Forum Logo




Gericiliğin ilk kurbanı Hypatia


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 23 Mart 2023, 20:51   #1
Çevrimiçi
Gericiliğin ilk kurbanı Hypatia




Gericiliğin ilk kurbanı Hypatia
Www.TrendForum.Net

"Başpiskopos Cyril, Hypatia´nın Romalı valiyle yakın dostluğunu, bilgisini, öğrenimini ve bilimin simgesi olmasını hazmedemiyor, bilimin putperestlikle eş görülmesi nedeniyle de ondan nefret ediyordu. Hypatia yaşamının tehlikede olduğunu biliyordu ama öğretilerini yaymaya devam etti. 415´de yolda kıstırıldı, elbiseleri parçalandı ve katiller ellerindeki deniz kabuklarıyla Hypatia´nın etlerini kemiklerinden kazıdılar, kalıntısı yakıldı, eserleri yok edildi ve adı unutuldu. Cyril´e ise azizlik payesi verildi... " Carl Sagan böyle yazıyor. Antik Çağ´ın büyük bilgesi Hypatia´nın gericiler tarafından parçalanarak öldürülmesi, göründüğünden çok önemlidir. Binlerce yıl önce işlenen cinayet, feminizme, bilgiye, bilime ve kültürel tüm aydınlanmaya karşıdır; Hypatia´nın öldürülmesi yüzlerce yıl sürecek olan gericiliğin, ilkelliğin ve cehaletin hüküm süreceği karanlık çağların başlangıcı olmuştur. Sonraki tüm dinsel bağnazlıkların doğumu, Hypatia´ya kalkan ellerle gerçekleşirken, aynı karanlık eller, İnsanlığın tüm geçmişini kapsayan bilgilerin bulunduğu eşine bügün dahi raslanmayan İskenderiye Kütüphanesi´ni de yok ettiler ve biz artık geçmişimizi bilmiyoruz ve daha da kötüsü pek de aldırmıyoruz...

Jeremiah Reedy´nin çevirisinden derleyen M. Ata Nirun

Bilge Hypatia, düşünür ve geometrici Theon´un kızı, düşünür Isidorus´un eşiydi. M.S. 370-415 arasında yaşadı. Yaşadığı dönemde Roma İmparatoru Arcadius hüküm sürüyordu. "Astronomi Yasası" adlı kitabı ve Apollonius´la ilgili çalışmaları ile ünlenmişti. Hypatia´nın vücudu İskenderiyeliler tarafından parçalandı ve aşağılanarak kentin her tarafına dağıtıldı. Bu cinayetin nedeni kıskançlıktı, Hypatia´nın bilgeliği ve özellikle de astronomik fikirleri ölümüne neden oldu. Bu korkunç sonun sorumlusu bazılarına göre Cyril, bazılarına göre ise İskenderiyeliler´dir, kent halkı doğuştan vahşi ve şiddete düşkündüler; kentin din görevlileri de aynı yöntemleri uyguluyorlardı, örneğin düşünür Proterius´da aynı şekilde öldürülmüştü. Ama sonuç olarak İskenderiye halkı Hypatia´yı öldürdüler. Hypatia, İskenderiye´de doğdu ve eğitim gördü, çok küçük yaşlarda zekasıyla dikkat çekmişti ve hatta babasının matematiksel çalışmalarından tatmin olmuyor ve yanlışlarını buluyordu, kendisini felsefeye adayarak, tüm çalışmalarını öğrenmek için bu konuya yönlendirmişti. Genç bir kadın olduktan sonra kent halkı onu, sık sık kent meydanında dinleyicilerine Platon ve Aristotle´ı yorumlarken görüyorlardı. Zaman zaman da başka düşünürler tarafından çağrılıyor, düşünceleri isteniyordu. Kısa zamanda üstün konuşma yeteneği ve erdemleri nedeniyle zirveye yükseldi. Yaşamı boyunca bakire kaldı, oysa kaynaklar Hypatia´nın güzel bir kadın olduğunu söylüyorlar, erkek öğrencilerinin çoğu ona aşıktı, bazıları kendilerini kontrol edemiyor ve ilanı aşk ediyorlardı. Hypatia´ya aşık bir genç adam, yemekten içmekten kesilmiş, paçavralar içinde dolaşmaya başlamıştı, Hypatia durumu öğrenince genç aşığı alarak, diğer öğrencilerinin önüne getirdi ve şöyle dedi; "İşte aşk bu; işte size genç bir adam ve artık güzel değil." Çok utanan delikanlı, kısa zamanda kendini toparladı ve aşkını gömerek örnek bir insan oldu. Kesin olmayan kaynaklara göre Hypatia, psikolojik sorunları olan hastalara müzikle yardımcı oluyordu; gerek konuşurken, gerekse de eylemdeyken tedbirliydi; oysa o dönemde kent halkı tarafından seviliyor, neredeyse tapılıyordu ama kent yöneticileri memnun değildiler ve kıskanıyorlardı, benzeri olaylar daha öncelerde Atina´da yaşanmış ve felsefe büyük darbeler yemiş, neredeyse ölme noktasına gelmişti, bununla beraber hala büyüleyici ve saygındı, Antik Çağ´da toplum üzerinde söz sahibi olmanın ve devlet yöneticisi düzeyine yükselmenin en iyi yollarından birisi de felsefeydi. Yani bin yıllar öncesinde, tüm hatalara rağmen yöneticiler seçilirken önce düşünür olmalarına önem veriliyordu; Biz yine Hypatia´ya dönelim;

"İsa adına Hypatia´yı öldürün..."

Ne olduysa o gün oldu; Hypatia´nın evren, doğa ve düşünce konularındaki fikirlerinin karşıtı olan dinsel grubun lideri ve başrahibi Cyril, Hypatia´nın evinin önünden geçerken, büyük bir kalabalıkla karşılaştı. Binden fazla insan vardı ve daha bir çok insan geliyordu. Çevre yüzlerce at ve arabayla dolmuş, geçilecek yer kalmamıştı. Başrahip ve Patrik Cyril, ne olduğunu merak ederek sorunca, o sokakta bulunan dinciler gelerek evin Hypatia´ya ait olduğunu ve halkın ona taptığını söylediler. Cyril çok kızmış ve ölümüne kıskanmıştı ve o anda iğrenç cinayeti planlamaya başladı. Ertesi gün, Hypatia evinden çıktıktan biraz sonra, saldırıya uğradı, Cyril´in rahipleri önce genç kadının boğazını kestiler ve sonra parça parça ederek, kentin sokaklarında sürüklediler. Hypatia, kendi vatanında, kendi insanları tarafından öldürülmüştü, katillerin adı ise kıskançlık ama daha da ötesi gericilikti. Tarihin ilk kadın bilgesi, bilimcisi ve aydını yobazlar tarafından vahşice yok edildi ve bu son olmayacaktı. Olayı öğrenen İmparator çok kızdı, dinciler tarafından el altından yollanan rüşvetleri dahi kabul etmeyerek, öç almaya karar verdi ama sonradan ikna edilerek, Hypatia´nın ailesine fidye verilmesi kaydıyla suçluları bağışladı. Rüşvet olayının anısı bugün dahi İskenderiye´de anekdot olarak anlatılmaktadır.

Alıntı
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 23 Mart 2023, 21:47   #2
Çevrimdışı
Hayırlısıbegülüm
Yanıt: Gericiliğin ilk kurbanı Hypatia




Gericilerin ortak eylemi " yok " etmek ..
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
gericiliğin, hypatia, ilk, kurbanı


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Kadınlar Günü'nde 3 kadın cinayet kurbanı Zeytin Ülkemizden Haberler 2 08 Mart 2023 18:47
Aşkı uğruna gittiği Peru’da organ mafyasının kurbanı oldu Beatrice Dünyadan Haberler 3 24 Kasım 2022 16:43
Akika Kurbanı DeepSilence Trend Ansiklopedi 0 31 Mayıs 2022 14:50
Adak kurbanı düğün vb. toplantılarda ikram edilebilir mi? mamihlapinatapai İslam ve Din 0 06 Mayıs 2022 13:11
Adak kurbanı kesmenin hükmü nedir? Etinden kimler yiyemez? mamihlapinatapai İslam ve Din 0 06 Mayıs 2022 13:10




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net