Forum Logo




Otomatik Portakal filmi kısa bir psikolojik analizi


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Makale Gönder Yanıtla
 
LinkBack Makale Araçları Görüntüleme stilleri
  #1  
Alt
ihaveanidea
Çevrimdışı
Platin Üye
Kayıt Tarihi: 06 Mayıs 2022
Mentioned: 216 Post(s)
Tagged: 110 Thread(s)
Rep Gücü: 11100
ihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond repute
Varsayılan Otomatik Portakal filmi kısa bir psikolojik analizi
Gönderen: ihaveanidea 25 Kasım 2022, 20:49

Filmde Alex ve arkadaşlarının düzene, şiddet eylemleri ile karşı çıkması aslında zaten var olan devlet şiddetine karşı bir duruştur. Bu nedenle herhangi bir zevk ya da eğlenceden uzaktır. Filmin ilk safhalarında izleyici, Alex ve arkadaşlarının bu tutumunu anlamaktan uzaktır. Zira yönetmen sadece şiddet sahnelerini göstererek bir kalıpyargı oluşturmuştur. Daha sonrasında bu kalıpyargı Alex’in maruz kaldığı deney ve infazından sonra yaşadığı travmalarla yıkılacaktır.
Alex’in maruz kaldığı deney bir nevi Stanford hapishane deneyine benzemektedir. Çünkü Alex, kendisi suç işlerken sanki bir “gardiyan” rolünde iken, deney esnasında sıklıkla şiddet gören mağdurların bakış açısıyla bakmaya zorlanması nedeniyle “mahkum” rolündedir.

Alex, cezasını çekip hapishaneden çıkmasıyla birlikte sürekli şiddetin mağduru tarafta olacaktır. Hapishanede uygulanan deney sonucunda şiddet eğiliminden vazgeçmiştir ancak iyi bir ahlak sahibi de olamamıştır ve seçim yapma yetisini kaybettiği için doktorlar ve halk, bu çılgınca deney yüzünden hükümeti suçlamaktadır. Fakat asıl sorulması gereken soru şudur: şartlandırma ile suçluluktan kaçındırılmış insan, ideal bir insan olabilir mi? Cevabımız hayır olacaktır. Çünkü toplum içerisinde şiddetsizlik kavramı asla vuku bulmaz. Asıl ideal olan halihazırda toplumun içinde yaşayan ve gelişen şiddet kavramının, güzel ahlaka dair seçimlerle azaltılmasıdır. Bu durum Psikanalitik Teoriler başlığında ayrımlanan id, ego ve süperego benliklerinde şu şekilde anlatılır.

Alex hapishaneye girmeden önce id’lerinin kontrolündedir. Fiziksel, cinsel ve yaşlı şiddeti(yaşlı dilenciyi, yazarı dövmesi) ön plandadır. Filmin sonunda, hastanedeki tedavi sonrasında, ise süperego kontrolü ağır basmış ve kendini iyileşmiş olarak anlatmıştır. Yani ahlaki bir muhakeme yeteneği kazanmıştır ve bunu gören devlet(filmde bakan) Alex ile işbirliği teklif etmiştir. Bu şiddetin maddesel olarak değil ahlaki olarak yok edilmesi gerekliliğini açıklar niteliktedir.
Alıntı ile Yanıt
Görüntüleme 96 Yorumlar 0
Toplam Yorumlar 0

Yorumlar

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
analizi, bir, filmi, kısa, otomatik, portakal, psikolojik

« - | Hukuk »

Şu anda bu makaleyi görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Similar Articles
Makale Yazar Forum Yanıtlar Son Mesaj
Otomatik vitesli araç kullanan erkek/kadın DeepSilence Trend Sözlük 9 10 Haziran 2023 14:43
Cici filmi konusu nedir? Netflix Cici filmi oyuncuları kimler? Beatrice Netflix 4 02 Kasım 2022 19:24
Kingston,Otomatik USBtoCloud Yedeklemeli ve XTS-AES Şifrelemeli USB Belleğini Duyurdu KoJiRo Bilgisayar ve Donanım 0 06 Temmuz 2022 20:33
Fenerbahçe Beko’nun Yeni Uzunu: Tonye Jekiri Analizi KoJiRo Basketbol 0 27 Haziran 2022 20:33
Portakal Natürmort Beatrice Sanatsal Resim ve fotoğraflar 0 06 Mayıs 2022 19:51




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net