Forum Logo




İzzet Keribar’ın Türkiye’nin Sinagogları fotoğraf sergisi Tel Aviv'de açıldı

Kültür, Sanat ve Tarih ile ilgili tüm paylaşımları burada bulabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 09 Ocak 2023, 10:44   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
İzzet Keribar’ın Türkiye’nin Sinagogları fotoğraf sergisi Tel Aviv'de açıldı




İzzet Keribar’ın Türkiye’nin Sinagogları fotoğraf sergisi Tel Aviv'de açıldı
Www.TrendForum.Net

Usta fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar’ın “Türkiye’nin Sinagogları” sergisi Tel Aviv’de sanatseverlerle buluştu.



Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği, Tel Aviv-Yafa’daki "Saraya Türk Kültür Merkezi"nin tarihi binasında “Türkiye’nin Sinagogları” sergisine ev sahipliği yaptı.

Sergi, İsrailli ve yabancı ziyaretçileri, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerindeki Musevi cemaatine ait dini mekanlarda gezintiye çıkarıyor.

Fotoğraflar, sinagogların mimari özellikleri ile Musevi cemaatince buralarda yapılan ibadet, evlilik ve resmi ziyaretler gibi anları belgeliyor.



Fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün Türkiye’de yaşayan Musevilerin sayısının 12-13 binlere kadar düştüğüne, ancak ülkede çok sayıda sinagog bulunduğuna dikkati çekti.

Keribar, "Antakya’dan Orta Anadolu’ya, Ankara’ya, özellikle İzmir Havra Sokağı’ndaki sinagoglar gibi Türkiye genelindeki sinagoglar saymakla bitmez" dedi.

Serginin özellikle Türkiye kökenli İsrail vatandaşları tarafından ilgiyle karşılandığını aktaran Keribar, "(İsrail’deki) Türkiyeliler Birliğinden gelenlerin heyecanını ben size anlatamam. Çok sevindiler" dedi.



"KÜÇÜK SİNAGOGLARIN HER BİRİ BİR MÜCEVHER GİBİ"

Gerek Türk vatandaşlarının gerekse İsrail’deki Yahudilerin Türkiye’nin sahip olduğu bu dini mirası tanımaları açısından serginin önemini vurgulayan Keribar, şunları söyledi:

"Türkiye’den gelip yıllardan beri İsrail’de yaşayanların bile aslında (bu sinagoglardan) haberi yok. Çünkü burada İstanbul’da yaşayanlara da ‘Türkiye’de kaç tane sinagog biliyorsunuz’ desek onlar da bilmez. Fakat fotoğraflarla bunları canlandırdığınız zaman bir güven, neşe geliyor. İnsanlar bunu duyunca seviniyor."

Bu yapıların fotoğraflanarak sergilenmesi ve kitaba dönüştürülmesinin kendisi için de önemli olduğunu kaydeden Keribar, şöyle devam etti:

"Mesela, İzmir çok enteresandır. Havra Sokağı muhteşemdir. On metrede bir, bir tane sinogog (görürsünüz). Nerede görülmüş bir şeydir bu? Bu küçük sinagogların her biri bir mücevher gibi. İçeriye girdiğinizde o eski tezyinatın, süslemelerin, 100-150 senelik sanatın dokunuşlarını orada hissediyorsunuz. Fotoğrafçı olarak bunların farkını anlatmaya çalışıyorum."

Keribar’ın “Türkiye’nin Sinagogları” fotoğraf sergisi, Saraya Türk Kültür Merkezi’nde her perşembe ve cuma günleri sanatseverlerin ziyaretine açık kalacak.



İZZET KERİBAR KİMDİR?

İstanbul’da 1936’da doğan İzzet Keribar, fotoğrafçılığa erken yaşlarda, 1952'de adım attı. Askerlik görevi için 1957’de Kore'ye gittiğinde fotoğrafa kendi yaklaşımını geliştirdi ve tecrübe kazandı.

Kore'den döndükten sonra fotoğraf çekmeye uzun süre ara veren Keribar, 1980'de uğraşına geri döndü.

Sahibi olduğu 1,5 milyona yakın Türkiye ve dünya fotoğrafları arşiviyle Türkiye'nin en önemli fotoğraf sanatçılarından olan ve Uluslararası Fotoğraf Federasyonu tarafından 1985'te A.Fiap (Sanatçı), 1988 yılında da E.Fiap (Ekselans) unvanlarıyla onurlandırılan İzzet Keribar, çok sayıda yerli ve uluslararası sergi açtı, dünya çapında birçok önemli ödüle layık görüldü ve sayısız fotoğraf yarışmasının jüri üyeliğini yaptı.

Keribar, 2018'de de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.

ntv
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...

Son düzenleyen Zeytin; 09 Ocak 2023, 10:48.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
açıldı, avivde, fotoğraf, keribar’ın, sergisi, sinagogları, tel, türkiye’nin, İzzet


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Ödüllü fotoğraf sanatçı Hasan Cem Araptarlı'dan 'İstanbul Balıkçıları' sergisi Zeytin Kültür & Sanat & Tarih 1 02 Aralık 2022 21:06
Ara Güler arşivinden edebiyatçı portreleri sergisi: Bir Avuç Güzel İnsan Zeytin Kültür & Sanat & Tarih 0 10 Kasım 2022 12:37
Ankara'da Uluslararası Plastik Sanatlar Sergisi açıldı Zeytin Ülkemizden Haberler 0 27 Ekim 2022 11:58
Yasemin ve İzzet Özilhan boşanma aşamasında KoJiRo Ünlülerin Dünyası 1 08 Ağustos 2022 17:27
İzzet Ünver: Güzel bir hazırlık dönemi geçiriyoruz KoJiRo Voleybol 0 18 Haziran 2022 08:21




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net