Forum Logo




ABD 6 bin yıllık mermer idolü iade etmedi

Kültür, Sanat ve Tarih ile ilgili tüm paylaşımları burada bulabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 09 Mart 2023, 11:16   #1
Çevrimiçi
Saygın Üye
ABD 6 bin yıllık mermer idolü iade etmedi




ABD 6 bin yıllık mermer idolü iade etmedi
Www.TrendForum.Net

Türkiye'nin Guennol Stargazer (Guennol Yıldız Avcısı) adlı mermer idolün iadesi için temyiz davası olumsuz sonuçlandı. 6 bin yıllık mermer idol, New York'ta eseri satışa sunan Michael Steinhardt ve Christie's Müzayede Evi'nden geri alınamıyor.



Türkiye, çalınan 6 bin yıllık mermer idolü, ABD'deki Christie's Müzayede Evi ve serbest fon milyarderi Michael Steinhardt'tan geri alamıyor.

Türkiye'den kaçırılan tarihi eser, New York'ta 2017'de Christie's Müzayede Evi tarafından düzenlenen açık artırmada yaklaşık 14,5 milyon dolara satılmıştı. Türkiye, Kültür Bakanlığı aracılığı ile itiraz ederek satışı durdurmuş ve eserin iadesini istemişti. Türkiye'nin Guennol Stargazer (Guennol Yıldız Avcısı) adlı mermer idolün iadesi için New York'ta eseri satışa sunan Michael Steinhardt ve Christie's Müzayede Evi'ne açtığı dava olumsuz sonuçlanınca dava temyize gitmişti. ABD'deki temyiz mahkemesi, Türkiye'nin çalıntı suçlaması yapmak için uzun bir süre beklediğini iddia ederek iade talebine olumsuz yanıt verdi.

İADE TALEBİNİN GEÇ YAPILMASI GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Manhattan'daki 2. ABD Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin Guennol "Stargazer" adlı kadın heykelinin 1990'larda topraklarından haksız yere çıkarılmış olabileceğini "bilmesi için nedenleri olduğunu" söyledi. Türkiye'nin, müzayede evinin satmak için listelediği Nisan 2017'ye kadar idolün sahibi Christie ve Steinhardt'a dava açmayı beklediğini ekledi.
Mahkeme yargıcı, "Türkiye, kendi Kültür Bakanlığı'ndan Stargazer'ın New York'ta olduğuna dair işaretler almasına rağmen kararsız kaldı" diyerek Türkiye'nin iddiasını 2017 yılına kadar getirmemesini, hatta soruşturmamasını mantıksız buldu.

Türkiye'nin avukatı Lawrence Kaye, duruşmada Türkiye'nin idolün sahibi olduğunu ve haklarını savunurken "gayretli" olduğunu belirterek, ülkenin sonraki adımlarını düşünerek hareket ettiğini söyledi. Kaye, bu kararın, Türkiye'yi kendisinden çalınan kültürel varlıkları geri istemekten caydırmayacağını aktardı.



MAHKEME "ESER GİZLENMEDİ" DEDİ

Türkiye, eser için mülkiyet talebinde bulunurken, antik eserlere geniş haklar tanıyan 1906 Osmanlı Kararnamesi'ne atıfta bulundu.

Türkiye, "bilinmeyen antik eserler hazinesindeki" her şeyi araştırmanın imkansız olacağını söyledi ve Christie's Müzayede Evi, idolün kaynağını sınırlı olarak açıklayana kadar Stargazer'a yönelik iddiasının farkında olmadığını ve farkında olması gerekmediğini belirtti.

Mahkeme, Stargazer'ın New York Metropolitan Sanat Müzesi'nde 30 yılı aşkın bir süredir sergilendiğini ve 1990'lar boyunca ABD Kültür Bakanlığı'nın bu konuda makaleler ve sunumlar yayınladığını söyledi. Mahkeme başkanı, kararında "Stargazer gizlilik içinde yaşamadı" dedi.

ALICI SON ANDA VAZGEÇTİ

22,9 cm boyundaki Stargazer (Gökbilimci) heykeli, adını, başının gökyüzüne doğru hafifçe yukarı doğru olmasından alıyor. Fon milyarderi Michael Steinhardt ve eşi, 1993'te Stargazer için 1,5 milyon dolar ödedi. Christie's, onu 14,5 milyon dolara müzayedeye çıkardı, ancak alıcı vazgeçti.

ntv
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
abd, bin, etmedi, iade, idolü, mermer, yıllık


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
2022'de 1120 kültür varlığı Türkiye'ye iade edildi Zeytin Kültür & Sanat & Tarih 0 28 Aralık 2022 17:30
Damarlarında kan bulunan 2.000 yıllık ceset Roronoa Zoro Enteresan Olaylar 3 22 Aralık 2022 14:28
Ferrari: "FIA, teknik direktif konusunda doğru prosedürü takip etmedi" KoJiRo Formula 1 0 21 Haziran 2022 19:39
Alexis Sanchez Galatasaray'ın teklifini kabul etmedi KoJiRo Galatasaray 0 13 Haziran 2022 21:30
Ocon: "Sıralama turlarında geride kalmak bize yardım etmedi" KoJiRo Formula 1 0 13 Haziran 2022 20:06




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net