suşehri ovasına Geminbeli geçidi bağlar.Divriği ve Gürün ilçeleri de Doğu Anadolu Bölgesinde yer alırken, Doğanşar ile Zara'nın kuzeyi de Karadeniz Bölgesinde yer alır. Sivas topraklarında İç Anadolu, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinin kültürleri de yer alır.Sivas merkez ve çevre ilçelerinde gırnata, zurna ve Sivasa özgü halk oyunları oynanırken, Karadeniz'deki ilçelerinde kemençe ve zurna ile horonlar oynanır.Divriği ve Gürün bölgesi Doğu Anadolu kültüründe yer alır. İç Anadolu bölgesindeki ilçeleri ise kültür olarak Sivas merkez bölgesinin kültür ve şivesine sahipken, Karadeniz'de kalan ilçeler büyük ölçüde Giresun ve Ordu ile aynı şiveyi kullanırlar. Son düzenleyen DeepSilence; 02 Temmuz 2023, 08:49. |
|
01 Temmuz 2023, 21:36 | #2 |
Çevrimdışı
Banlı Üye
|
Yanıt: Sivas hakkında herşey
Kesme Aşı
Evde hazırlanan mis gibi hamurun, erişte şeklinde kesilmesiyle ana malzemesi oluşur.Ardından pişen mercimeğin içine kesme hamurlar atılır.Diğer tarafta "gılik"ler sıvı yağda nane ve pul biberler kızartılır, yemeğin üzerine dökülür. Ev lezzet kokar. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Baviko Eğer bir misafir ağırlayacaksınız önce bavikoyu hazırlamaya başlarsınız. Hamurunu önceden hazırlayıp bir saat bekletir, ardından üzerine sarımsaklı ayranı dökersiniz. Yapması ustalık ister ancak bir ustanın elinden yedikten sonra bir daha unutamazsınız. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Kelle Tatlısı Bir tatlının adı neden kelle olur diye düşünüyorsanız hemen söyleyelim: Bu tatlı sofraya bir bütün halinde getiriliyor ve rengi nar gibi oluyor. İlk bakışta baklava gibi görünse de içi kadayıfa benziyor. Öğrendiğimize göre eski zamanlarda bu tatlı özel misafirler için yapılır ya da davetlerde hazırlanırmış. İçinde fındık, badem, ceviz, üzüm, tarçın ne ararsanız vardır. Yalnızca malzemelerden bile anlaşılabilir ne kadar özel olduğu. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Sirok Sirok ya da diğer adıyla gömme, hamurlu bir yiyecektir. Hazırlanan hamur fırında üzeri gevrek olana kadar pişirilir, ardından sert üst kısmı kesilir. Hamurun içi ufalanır, üst kısmı kare şeklinde kesilir. Üzerine tereyağı, kenarlarına ayran dökülür ve lezzet festivali yaşatır. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Salata Kurutması Sivas'a özgü salatalık dolması yapabilmeniz için elinizde salata kurusu ya da diğer adıyla salata kurutması olması gerekir. Patlıcan kurusu gibi hazırlanan salatalık kurusunu hazırlamak için salatalıkları ortadan kesip, içini oyup, ipe dizip, güneşli bir yerde bekletmeniz ve kurutmanız gerekir. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Mercimek Badı Sivas badı olarak da bilinen mercimek badı, Tokat badı ile sıklıkla karıştırılır. Ancak ikisinin arasında büyük bir fark vardır. Sivas badında mercimek, bulgur ve domates varken Tokat badına ekstra olarak ceviz eklenir. Gündüz gezmelerinin favorisidir bu yemek. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Pezik Pancar dallarıyla hazırlanan ve her yemekte boy gösteren pezik turşusu yani dal turşusu, her yıl büyük bidonlarda hazırlanır ancak iki üç ayda biter çünkü o kadar lezzetlidir ki her yemeğin yanında yemek istersiniz. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Peskütan Çorbası Öncelikle peskutan ya da diğer söylemiyle peskütanın ne demek olduğunu öğrenmek gerekir. Peskütan, yoğurt ve yarmanın pişirilmesi ve suyunu çekmesiyle hazırlanan kışlık bir besindir. Peskütan çorbası yapmak için bu nedenle peskütana ihtiyacınız vardır. Ardından çorbanızı hazırlar, yağınızı yakar, ekmeklerinizi hazırlar içmeye başlarsınız. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Sivas Katmeri Her yerin katmeri meşhur diyebilirsiniz ancak Sivas'ın katmeri bambaşkadır. Bol yağ ile hazırlanan katmer, yumuşacık olur. Kestiğinizde çıkan sıcacık buhar sizi hatıralarınıza götürür. Yanına bir de çay yaptınız mı keyfinize diyecek yoktur. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Hingel Çerkeslerin hıngalına benzeyen ancak Sivas'ta hingel olarak bilinen mantı, Sivas'ı sivas yapan yemekler arasındadır. Patatesli ya da peynirli olarak yapılır, üzerine yoğurt dökülerek servis edilir. Yumuşacık hingeller ağzınızda bir karnaval yaratır. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Sübüra Kare ya da yuvarlak şekilde hazırlanmış hamurlar, yoğurtla çorba haline getirilir. İçindeki hamurun adı boncuk mantıdır, yoğurtla hazırlandığında sübüra olur. Soğuk servis edildiği için yaz günlerinde mis gibi ferahlık verir. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Sivas Ketesi Mayayla hazırlanan ve katmerin bir farklı versiyonu diyebileceğimiz Sivas ketesi, yemeklerin yanında ekmek tercih etmek istemeyenlerin en lezzetli alternatifidir. Kahvaltıların, 5 çaylarının da vazgeçilmezidir aynı zamanda. Yerken keyiflendiğinizi söylememize gerek yok sanıyoruz. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] İçli Köfte İçli köftenin çıkış noktası Sivas diyemeyebiliriz ancak Sivas'ın bir içli köftesi vardır ki dosta düşmana ibret verir. Oval değil yuvarlak olarak hazırlanan içli köftenin üzerine bazı bölgelerde yoğurt bazı bölgelerde tereyağı dökülür. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Divriği Pilavı Sivas'ın bir ilçesi olan Divriği'den çıkan ve tüm Türkiye'ye afiyet vermemesi için herhangi bir sebep olmayan, sıradan bir pilavdan farkı ve tadıyla gönüllere taht kuran Divriği pilavını bir yiyen bir daha bırakamaz. İçindeki kuzu eti, nohut ve kuş üzümü lezzetine lezzet katar. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Sivas Kebabı Sebze ağırlıklı bir kebap olmasına rağmen öyle güzel ve uzun uzun pişer ki etin ve sebzelerin tadı bir olur. Ardından yemeye doyamazsınız. Patlıcanın taze olduğu dönemlerde yapıldığında ise bambaşka bir lezzeti vardır. Tokat kebabına benzetilse de Sivas kebabında patates bulunmaz. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Sivas Köftesi Normal köftelerden daha geniş yapılan ve içinde baharat olmaması nedeniyle etin tadını alabildiğiniz köftelerdendir. Asıl özelliği ise Sivas'ta yetişen hayvanlardan elde edilen etin kullanılmasıdır. Taze otlar ve bitkilerle beslenen hayvan etinin lezzetini söylemeye gerek yoktur. Mis. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Madımak Ispanağa benzer bir yapısı olmasına rağmen lezzeti ıspanaktan oldukça farklıdır. Yoğurtlanıp yemek olarak servis edilen madımak yemeğinin güzel tarafı bu otun yetiştirme değil toplama olmasıdır. Yani özel bir alanı yoktur, ellerinizle tek tek toplar yemeğe sevginizi katarsınız. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] |
|
01 Temmuz 2023, 21:37 | #3 |
Çevrimdışı
Banlı Üye
|
Yanıt: Sivas hakkında herşey
Çifte Minareli Medrese
Taç kapı üzerinde yer alan kitabesine göre 1271 yılında İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılmıştır.Medrese, süslemeli taç kapısı ve tuğla-çini örgülü iki minaresi ile dikkati çekmektedir. Buruciye (Şifaiye) Medresesi 1271 M. yılında Anadolu Selçuklu Sultanlarından III. Gıyasettin Keyhüsrev zamanında Hibetullah Burucerdioğlu Muzaffer Bey tarafından yaptırılmıştır. İlmiye çalışmaları için yapılmıştır ve devrin Selçuklu taş oymacılığının en güzel örneklerindendir. Sivas Kongre Müzesi Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında "Milli Mücadele Karargâhı"olarak kullanılan bina Cumhuriyet tarihimizde çok önemli ve müstesna bir yer tutmaktadır. Gök Medrese Gök Medrese 4. Kılıçarslan'ın oğlu 3. Gıyasettin Keyhüsrev döneminde Vezir Sahip Ata Faahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılmıştır. Türk mimarisinin ve süslemesinin bir arada olduğu önemli yapılardandır. Ulu Camii Anadolu Selçuklu Devleti sultanı II.Kılıçarslan'ın oğlu Kutbeddin Melikşah tarafından 1196 yılında yaptırılmış camiidir . Camii olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Kangal Balıklı Kaplıca Sivas'a 96 , Kangal'a 13 kilometre uzaklığındadır . En büyüğü 10 cm'i bulan binlerce balığın olduğu havuzlarda , balıklar giren kişilerin yanık , sivilce , yara , egzama , sedef gibi cilt hastalıklarının iyileşmesini sağlar . Gürün Gökpınar Gölü Gürün’ün Yelken Köyü ve Karahisar Köyü sınırları içerisinde bulunan Gökpınar Gölü, ve Gökpınar Vadisi, Türkiye’nin sayılır doğal güzelliklerinden birisidir.Bu göl günümüze kadar,kirletilmeden korunabilmiş,ender göllerden birisidir. Gürün Şuğul Vadisi Şuğul Vadisi Gürün'de görülmeye değer önemli doğal güzelliklerden biridir. Son dönemde yapılan çalışmalarla, kanyon girişinde bulunan yürüyüş yolunun kanyonun içine doğru uzatılması sağlanmıştır. Gemerek Sızır Şelalesi Sızır Sivas'ın bir beldesidir. Ormanı, şelalesi, doğal su kaynakları ve tarihi mekanları ile tanınır. Sivas iline 130km, Kayseri iline 105 km, Gemerek ilçesine 22km. mesafede bulunur. Zara Tödürge Gölü Tödürge Gölü, Sivas'ta varolan, doğal yolla oluşmuş bir göldür. Göl, Hafik ile Zara ilçeleri arasındadır. Birçok kuş balık avlamak için bu göle gelmektedir. Gölün oluşumuna dair bir efsane vardır. Hafik Gölü Hafik gölü, İç Anadolu Bölgesi'nde Sivas'a bağlı Hafik kasabasının kuzeyinde bulunan küçük göldür.Türkiye'nin çok az yerinde rastlanan jips karstı göllerinden olması nedeniyle önem taşır. Sivas Eğri Köprü Yazılı kaynaklarda Selçuklu dönemine ait olduğu belirtilmiştir. On sekiz gözlü olup gözleri teşkil eden kemerler sivridir. Uzunluğu 179.60 m, eni 4.55 m’ olan köprü halen araç trafiğine kapalı, yaya trafiğine açık ve sağlam durumdadır. |
|
01 Temmuz 2023, 21:56 | #4 |
Çevrimdışı
Diamond Üye
|
Yanıt: Sivas hakkında herşey
Buz gibi
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar! Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar! |
|
01 Temmuz 2023, 22:35 | #5 |
Çevrimiçi
|
Yanıt: Sivas hakkında herşey
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
|
|
İçeriği Sosyalleştir |
Etiketler |
hakkında, herşey, sivas, İli |
Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk) | |
|
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Kahramanmaraş Hakkında Herşey | DeepSilence | Akdeniz Bölgesi | 5 | 01 Temmuz 2023 21:21 |
Bilgisayar Ve Donanım Hakkında Herşey | Asi Ruh | Bilgisayar ve Donanım | 34 | 11 Haziran 2023 17:44 |
Karbonhidratlar Hakkında Herşey | Asi Ruh | Vücut Geliştirme ve Fitness | 2 | 19 Mayıs 2023 11:39 |
Kanser Hakkında Herşey | DeepSilence | Sağlık Haberleri | 19 | 20 Mayıs 2022 15:25 |
Diyabet Hakkında Herşey | DeepSilence | Sağlık Haberleri | 14 | 20 Mayıs 2022 15:21 |
TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net