Forum Logo




İşitme Kaybını Tedavi Yolunda Önemli Gelişme

Sağlık hakkında aklınıza gelebilecek her şeyin toplandığı bölüm


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 20 Mayıs 2022, 15:37   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
İşitme Kaybını Tedavi Yolunda Önemli Gelişme




İşitme Kaybını Tedavi Yolunda Önemli Gelişme
Www.TrendForum.Net

Yaşlanma, gürültü ve belli kanser ilaçları ile antibiyotikler sebebiyle gerçekleşen işitme kaybı geri çevrilemiyor çünkü bilim insanları, dış ve iç kulaktaki (işitme için gerekli) duyu hücreleri öldüğünde mevcut hücreleri yeniden programlayıp bu hücrelere dönüştüremiyor.

Fakat Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan araştırmacılar, kulaktaki kıl hücrelerini dış ya da iç hücrelere programlayan ana bir gen keşfetmişler. Bu yeni gelişmeyle beraber bilim insanları, işitme duyusunu geri getirme yolunda söz konusu hücrelerin gelişmesini önleyen önemli bir engelin de üstesinden gelmiş oluyor.

Çalışma dört gün önce Nature bülteninde yayımlandı.
Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesinde anestezi, nöroloji ve sinirbilim profesörü olan baş yazar Jaime Garcia Anoveros şöyle aktarıyor: “Bulgularımız, bir hücre tipini diğerine dönüştürme noktasında ilk belirgin hücre anahtarını sağlıyor” diyor. “İç ya da dış kıl hücresi oluştururken daha önce mümkün olmayan bir araç sağlayacak. Önemli bir engelin üstesinden gelmiş bulunuyoruz.”

ABD’de yaşları 55 ila 64 arasında değişen yetişkinlerin yaklaşık yüzde 8,5’i işitme kaybı yaşıyor. ABD Hastalık Denetim Merkezlerine (CDC) göre 65 ila 74 yaş arasındaki kişilerde yaklaşık yüzde 25’e ulaşan bu sayı, 75 yaş ve üstü kişilerde yüzde 50’ye çıkıyor.

Bilim insanları günümüzde yapay bir kıl hücresi oluşturabiliyor fakat bu hücre farklılaşıp, iç veya dış hücreye dönüşmüyor. Söz konusu hücreler, işitmenin gerçekleşmesi için gerekli olan farklı işlevlere sahip. Keşif, bu özel hücrelerin geliştirilmesine giden yolda önemli bir adımı temsil ediyor.

Kulak salyangozu tarafından üretilen dış kıl hücrelerinin ölümü, sağırlığın ve işitme kaybının en sık görülen sebebini oluşturuyor. Bu hücreler embriyoda gelişiyor ve çoğalmıyor. Ses dalgalarının basıncına yanıt olarak genişleyip büzülen dış kıl hücreleri, sesi içteki kıl hücreleri için yükseltiyor. İç kıl hücreleri ise bu titreşimleri nöronlara aktararak duyduğumuz sesleri meydana getiriyor.

İç ve dış hücrelerin eşgüdümlü hareketini tarif ederken hayranlığını gizleyemeyen Garcia Anoveros, “Bir bale gibi” diyor. “Dıştakiler çömelip zıplıyor ve içtekileri kulağın içine doğru itiyor”

“Kulak güzel bir organ. Bir memelide, hücrelerin bu kadar hassas konumlandığı başka bir organ yok. Yani mikrometrik hassasiyetten bahsediyorum. Yoksa işitme gerçekleşmez.”

Northwestern’da çalışan bilim insanlarının keşfettiği ve kulaktaki kıl hücrelerini programlayan ana genin adı TBX2. Bu gen ifade edildiğinde, hücre bir iç kıl hücresine dönüşüyor. Gen engellendiğinde ise hücre dış kıl hücresi oluyor. Garcia Anoveros, bu hücrelerden birini oluşturabilmek için bir gen kokteylinin gerekeceğini söylüyor. Kıl hücresi olmayan bir hücreden kulak salyangozuna ait bir kıl hücresi oluşturmak için ATOH1 ve GF1 genleri gerekiyor. Daha sonra ihtiyaç duyulan iç ya da dış hücrenin oluşturulması için TBX2 açılıp kapatılıyor.

Hedef, kıl hücreleri arasında örgü gibi dağılmış destek hücrelerinin yeniden programlanıp dış ve iç kulak hücrelerine dönük yapısal destek sağlanması.

“Artık iç ve dış kıl hücrelerini özel olarak nasıl oluşturacağımızı anlayabiliyor; ikincisinin ölmeye ve sağırlığa sebep olmaya neden daha yatkın olduğunu belirleyebiliyoruz” diyor Garcia Anoveros. Bilim insanı, araştırmanın halen deneysel aşamada olduğunun altını çiziyor.

Yazar: Marla Paul/Northwestern Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
gelişme, kaybını, tedavi, yolunda, İşitme, Önemli


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
AMATEM (Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi) DeepSilence Tıp Terimleri Sözlüğü 0 20 Mayıs 2022 08:47
İlk Kez Bir Kadın, Tedavi ile HIV Virüsünden Kurtuldu Beatrice Sağlık Haberleri 0 18 Mayıs 2022 08:57
Anıl Durmuş - Her Şey Yolunda Beatrice Yerli Şarkı Sözleri 0 09 Mayıs 2022 17:19
Çocukları İstismardan Koruyabilecek Önemli Öneriler Beatrice Anne ve Çocuk 0 05 Mayıs 2022 14:50
Cilde Faydalı Olan 9 Önemli Bitki Beatrice Vücut ve Cilt Bakımı 0 21 Nisan 2022 17:59




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net