Forum Logo




Yaşam amacını aramak, bulmak ve gerçekleştirmek neden önemlidir?

Kişisel Gelişim ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz..


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 06 Temmuz 2023, 18:11   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yaşam amacını aramak, bulmak ve gerçekleştirmek neden önemlidir?




Yaşam amacını aramak, bulmak ve gerçekleştirmek neden önemlidir?
Www.TrendForum.Net

Yaşamın anlamını aramayı temel motivasyon olarak gören Victor Frankl’a göre bu süreç son derece doğaldır ve sağlıklı yaşam için gereklidir. Anlamlılığı bir duygu olarak ifade ettiğimizde yönetilebilir, uyumlu ve sahiplenicidir. Yaşamın anlamını irdelediğimizde ise “amaçları belirleme ya da daha güçlü hale getirme çabası ya da isteği” olarak tanımlanmaktadır.

Yaşamın anlamı, belli bir anda bireyin yaşamının en özel anlamı olarak görüldüğünden her birey için farklıdır. Ve bu anlam soyut değil, somuttur. Yerine getirilmeyi bekleyen bir görev ya da bireye has uğraşı, meslek… Her ne ise onun farkına varmak esas olarak kabul edilmektedir ve buradan geriye kalan yaşama olan katkılar olacaktır. Yaşanmışlıklardan da anladığımız bu değil midir? Bir diğer nesle bırakılmış eserler gibi… Öte yandan sürekli “Yaşamdan ne alabilirim?” diye soran, işbirliği içinde olmayan bireylerden geriye nasıl bir iz kalacaktır?

Hâlbuki bizler kimi zaman bir diğerinin yaşamına katkıda bulunarak, kimi zaman deneyimleyerek ya da bir diğeriyle etkileşime geçerek, kimi zaman da acılarımızla yüzleşerek, kaçmayarak, yaşamın sonuna yönelik bir tutum oluşturarak yaşamın anlamını ortaya koyabiliriz. Acıdan kaçmamak, her ne ise onunla yüzleşmek ve hatta bunu yaşadığı için insanın kendini kötü hissetmemesi, kendini değiştirme yolunda en büyük adım olacaktır. Bu sayede kendini tanımayı başaran birey kendini aşacaktır da… Ve birey yaşamının anlamını keşfettiğinde kendisi ve ötesinde diğerleri için daha anlamlı tercihlerde bulunacaktır.

Kendini adama, tatmin olma ve amaçlılık, bireyin yaşaması için bir nedendir. Bu neden hayatta kalabilme mücadelesinden çok, “Nasıl fark yaratabilirim?” sorusuyla yola çıkılan deneyimlerde saklıdır. Kendini anlamak dünyayı anlamakla bir tutulmaktadır ve böylece kendinin biricik olduğunu kavrayan insan, yaşadığı her anda yaşamının anlamını bulmuş olacaktır.

Belli bir anda, belli bir insanın yaşamının özel anlamını yansıtan “yaşamın anlamı”nın pasif değil, tıpkı bir insanın günlük yaşamına ilişkin bakış açısını ortaya koyduğu gibi aktif bir oluşum olarak görülmesi değerlidir. Ve tüm bunlarla anlaşılması gereken belki de en önemli nokta, anlam arayışının içsel bir gerilim yaratabileceği ve bu gerilimin de psikolojik sağlamlık için gerekli olduğudur. Ancak bu sayede denge haline gelinerek yaşamı anlamlı kılabiliriz. Peki, neden bu kadar önemli anlam, yaşamın anlamı ve anlam arayışı? Çünkü bir bütün halinde iyi oluş, nefes alırken yaşamdan tatmin olmak ya da yaşamdan ayrılırken huzurlu olmak burada gizlidir.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
amacını, aramak, bulmak, gerçekleştirmek, neden, yaşam, önemlidir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Sebat etmek neden önemlidir: Pes etmeden ilerlememizi sağlayan güç DeepSilence Kişisel Gelişim 0 20 Haziran 2023 12:07
Rüyada Abdesthane Aramak Asi Ruh Rüya tabirleri 0 23 Mayıs 2023 06:20
Ağız Ve Diş Sağlığı Neden Önemlidir? Asi Ruh Ağız ve Diş Sağlığı 0 18 Nisan 2023 06:15
Rüyada Avukat Aramak Asi Ruh Rüya tabirleri 0 07 Nisan 2023 17:36
Kendinizi düzenli olarak ziyaret ediyor musunuz: İhtiyaçları tanımak neden önemlidir DeepSilence Kişisel Gelişim 0 02 Aralık 2022 09:21




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net