Forum Logo




Neden Oruç Tutarız?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 28 Şubat 2023, 07:18   #1
Çevrimiçi
Neden Oruç Tutarız?




Neden Oruç Tutarız?
Www.TrendForum.Net

Neden Oruç Tutarız?

Orucun Arap dilindeki karşılığı 'savm' kelimesi olup bu kelime 'bir şeyden uzak durmak kişinin kendini tutması ve engellemesi' manalarına gelmektedir.

Terim olarak ise “tan yerinin ağarmasından güneşin batma vaktine kadar bir gaye uğruna bilinçli bir şekilde yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durup nefsi dizginlemek” demektir. Pek çok hüküm gibi oruç da İslâm’ın ilk yıllarında değil de Medine döneminde farz kılınmıştır. Orucun farz kılınması tarih olarak hicretin ikinci yılının Şaban ayına rastlamıştır.

ORUCUN FARZ OLUŞU KUR’AN VE SÜNNET’LE SABİTTİR


“Ey iman edenler sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç tutmak size de farz kılındı. Böylece umulur ki korunursunuz.” (Bakara 2/183) ayeti ile “O sayılı günler Ramazan ayıdır. O Ramazan ayı ki insanlığa bir Rehber olan onları doğru yola götüren ve hakkı batıldan ayıran en açık ve parlak delilleri ihtiva eden Kur’ân o ayda indirildi. Artık sizden kim Ramazan ayının hilâlini görürse o gün oruç tutsun. Hasta veya yolcu olan tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutar. Allah sizin hakkınızda kolaylık ister zorluk istemez. Oruç günlerini tamamlamanızı size doğru yolu gösterdiğinden ötürü Allah’ı tazim etmenizi ister. Şükredesiniz diye bu kolaylığı gösterir.” (Bakara 2/185) ayeti orucun İslam dininde farz olduğunu anlatmaktadır.

Bir hadis-i şeriflerinde Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur:


“İslâm beş esas üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilah bulunmadığına ve Peygamber Efendimiz’in Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna şahitlik etmek namazı kılmak zekât vermekRamazan orucu tutmak gücü yetenler için Beytullah’ı ziyaret etmek.” (Buharî İman 1; Müslim İman 20; Tirmizi İman 3)

Orucun farz olduğunu bildiren diğer bir rivayet de şudur:


“Saçı başı dağınık bir adam Peygamber Efendimiz’e gelerek: “Ya Resûlallah! Bana Allah’ın üzerime oruç olarak neyi farz kıldığını haber verir misin?” dedi. Peygamber Efendimiz bunun üzerine şöyle buyurdu: “Ramazan ayını (orucunu) farz kıldı.” Adam: “Benim üzerimde bundan başka bir borç var mıdır?” diye sorunca Peygamber Efendimiz: “Hayır ancak kendiliğinden nafile olarak yaparsan bu müstesnâ” buyurdu. Adambundan sonra sorularına devam ederek: “Allah’ın bana farz kıldığı zekâttan haber ver” dedi. Peygamber Efendimiz ona İslâm’ın gösterdiği yolları ve esasları anlattı. Bundan sonra adam şöyle dedi: “Sana ikramda bulunan Allah’a yemin olsun ki bu söylenenlerden ne fazla ne de eksik yaparım.” Bunun üzerine Peygamber Efendimiz: “Eğer doğru söylüyorsa bu adam kurtulmuştur(yahut başka bir rivayette de) cennete gidecektir.” buyurdu. (Buharî İman 3; Savm 1; Müslim İman 89; Ebu Davud Salat 1; Nesâi Salat 4)

Niçin oruç tutmalıyız?


Mümin herhangi bir menfaat düşüncesi ile değil yalnız Allah’ın emri olduğu için ve onun rızasını kazanmak maksadıyla oruç tutmalıdır. Orucunu bedene topluma kazandırdığı hususların bulunması ile beraber insan orucu bunlar için değil sadece Allah emrettiği için tutmalıdır.

Hz. Ali (radıyallâhu anh) diyor ki:


- Karşılığında bir menfaat umarak yapılan ibadetticaretçinin ibadetidir.

- Korku sebebiyle yapılan ibadet kölenin ibadetidir.

- Allah’ın nimetlerine şükretmek maksadıyla yapılan ibadet hür olan kimsenin ibadetidir. (Ali el-Kârî Mirkâtü’l-Mefâtih 2/135)

Makbul olan ibadet Hz. Ali’nin de belirttiği gibi Allah’ın nimetlerine karşı şükran borcunu yerine getirerek onun rızasını kazanmak maksadıyla yapılan ibadettir.

Allah ancak böyle samimi bir düşünce ile yapılan ibadetleri kabul eder.

Önce iftar mı edelim namaz mı kılalım?

Bazen şöyle sorular gelebiliyor: “Oruç tutulan akşamlarda öncelikle iftar yemeğini mi yemeli? Yoksa akşam namazını mı kılmalı?”

Akşam vaktinin girdiği kesin olarak biliniyorsaönce hurma su gibi birşey ile oruç açılır sonra namaz kılınabilir.

Yemeği acele olarak yiyip sonra namaz kılmak da uygundur. Ancak iftar sofrasında çeşitli yemekler olduğu için akşam namazı gecikebilir. Namazı ilk vaktinde kılmak en güzelidir. Bu bakımdan orucu açtıktan iftar ettikten sonra namazı kılmak iyi olur. Bununla beraber yemek hazırken namaz kılmanın mekruh olduğu şeklinde bir görüş de vardır. Bundan maksat namaz kılarken aklın yemekte olması dolayısıyla namazı hakkıyla eda edememek neticesini vereceğidir. Yemek yemek namazın vaktini fazlasıyla ertelemeyecekse bu yolu izlemek mümkündür. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi orucu Efendimiz’in tavsiyeleri doğrultusunda ezanla birlikte açtıktan sonra da namazı çok geciktirmemek için onu edâ etmekdaha sonra da iftarımızı yapmak en uygun görüş olmaktadır.
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
neden, oruç, tutarız


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Oruç Neden 30 Gün Olarak Belirlenmiş? Beatrice Ramazan ve Oruç 0 15 Aralık 2022 18:05
Aç kalarak zayıflanır mı? (Aralıklı oruç diyeti) Pia Sağlıklı Beslenme 18 05 Kasım 2022 09:49
Aralıklı oruç kadın hormonlarını nasıl etkiler? Beatrice Kilo vermek istiyorum 0 30 Ekim 2022 19:01
Hangi hallerde Ramazan ayında oruç tutulmayabilir? Beatrice Ramazan ve Oruç 0 07 Ekim 2022 12:15
Oruç İbadetinin Hikmet ve Faydası Nedir? Beatrice Ramazan ve Oruç 0 07 Ekim 2022 11:34




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net