Forum Logo




Frankfurt Kitap Fuarı’nda Filistinli yazar için yapılacak ödül töreninin iptaline tepkiler artıyor

Kültür, Sanat ve Tarih ile ilgili tüm paylaşımları burada bulabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Zeytin

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 16 Ekim 2023, 14:30   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
Frankfurt Kitap Fuarı’nda Filistinli yazar için yapılacak ödül töreninin iptaline tepkiler artıyor




Frankfurt Kitap Fuarı’nda Filistinli yazar için yapılacak ödül töreninin iptaline tepkiler artıyor
Www.TrendForum.Net

Filistinli yazar Adania Shibli için Frankfurt Kitap Fuarı ve Avrupa Yayıncılar Federasyonu'nca düzenlenecek ödül töreninin iptal edildiği bildirildi. İptal kararının ardından yayıncı kuruluşlar ve yazarlar fuardan çekildiklerini duyurdu.



Frankfurt Kitap Fuarı’nda Filistinli yazar Adania Shibli'ye "Küçük Bir Ayrıntı" adlı romanı için ödül verilmesi planlanan tören, İsrail-Filistin arasında devam eden çatışmalar nedeniyle iptal edildi.

The New York Times'ın haberine göre Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos yaptığı açıklamada, organizasyonun "Hamas'ın İsrail'e karşı barbarca terörünü" şiddetle kınadığını belirterek, "Düşüncelerimiz kurbanlar, yakınları ve bu savaş nedeniyle acı çeken tüm insanlarla" ifadesini kullandı.

18-22 Ekim'de bu yıl 75.si düzenlenecek fuardaki ödül töreninin iptal etmesinin ardından yayıncı kuruluşlar ve yazarlar fuardan çekildiklerini duyurdu.

KARARA TEPKİLER

İptal kararına tepki gösteren Sharjah Kitap Fuarı, X platformundaki paylaşımlarında, "Kültür ve kitapların insanlar arasındaki diyalogu ve anlayışı teşvik etme rolünü destekliyoruz. Bu rolün şimdi her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Cezayirli yazar Said Khatibi de yayınladığı mesajda, "Frankfurt Kitap Fuarı'nın, Gazze'deki trajedi karşısında taraf tutma kararını ve ayrıca Filistinli yazar Adania Shibli'ye yönelik haksızlığı göz önüne alarak, edebiyatın görüşleri bir araya getirmede rol oynamasını umduğumuz bir dönemde almış olduğu karara karşı, bu yıl Frankfurt Kitap Fuarı'ndaki katılımımı iptal etmeye karar verdim" açıklamasında bulundu.

PublisHer platformu ise "Frankfurt Kitap Fuarı organizatörlerinin son duyurusu göz önüne alındığında, bu yılki katılımımızı geri çekmeye karar verdik. Kültür ve kitapların insanlar arasında diyalogu ve anlayışı teşvik etme rolünü destekliyoruz. Bu rolün şimdi her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyoruz." değerlendirmesiyle fuardan çekildiğini açıkladı.

Tören, Shibli'nin, her yıl Afrika, Asya, Latin Amerika veya Arap ülkelerinden bir yazara verilen Alman edebiyat ödülü "LiBeraturpreis"a layık görülmesini kutlamak için düzenlenecekti.

Geçtiğimiz aylarda açıklanan ödülle ilgili jüri seçimini şöyle açıklamıştı:

"Filistinli yazar Adania Shibli, kitabında sınırların gücünü ve şiddetli çatışmaların insanlar üzerindeki etkilerini anlatan, biçimsel ve gramer olarak katı bir sanat eseri yaratmıştır. Büyük bir farkındalıkla, bakışını küçük detaylara, yüzeyin arkasında yatan eski yaraları ve izleri görmemize olanak tanıyan basit şeylere yönlendirir."

Öte yandan Alman Die Tageszeitung gazetesi, edebiyat çevrelerince eseri övgüyle karşılanan Shibli'yi "İsrail'i bir cinayet makinesi" olarak göstermekle suçladı.

Shibli'nin Türkiye'de Can Yayınları'ndan çıkan "Küçük Bir Ayrıntı" adlı kitabı 1949'da İsrail askerlerinin öldürdüğü Filistinli bir genç kızı konu alıyor.

ntv
Efrasiyab bunu beğendi.
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
artıyor, filistinli, frankfurt, fuarı’nda, için, iptaline, kitap, tepkiler, töreninin, yapılacak, yazar, Ödül


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 28 Ekim’de açılıyor Zeytin Kültür & Sanat & Tarih 1 13 Ekim 2023 15:41
Çin'de vakalar artıyor: Şanghay'da eğitim çevrim içi yapılacak Zeytin Sağlık Haberleri 0 19 Aralık 2022 15:05
Cem Yılmaz TÜYAP Kitap Fuarı'nda sevenleriyle bir araya geldi Zeytin Kültür & Sanat & Tarih 0 12 Aralık 2022 12:31
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı (TÜYAP) ne zaman ve nerede yapılacak? Zeytin Kültür & Sanat & Tarih 1 02 Aralık 2022 16:50
39. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı başlıyor Zeytin Kültür & Sanat & Tarih 1 28 Kasım 2022 13:46




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net