Forum Logo




Rap Terimleri

Müzik ve Video Dünyası Müzik tanıtımları ve haberlerin yer aldığı tüm konulara bu başlık altında ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Beatrice

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 26 Temmuz 2022, 18:01   #1
Çevrimiçi
Rap Terimleri




Rap Terimleri
Www.TrendForum.Net

RAP: Rap, Hip hop alt kültürünün bir koludur. Kökeni 1970’lerde özellikle Afrika kökenli insanların yaşadığı Amerika’nın kenar mahallelerine, bir diğer deyişle gettolara dayanmaktadır. Kültürel kökeni Amerika’da olmasına karşın, bilinen ilk Rap parçası İtalyan Adriano Celentano’nun Prisencolinensinainciusol parçası olarak kabul edilir.
RAP’in “Rhytm And Poem” (“Ritim ve Şiir” ya da “Ritmik Şiir”) veya “Rhytmic African Poetry” (Ritmik Afrika Şiiri) sözcüklerinin kısaltması olduğu görüşü yaygın olsa da aslında rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak “ağır eleştiri” anlamına gelmektedir.
Rap, sözlerin müziğin tempo ve ritmine uyarlanarak söylendiği bir yapıdadır. Hiphop kültürünün içindeki başlıca dört elementten biridir. (Rap, DJ’lik, breakdance ve graffiti…) Rap yıllar boyunca değişim geçirmiştir ve rap içinde çeşitli alt türler oluşmuştur. (Gangsta, G-Funk vb.)

MC: Müzikal anlamda hiç bir özel eğitim almadan kendi çabalarıyla müzik yapan kişidir. MC’nin açılımı “Master of Ceremony”dir. Bunun anlamı, “Seramoni Efendisi” veya “Orkestra Şefi” olarak bilinir. Ayrıca bu tabir Rap tarzında şarkı sözü yazan, besteleyen ve söyleyen kişilere de kullanılır.

BAR: Rap’de söz yazarken veya söylerken bir ölçüdür. Bir Bar bir satıra eşit gelir. Bir dörtlük 4 bardan oluşur. Yani 16 Bar müzik dendiği zaman dört dörtlük (4/4) bir parça olduğu anlamını çıkarabiliriz.

LİRİK: Lirik Beat’le beraber en önemli unsurlardan biridir. Şarkının sözlerinin coşkun ve içten bir dille yazılmasının genel adıdır. Latince Lyricus, Yunanca Lyricos, Fransızca Lyrique kelimelerinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; coşkun, ilhamla dolu demektir.

BEAT:
Her bir rap şarkısının temeli (alt yapısı), şarkının ritmidir. Beat Rap şarkının müziği olarak geçiyor ama aynı zamanda Rapçi’yi nasıl Rap yapılacağı konusunda yani hız, ses ve teknik olarak yönlendiriyor. Aslında Beat, Rap müziğe ruhunu veren unsurdur.

DİSS: Birisini tabiri caizse ezmek için yapılan Rap müzik türüdür. “Diss to …” şeklinde görürüz. Laf sokmak, laf atmak anlamına gelir. Küfürlü yazılır ama küfürsüz yazıpda ağır konuşan genelde daha üstündür. İngilizce “Dissrespect” kelimesinden gelir. Dis şeklinde okunur.

FREESTYLE: MC’lerin ön hazırlığı olmadan, o anda doğaçlama yaparak ruh hallerine göre söyledikleri kafiye düzenli ritmik sözlerdir. Freestyle’ın kelime anlamı serbest stil yada özgür stildir. Bu işi yapan MC’lere FreeStyler denir. Ülkemizde Freestyle King 1-2-3 veya DEVRAP Freestyle gibi büyük Freestyle yarışmaları organize edilmiştir. Firisıtayl olarak okunur.

PUNCH: Genelde disslerin veya freestyle’ın içinde yer alıp bitirici etkisi olan sözlerdir. Freestyle yarışmalarında, dinleyenlerden “ooo” sesini duyduğumuzda veya güldüklerinde anlarız ki Punch atılmıştır. Panç şeklinde okunur. Parçada Punch’ın bulunduğu bara ise Punchline denir. O da pançlayn olarak okunur.

RHYME: Kafiye düzenidir. Uyak anlamları taşır, Rap’te sıkça zikredilen bir kelimedir. Raym olarak okunur.

FLEX: Rap’in hızlı okunan türüdür. Türkiye’de Tankurt Manas, Şehinşah, Ceza vb. Yurtdışında Busta Rhymes, Twista, Tech N9ne, Twisted İnsane, Eminem gibi kişilerin uzman oldukları türdür. Fileks şeklinde okunur.

FLOW: Flow şarkıda akıcılık ve rtim tutabilmektir. Flow, ritme uygunluk, ölçü, vurguların doğruluğu ve kelimelerin anlaşılırlığı belirler. Ayrıca “hız” da günümüzde Flow’a göre değişebilir olması oldukça önemlidir. Zira iyi bir MC zorlu dizeleri ard arda ve aralıksız söyleyebilir. Fılov olarak okunur.

NİGGA: Zenci anlamına gelir. Tabiri caizse Rap müzik ilk kez Tupac Amaru Shakur gibi zencilerin icra ettikleri bir müzik türü olduğu için halen Nigga kelimesini rap müzikde sıkça duyabiliriz. Aslen Nigger kelimesinden türemiştir. Zencilerin birbirleri arasında bu kelimeyi kullanması samimiyet, dostluk anlamındayken bir beyazın zenciye böyle hitap etmesi büyük bir kavga sebebidir. Yerine göre Nigı veya niga diye okunabilir.

RECORD: Stüdyolarda kayıt ve isim olarak kullanılır. Kelime anlamı da kayıt demekdir. İsim olarak kullanılmadığı takdirde genelde Rec olarak kısaltılır. İsim olarak da misal Rap Sözler Records olarak kullanılabilir. İsim olarak kullanıldığında isimin tamamı kısaltılır. Stüdyonun ismi Rap Sözler records ise RSR gibi. Rikord olarak okunur.

ACAPELLA: Beat olmadan önceden hazırlanmış bi parçayı dinleyiciye tanıtım amaçlı tamamını yada bir bölümünü okumaktır. Akapella olarak okunur.

GANSTA RAP: Gangsta rap, 1980’li yılların sonunda ABD’de ortaya çıkan şiddete ve yasadışı şeylerin yüceltilmesine dayalı müzik kültürü.”Gangsta” sözcüğünün kökeni, yasadışı işler yapan çete üyesi anlamına gelen “Gangster”dir. 1980’lerdeki öncüleri Schooly D ile Ice T olan gangsta Rap’in asıl popülerliğini kazanması 1980’li yılların sonlarına doğru N.W.A gibi rap gruplarının ortaya çıkmasıyla yaşanmıştır. 1980’lerin sonları ile 1990’ların başları arasında, Ice-T ve N.W.A’nın ulusal bilince dikkat çekmesiyle birlikte Gangsta Rap, Hip-Hop müziğinin en çok kâr getiren alt türlerinden biri olmuştur.

BATTLE RAP: Diss’e benzer ama Diss’te isim verilir Battle’da verilmez. İsim vermeden iğnelemek, alay etmek anlamına gelir. Türkiye’de Fuat Ergin çok iyi Battle yapan biridir. Bedıl olarak okunur.

PROTEST RAP: Adından da anlaşılacağı gibi protesto içeren, hükümeti, düzeni, politikayı yada sistemi eleştiren rap türüdür. Underground MC’lerin en çok yapıtığı rap türüdür. Gazapizm, Hidra, Şiirbaz ve daha bir sürü MC bu işte başarılıdır.

UNDERGROUND MC: Amerika’da 80’li yilların sonunda çıkmış bir alt kültürdür. Genelde caz ve klasik müzik sample’ları kullanılır. Sözler genellikle politik ve felsefi konularla alakalıdır. Underground Hip-Hop icra eden kişiler büyük müzik sirketleriyle çalışmazlar, ünlü olmak icin potansiyelleri olsa bile ünlü olmaya karşıdırlar.

OLD SCHOOL: Eski tarz anlamına gelir. Sadece müzikle sınırlı değil örneğin kaykaycılar arasında da old school destekçileri vardır hareketler günümüz kaykay hareketlerinden tamamiyle farklıdır. Kısacası o konuda ki ilk kişilerin kullandığı stil, tarz. Old sukul diye okunur.

NEW SCHOOL: Old School’a tamamiyle zıtdır. New School sanatçılar yeni tarzlar yaratmaya eğilimlidirler ve her zaman yeni stillerde parçalar çıkarmaya gayret gösterirler. Niv sukul diye okunur.

SAMPLE: Kelime anlamı örnek demektir. Rap müzikte, farklı türdeki şarkılardan alınıp tabiri caizse modifiye edilip (Bass, Drum ekleme, Nota kesme, ekleme vb.) üstüne Rap söylenecek hale getirilmesidir. Bir Sample’dan farklı DJ’ler farklı beatler yapabilir, üstüne farklı kişiler yazdıkları sözü okuyabilirler. Sempıl diye okunur.

a.K.a:
“… ismi altında tanınan” demektir. “Asl Kwonw As”‘ın kısaltmasıdır. Örnekle açıklamak gerekirse; Benim adım “rapsozler” mahlasım da “eniyisözler”
bu rapsozler a.k.a eniyisözler oluyor. Yani eniyisözler olarak da tanınan demek. Ekeyey olarak okunur.

KoJiRo bunu beğendi.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 20 Eylül 2022, 18:27   #2
Çevrimiçi
Yanıt: Rap Terimleri




heyyyyyy zencim nasıl gidiyor
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 21 Eylül 2022, 18:20   #3
Çevrimdışı
Charismax
Yanıt: Rap Terimleri




BATTLE RAP: Diss’e benzer ama Diss’te isim verilir Battle’da verilmez. İsim vermeden iğnelemek, alay etmek anlamına gelir. Türkiye’de Fuat Ergin çok iyi Battle yapan biridir. Bedıl olarak okunur.

Fuat ergin mi
__________________
Ben sene
Sen mene
Takka tukka
Mukasko tukka
Lehzen ahzen
Kabren mahzen
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 21 Eylül 2022, 19:20   #4
Çevrimdışı
Platin Üye
Yanıt: Rap Terimleri




Protest rap Saian:siyahkalp:
Hayki
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 23 Eylül 2022, 16:55   #5
Çevrimdışı
bb
Silver Üye
Yanıt: Rap Terimleri




yo yo n i g g a
__________________
Yalnız kalmaktan o kadar korkuyorsun ki;
ihtiyacın olmayan insanlar biriktiriyorsun.
İhtiyacın olmayan insanları kaybetmemek için,

Kendin olmaktan vazgeçiyorsun...
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
rap, terimleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Basketbol Terimleri ve Anlamları Beatrice Basketbol 0 22 Mayıs 2022 17:00




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net