Forum Logo




Ünlü Bilim İnsanlarının Sahip Olduğu INTJ Kişilik Tipi Ne Anlama Geliyor?

Kişisel Gelişim ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz..


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 25 Kasım 2022, 13:52   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Ünlü Bilim İnsanlarının Sahip Olduğu INTJ Kişilik Tipi Ne Anlama Geliyor?




Ünlü Bilim İnsanlarının Sahip Olduğu INTJ Kişilik Tipi Ne Anlama Geliyor?
Www.TrendForum.Net

INTJ kişilik tipini keşfediyoruz!


Ünlü bilim insanlarının sahip olduğu INTJ kişilik tipi aslında dünyada oldukça nadir görülüyor. Genel nüfusun yalnızca %2’sinde görülen bu kişilik tipine erkek nüfusun %3’ünde kadın nüfusun ise %1’inde rastlanıyor. Okumaktan, keşfetmekten, kültürel etkinliklere katılmaktan ve video oyunlardan keyif alan bu kişilik tipi aynı zamanda bağımsız spor dallarına da ilgi duyuyor. Newton’dan Stephen Hawking’e dek popüler isimleri de kapsayan INTJ kişilik tipi ne anlama geliyor? Motivasyon duyduğu alanlar ve değerleri neler? 6 madde INTJ kişilik tipini birlikte öğreniyoruz. Dilerseniz vakit kaybetmeden detaylara geçelim ve INTJ kişilik tipini yakından tanıyalım.

1. INTJ nedir?

INTJ, Myers-Briggs Type Indicator’ın (MBTI®) yaratıcıları Katharine Briggs ve Isabel Myers tarafından yaratılan popüler on altı kişilik tipinden biri. INTJ, psikolog C.G. Jung’unn çalışmasına dayanan dört temel kişilik özelliği olan İçe Dönük, Sezgisel, Düşünen ve Yargılayan anlamını taşıyor. INTJ kodunun dört harfinin her biri, bu türden önemli bir kişilik özelliğine işaret ediyor.

INTJ’ler yalnızca zamana göre enerji seçimi yapar (İçe dönük), gerçekler ve ayrıntılar yerine fikirlere ve kavramlara dikkat kesilir (Sezgisel), mantığa dayalı kararlar alır (Düşünen), spontane ve esnek olmak yerine planlı, haberdar ve organize olmayı yeğler (Yargılama).

2. INTJ değer ve motivasyonları ne anlama gelir?

INTJ kişilik tipine sahip kişiler sistemler ve strateji hakkında anlayış duyar. Aynı zamanda dünyayı genellikle gezinilmesi gereken bir satranç tahtası olarak yorumlarlar. Sistemlerin nasıl çalıştığını ve olayların nasıl ilerlediğini bilmek isterler. INTJ genellikle mantıksal sonuçları önceden tahmin etmek için benzersiz bir yeteneğe sahiptir.

Kendilerini bir projeye ya da fikre derinlemesine katmaktan ve hedeflerine ulaşmak için yoğun çaba sarf etmekten büyük haz duyarlar. INTJ’ler bilgiye açlık çeker ve yetkinliklerini sürekli olarak yükseltmeyi hedeflerler. Kendileri ve diğerleri için son derece yüksek performans standartlarına sahiptir ve mükemmeliyetçi kişilerdir. Kendilerini geliştirmeye büyük ilgi duyarlar ve ömür boyu öğrenme potansiyeli ile ilerlerler. Her zaman bilgi ve farkındalık temellerine katkıda bulunmaya çalışan INTJ kişilik tipi güçlü ve zayıf yönlerini iyi analiz eder.

3. Dış çevreden nasıl bilinirler?

INTJ’ler tipik olarak çekingen ve ciddi kişilerdir. Öte yandan düşünmek için oldukça fazla zaman harcarlar. Çevrelerindeki dünyayı merak ederler ve genellikle gördüklerinin arkasındaki prensibi detaylarıyla öğrenmek isterler. Onlara ulaşan bilgileri derinlemesine incelerler. Bu bilgiler hakkında bir soru sorulursa, dikkatli ve karmaşık bir cevap vermeden önce tipik olarak uzun uzun düşünür ve karar verirler.

INTJ’ler eleştirel ve net düşünen bireylerdir. Genellikle bir şeyi nasıl daha verimli yapacakları konusunda fikir sahibi olmaktan geri durmazlar. Sunumlarında açık sözlü olurlar. Ve genellikle ayrıntıları dışarıda bırakarak daha geniş çerçeveden bakar ve strateji açısından iletişim kurabilirler.

INTJ’ler genellikle sıcak veya özellikle girişken kişiler olmasalar da, akıllı ve kendilerine güvenen insanlardır. Daima kendinden emin bir tavır sergileme eğilimindedirler. Fikirlerini güvenle ilişkilendirirler ve bir sonuca vardıklarında başkalarının algılarındaki bilgeliği tam olarak görmelerini isterler.

Tipik olarak mükemmeliyetçilerdir. Aynı zamanda entelektüel zorlukların olduğu bir ortamı takdir etmekten geri durmazlar. INTJ kişilik tipine sahip insanların ilginç fikirleri tartışmaktan hoşlandıklarını da hatırlatmak isteriz.

4. Güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?


INTJ kişilik tipine sahip kişilerin güçlü ve zayıf yönleri sosyal bir ortamda nasıl hareket ettiklerini belirler. Peki bu özellikler nelerdir? INTJ kişilik tipine sahip bireylerin güçlü ve zayıf yönlerini öğrenmek için okumaya devam edin.

Güçlü yönleri

Yenilik: INTJ dışarıdan inatçı ve zor görünse de, aslında değişim ve yeniliğe oldukça açık ve destekleyici bir karaktere sahiptir. Bu açık yaklaşım aynı zamanda problem çözme anlayışlarını geliştirmelerine destek olur. Çoğu bireyin, süreçlerin ve sistemin iyileştirilme potansiyeline sahip olduğuna kanaat getirirler. Öte yandan bu değişikliği gerçekleştirmeye çalışmak için yeni ve yaratıcı yollar bulmaya çalışırlar.

Strateji: INTJ’ler sadece planı veya genel eylem planını görmekle kalmaz, aynı zamanda ortaya çıkabilecek diğer koşullara bağlı olarak birkaç yedek plan ile hazır bulunurlar. Olasılıkları görmek ve potansiyeli tam anlamıyla öğrenmek için geniş, geleceğe odaklı ilerlerler. Aynı zamanda boşlukları ve tutarsızlıkları görebilecek kadar ayrıntılı ve mantıklı analiz ederler.

Öğrenmek için istekli: INTJ’ler yalnızca dış dünyayı ve diğer insanları değiştirmeyi gaye edinmezler. Ayrıca kendileri üzerinde çalışmaya özen gösterirler. Tipik olarak duyguları ve duygusal durumları üzerinde uzun süre durmasalar da, tamamen bireysel olarak gelişme işiyle meşgul olurlar. Hayat boyu öğrenmeye devam ederler. Öte yandan her zaman bilgi ve becerilerini artırmanın yollarını ararlar.

Kararlılık: INTJ’ler, meydan okuma karşısında cesaretleri ve kararlılıkları için kesinlikle saygı gören insanlardır. Karakteristik olarak, yaptıkları her şeyde, acımasız bir noktaya kadar kararlı davranırlar. Gerçekten zor parkurların üstesinden gelmek için harekete geçmekten çekinmezler. Bu durum onları yıldırmaktan veya hayal kırıklığına uğramaktan ziyade heyecanlandırır ve canlı bir ruh haline dönüştürür. Kararlarına güvenirler ve sorunları çözmeye odaklıdırlar. Kişisel veya mesleki yaşamlarında karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelme yeteneklerine inanç duyarlar.

Zayıf yönleri

Duygusal mesafe: INTJ’ler ayrıca düşük EQ’ları ve duyguları meşgul etme isteksizlikleriyle tanınırlar. Dünyayı mantıksal ve rasyonel bir temelde kavramsallaştırmayı tercih ederken öte yandan duygusal kaygılar için fazlasıyla az sabırlı olma eğilimindedirler. Başkalarının duygusal ipuçlarını ve ihtiyaçlarını anlamak ve bunlara yanıt vermek için mücadele başlatırlar. Bu, kişilerarası ilişkileri, kendi büyüme ve gelişimlerini bastırabilir ve diğerlerini biraz uzak mesafede tutabilir.

Üstünlük: Bu kişilik tipinin akıl ve mantık cesareti tartışılmaz ve fikirlerine olan güvenleri gibi bu yönleri de kesinlikle güçlü kategoride yer alır. Ancak bu güçlü yönler, bir üstünlük kompleksine dönüştüklerinde kişilik tipine ait zayıflıklara dönüşebilir. Ne yazık ki, INTJ’ler arasında bu nadir değildir. Kibirli ve küçümseyici olabilecekleri gibi, çabuk anlamlandıramayan insanlara karşı sabırsız davranabilirler. Mantıklı ve rasyonel düşünme konusunda daha az yetenek gösteren kişilere karşı, özellikle yargılayıcı ve hoşgörüsüz olabilirler.

Dengesizlik: INTJ, görev edindiği işe yüksek bir öncelik verir ve kendisini profesyonel yaşamına adar. Ama bunun bir bedeli olduğunu unutabilir. Özellikle aile, diğer ilişkiler ve boş zaman için harcanabilecek bir zamanda yine iş ile uğraşabilirler. INTJ’nin bu durumda kendisini yanlış yerleştirilmiş önceliklerle ve sonuç olarak ilişkisel problemlerle karşı karşıya bulması olağandır. Profesyonel olarak başarılı olma çabaları kesinlikle karşılığını alsa da hayatlarının geri kalanını olumsuz etkileyecektir.

Mükemmeliyetcilik: INTJ’nin titizliği her şeyde olduğu gibi bir süper güç olabilirken, gereğinden fazla güç kolayca bir zayıflık haline de dönüşebilir. INTJ için bu sıradan titizlik hızla mükemmeliyetçiliğe dönüşür ve bu durum oldukça şiddetli ve özenli olabilir. Genel olarak her konuda titiz kişilerdir ve bu eleştiri yalnızca kendilerine değil başkalarına da yönelik olabilir.

5. INTJ için kariyer

Peki INTJ kişilik tipine sahip insanlar iş ortamlarında nasıl davranırlar? INTJ işte, analitik problemlere yenilikçi çözümler yaratma ve uygulama konusunda mükemmel bir tutum sergiler. Karmaşık sistemler içinde iyileştirme olasılıklarını doğal olarak görürler ve değişim için fikirlerini uygularken organize ve kararlı davranırlar.

INTJ’ler soyutlama ve teori konusunda rahattır ancak fikirlerini gerçeğe dönüştürdükten sonra memnun hissederler. Değişikliği uygulamak için ölçülü, stratejik adımlar atarak genellikle bağımsız olmaktan veya küçük bir ekiple çalışmaktan keyif alırlar. INTJ’ler, ilginç sorunları çözmek için mantıksal ve düzenli akıl yürütmelerini kullanmalarına izin veren kariyerlere en uygun olan kişilik tipi olabilir.

Bu kişilik tipine sahip insanlar iş dünyasında ve hatta sanat alanında da aktif rol alabilir. Bununla birlikte, mutlu INTJ’ler için ortak tema, entelektüel bir meydan okuma sağlayan bir kariyerde olmaları gerektiğidir. “INTJ için en iyi meslekler ne olabilir?” diyecek olursanız hemen açıklayalım. Bu kişilik tipine sahip kişiler için yönetici, bilgi işlem danışmanı, kurumsal yönetim, subay, hakim, girişimci, avukat, politikacı, bilim insanı, yönetici, sistem analizcisi, boksör ve öğretmen en doğru meslek kategorileridir.

6. Tarihte yaşamış popüler INTJ kişiler

Bu kişilik tipinin dünyada oldukça nadir görüldüğünden söz etmiştik. Peki INTJ kişilik tipine sahip ünlü isimler kim? Ünlü INTJ’ler arasında Hillary Clinton, Al Gore, Bill Gates, Dwight Eisenhower, Alan Greenspan, Ulysses S. Grant, Stephen Hawking, John Maynard Keynes, Ayn Rand, Isaac Asimov, Lewis Carroll, Cormac McCarthy ve Sir Isaac Newton listelenebilir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
anlama, bilim, geliyor, intj, kişilik, olduğu, sahip, tipi, ünlü, İnsanlarının


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Sigma kişilik tipi özellikleri Zeytin Trend Erkeklerin Dünyası 0 15 Kasım 2022 15:23
Alfa kişilik tipi özellikleri Zeytin Trend Erkeklerin Dünyası 0 15 Kasım 2022 15:22
Gama kişilik tipi özellikleri Zeytin Trend Erkeklerin Dünyası 0 15 Kasım 2022 15:22
Beta kişilik tipi özellikleri Zeytin Trend Erkeklerin Dünyası 0 15 Kasım 2022 15:21
Erkekler Aldatmaya Neden Daha Meyillidir? İşte Bilim İnsanlarının Cevabı KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 1 29 Mayıs 2022 09:39




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net