Forum Logo




Doğum sonrası depresyonu belirtileri: Nedir, neden olur, nasıl geçer?

Kişisel Gelişim ile ilgili tüm konulara buradan ulaşabilirsiniz..


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 28 Ağustos 2023, 14:26   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Doğum sonrası depresyonu belirtileri: Nedir, neden olur, nasıl geçer?




Doğum sonrası depresyonu belirtileri: Nedir, neden olur, nasıl geçer?
Www.TrendForum.Net

Doğum sonrası depresyonu belirtileri, bu durumu yaşadığını düşünen çoğu kadın tarafından merak ediliyor. Bilindiği gibi, vücudunuz ve zihniniz hamilelik sırasında ve sonrasında birçok değişiklik geçirir. Eğer hamilelik sırasında veya sonrasında iki haftadan daha uzun bir süre boyunca veya genellikle boş, duygusuz veya üzgün hissediyorsanız mutlaka bir uzmana başvurarak yardım isteyin. Bebeğinizi sevmediğinizi veya ona bakmadığınızı düşünüyorsanız siz de doğum sonrası depresyonu yaşıyor olabilirsiniz. Doktorunuzun önereceği terapi veya ilaç tedavisi gibi yöntemlerin uygulanması, sizin ve bebeğinizin gelecekte mümkün olduğunca sağlıklı olmanıza yardımcı olur.

Doğum sonrası depresyonu hakkında daha fazlasını keşfetmek için yazımızı okumaya devam edin. Doğum sonrası depresyonu nedir, doğum sonrası depresyonu belirtileri, doğum sonrası depresyonu neden olur gibi merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını aşağıda bulacaksınız.

Doğum sonrası depresyonu nedir?

Muhtemelen daha önce hamilelik depresyonu veya doğum sonrası depresyonunu duymuşsunuzdur. Bunun nedeni, yeni annelerin yaygın olarak biraz üzgün, endişeli veya yorgun hissetmeleri. Araştırmalar yeni doğum yapan kadınların % 80’inin doğumdan sonraki 1-2 hafta boyunca bu duyguları yaşadığını gösteriyor. Yani bu durum tamamen normal ve genelde birkaç hafta içinde kaybolur. Bazı belirtiler kulağa aynı gibi gelse de doğum sonrası depresyonu hafif bir hüzünden çok daha fazlası.

Doğum sonrası depresyonu belirtileri, çok daha güçlü ve daha uzun sürer. İlk kez anne olan ve daha önce doğum yapmış olanlar kadınlarda görülen bu durum, şiddetli ruh hali değişimlerine, bitkinliğe ve umutsuzluk hissine neden olabilir. Bu duyguların yoğunluğu bebeğinize veya kendinize bakmayı zorlaştırabilir. Doğum sonrası depresyonu kesinlikle hafife alınmamalıdır. Bu ciddi bir rahatsızlıktır, ancak doğru tedavi ile kısa sürede üstesinden gelinebilir.

Doğum sonrası depresyonu neden olur?

Doğum sonrası depresyonu nedir, açıkladık. Peki neden olur? Bu durumun kesin nedeni bilinmiyor. Ancak elbette doğum sonrası depresyonuna katkıda bulunabilecek bazı faktörler var. Doğum sonrası depresyonu, fiziksel değişiklikler ve duygusal stres faktörlerinin bir kombinasyonu ile tetiklenebilir.

Fiziksel faktörler
Doğumdan sonra yaşanan en büyük fiziksel değişikliklerden biri hormonlardır. Hamileyken östrojen ve progesteron seviyeleriniz normalden daha yüksektir. Doğumdan sonraki saatler içinde hormon seviyeleri önceki durumlarına geri döner. Bu ani değişiklik, depresyona neden olabilir.

Diğer fiziksel faktörler ise şunları içerebilir:

Düşük tiroid hormon seviyeleri
Uyku eksikliği
Yetersiz beslenme
Altta yatan tıbbi durumlar
Uyuşturucu ve alkol kullanımı
Duygusal faktörler
Geçmişte bir duygudurum bozukluğunuz varsa veya ailenizde duygudurum bozuklukları varsa, doğum sonrası depresyonu geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir.

Duygusal stres faktörleri şunları içerebilir:

Yakın zamanda boşanma veya sevilen birinin ölümü
Sizin veya çocuğunuzun ciddi sağlık sorunları olması
Sosyal izolasyon
Mali yükler
Destek eksikliği
Doğum sonrası depresyonu belirtileri

Doğum sonrası depresyonunun olası nedenlerine değindik. Peki doğum sonrası depresyonu belirtileri neler? Bebek sahibi olduktan sonra huysuz veya yorgun hissetmek normal olsa da, doğum sonrası depresyonu bunun çok ötesinde. Semptomları şiddetli ve günlük yaşamınızı önemli ölçüde etkileyebilir.

Doğum sonrası depresyonu belirtileri kişiden kişiye ve hatta günden güne değişir. Doğum sonrası depresyonunuz varsa, şu belirtilerden birkaçına aşina olabilirsiniz:

Nedenini bilmeseniz bile çok üzülüyor veya ağlıyorsunuz.
Yorgun hissediyor ama uyuyamıyorsunuz.
Çok uyuyorsunuz.

Yemek yemeyi bırakamıyor ya da yemekle hiç ilgilenmiyorsunuz.
Açıklanamayan çeşitli ağrılarınız veya rahatsızlıklarınız var.
Neden sinirli, endişeli veya kızgın olduğunuzu bilmiyorsunuz.
Ruh haliniz aniden ve uyarı vermeden değişiyor.
Kontrolden çıktığınızı hissediyorsunuz.
Bazı şeyleri hatırlamakta güçlük çekiyorsunuz.

Konsantre olamıyor veya basit kararları bile vermekte zorlanıyorsunuz.
Eskiden zevk aldığınız şeylere ilgi duymuyorsunuz.
Bebeğinizden kopuk hissediyorsunuz ve neden düşündüğünüz gibi neşeyle dolmadığınızı merak ediyorsunuz.

Her şey ezici ve umutsuz geliyor.
Duygularınız hakkında kendinizi değersiz ve suçlu hissediyorsunuz.
Kimseye açılamayacağınızı hissediyorsunuz çünkü sizin kötü bir anne olduğunuzu düşünmelerinden ya da bebeğinizi almalarından korkuyorsunuz.
Herkesten ve her şeyden kaçmak istiyorsunuz.
Kendinize veya bebeğinize zarar verme konusunda müdahaleci düşünceleriniz var.

Arkadaşlarınız ve aileniz, onlardan ve sosyal aktivitelerden uzaklaştığınızı veya kendiniz gibi görünmediğinizi söylüyor.
Tüm bu semptomlar, doğumdan sonraki birkaç hafta içinde başlayabilir. Doğum sonrası depresyonu bazen aylar sonra da ortaya çıkar. Semptomlar 1-2 günde dinebilir, sonra geri dönebilir. Eğer tedavi edilmezse doğum sonrası depresyonu belirtileri, giderek şiddetlenebilir.

Doğum sonrası depresyonu tedavisi

Doğum sonrası depresyon belirtileri yaşıyorsanız, tedaviye başlayabilmeniz için mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu görmelisiniz. Doğum sonrası depresyonu konusunda genelde yaygın iki ana tedavi var: ilaç tedavisi ve terapi. Her ikisi de tek başına kullanılabilir, ancak birlikte kullanıldığında çoğunlukla daha etkili olacaktır. Günlük rutininizde bazı sağlıklı seçimler yapmanız da belirtilerin hafiflemesini sağlar.

Sizin için hangi tedavinin işe yaradığını bulmak, birkaç deneme gerektirebilir. Bu nedenle tedavi süresince doktorunuzla açık iletişim kurun.

İlaç tedavisi

Antidepresanlar beyni doğrudan etkiler. Ruh halini düzenleyen kimyasalları değiştirirler. Yine de hemen işe yaramazlar. Bu nedenle ancak ilacı birkaç hafta kullandıktan sonra ruh halinizde olumlu yönde bir değişiklik fark edersiniz. Bazı insanlar antidepresan alırken yan etkiler yaşayabilir. Bunlar yorgunluk, cinsel isteksizlik ve baş dönmesini içerebilir. Yan etkiler, belirtilerinizi daha da kötüleştiriyor gibi hissediyorsanız hemen doktorunuza bildirin.

Eğer emziriyorsanız bazı antidepresanlar sizin için güvenli olmayabilir. Emzirdiğinizi de mutlaka doktorunuza söylemelisiniz. Östrojen seviyeleriniz düşükse, doktorunuz hormon tedavisi de önerebilir.

Terapi

Doğum sonrası depresyonu tedavisi size bir psikiyatrist veya psikolog danışmanlık sağlayabilir. Terapi, yıkıcı düşünceleri anlamlandırmanıza ve bunlar üzerinde çalışmak için stratejiler geliştirmenize yardımcı olabilir.

Kişisel bakım

Tedavinin bu kısmı göründüğünden biraz daha zor olabilir. Kişisel bakım uygulamak, kendinizi biraz rahatlatmanız anlamına gelir. Kaldırabileceğinizden daha fazla sorumluluk almaya çalışmamalısınız. Çevrenizdeki insanlar, içgüdüsel olarak neye ihtiyacınız olduğunu bilemeyebilir, bu yüzden ihtiyaçlarınızı onlara söylemeniz son derece önemli. Kendinize biraz “zaman” ayırın ama kendinizi soyutlamayın. Örneğin yeni anneler için bir destek grubuna katılmayı düşünebilirsiniz.

Alkol bir depresandır, bu yüzden ondan uzak durmalısınız. Bunun yerine, vücudunuza iyileşmek için her fırsatı verin. Dengeli bir diyet yapın ve mahallede biraz yürümek bile her gün egzersiz yapın.

Doğum sonrası depresyonu tedavisi çoğu kadının altı ay içinde daha iyi hissetmesine yardımcı olur, ancak bazı kişiler için bu daha uzun sürebilir.

Doğum sonrası depresyonu nasıl atlatılır?

Doğum sonrası depresyonu belirtileri ve konuyla ilgili diğer merak edilenleri detaylıca açıkladık. Peki acaba doğum sonrası depresyonu için doğal çözümler var mı? Doğum sonrası depresyonu oldukça ciddi bir durum, bu yüzden doktor müdahalesi olmadan tedavi etmeye çalışmamalısınız.

Tıbbi tedavinin yanı sıra egzersiz yapmak ve doğru miktarda uyumak gibi doğal çözümler, belirtilerinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Masaj, meditasyon ve diğer farkındalık uygulamaları da daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Bununla birlikte besin açısından yüksek, ancak işlenmiş gıdalar bakımından düşük bir diyet benimseyin. Diyetinizde ihtiyacınız olan besinleri almıyorsanız, doktorunuzdan size doğru besin takviyeleri önermesini isteyin. Ayrıca:

İletişim kurun. Özellikle doğal olarak içine kapanık biriyseniz, duygularınızı kendinize saklamanız cezbedici olabilir. Ancak güvendiğiniz biriyle bazı şeyleri konuşmanız yalnızlık hissini ortadan kaldırabilir.
İçinize sığmayan duygularınızla inzivaya çekilmek depresyonu besleyebilir. Hareketli bir sosyal hayata sahip olmasanız da yakın ilişkilerinizi sürdürmeye çalışın. Bu, bağlı hissetmenize yardımcı olabilir.
Ev işleri konusunda sevdiklerinizden yardım isteyin. Enerjinizi kendiniz ve bebeğinizin temel ihtiyaçlarını karşılamak için kullanın.
Hem bedeniniz hem de ruhunuzun iyi bir gece uykusuna ihtiyacı var. Bebeğiniz uzun süre uyumuyorsa, uyuyabilmeniz için birisini nöbet tutsun. Eğer uyumakta zorlanıyorsanız sıcak bir banyo, iyi bir kitap ya da rahatlamanıza yardımcı olacak herhangi bir şey deneyin. Meditasyon ve masaj, gerginliği hafifletmeye ve uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
belirtileri, depresyonu, doğum, geçer, nasıl, neden, nedir, olur, sonrası


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Diskaskulli nedir? Neden olur? DeepSilence Kadın & Erkek İlişkileri 1 01 Ağustos 2023 15:19
Saç Biti ve Saçta Sirke Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? DeepSilence Saç ve Makyaj Dünyası 0 03 Temmuz 2023 13:12
Göz Kanlanması Nedir? Göz Kanlanması Nasıl Geçer? Asi Ruh Göz Sağlığı 0 24 Nisan 2023 20:40
Kış depresyonu nedir: 5 adımda kışın karanlığını üzerinizden atabilirsiniz DeepSilence Kişisel Gelişim 0 02 Aralık 2022 09:25
Bradikardi nedir, neden olur? Beatrice Genel Sağlık 5 10 Ekim 2022 02:44




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net