Forum Logo




Konya İli Hakkında Herşey


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Temmuz 2023, 11:33   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Konya İli Hakkında Herşey




Konya İli Hakkında Herşey
Www.TrendForum.Net

Tarihçe



Cennet Yurdumuzun, adı eski devirlerden beri değişmeyen şehirlerinden biri de Konya'dır. Konya adının "Kutsal Tasvir" anlamındaki "İkon" sözcüğüne bağlı olduğu iddia edilir. Bu konuda değişik rivayetler bulunmaktadır. Bunlardan biri; kente dadanan ejderhayı öldüren kişiye şükran ifadesi olarak bir anıt yapılır ve üzerine de olayı anlatan bir resim çizilir. Bu anıta verilen isim, "İkonion" dur.

İkonion adı, İcconium'a dönüşürken, Roma döneminde İmparator adlarıyla değişen yeni söyleniş biçimlerine rastlanır. Bunlar; "Claudiconium, Colonia Selie, Augusta İconium" dur. Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir:
"Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..."

Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 11:34   #2
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Konya İli Hakkında Herşey




YEMEK

Bamya çorbası

Mevlana şehri Konya’nın en sevilen yemeklerinden biri olan etli bamya çorbası, düğünlerin ve özel günlerin vazgeçilmezidir. İpe dizilerek kurutulmuş çiçek bamyalar ve küçük kuşbaşı doğranmış dana eti, limon suyuyla birlikte çorbaya asıl lezzetini verir.

Çebiç

Çebiç, Konya ziyafet sofralarının en muhteşem yemeklerinden birisidir. Bir evde çebiç yapılacaksa o eve sabahtan gidilir, kahvaltıda kuzunun ciğeri ızgara yapılarak sunulur. Tandırda pişen kuzu öğlen yemeğinde bulgur pilavı üzerine konarak sunulur. Konyalı gurmelerin söylediğine göre en lezzetli çebiç Eylül ayında yapılır çünkü kuzular bu ayda en uygun olgunluktadır.

Su böreği

Su böreği, Konya’nın ziyafet sofralarında en çok tercih edilen yemektir. Muhakkak el açması olan yufkalar özenle önce haşlanır sonra fırınlanır. Sabah sıcak sıcak yenen su böreğinin yanına muhakkak demli bir de çay ikram edilir.

Etli pide diyen de var: Etli ekmek

Etli ekmek Konya’da çok sevilir ve Konyalıların iddiasına göre (ki hak verdiğimiz doğrudur) Konya'daki fırın veya lokantalarda Türkiye’nin diğer şehirlerinden çok daha güzel yapılır. Şehrin simgesi haline gelen yemek lahmacuna çok benzetilse de asla ama asla aynısı değildir. Yolunuz Konya'ya düşerse muhakkak yiyiniz.

Fırın kebabı


Bu özel lezzeti Konya Belediyesi şöyle tanımlar özet vermeye kıyamadık: "Fırın kebabı için Konya ova merinos yaylım koyunu kullanılmalıdır, besi lezzetli olmaz. Kuzu veya koyun kesildikten sonra 7-8 saat bekletilmelidir. Hayvanın arka budu dışında her tarafından kebap yapılabilirse de kaburga ve ön kolu en makbul yerleridir. Fırın kebabı ne kadar çok etle yapılırsa o kadar lezzetli ve yumuşak olur. Kuzu kullanılırsa hiç su verilmez, kendisi sulanır. Kuzu 3 -3,5 saatte, erkek koyun 4 saatte, dişi koyun 7-8 saate pişer. Etli ekmek fırınlarında ateş sağda, fırın kebabında ateş solda olur, çünkü etli ekmek yüksek ateş ister. Etli ekmek fırınında meşe dalı, fırın kebabında meşe yarması ateşi kullanılır. Hayvanın özelliğine göre yağ durumu az olursa bir gün önceki kebabın yağından ilave edilebilir. Ancak bu yağ, suyunu tamamen çektikten sonra verilmelidir, yoksa kebap lezzetsiz olur."

Sacarası

Konya’ya özgü nefis bir tatlıdır kendisi. Eskiden, hazırlanan tatlı tepsisi sacın üzerine konur, ocağa oturtulurdu. Üzerine ikinci bir saç kapatılır ve o sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenirdi. Böylece tatlı tepsisi iki saç arasında pişerdi. Adını da buradan aldı şimdi fırında yapanlar olsa da orijinalinin böyle olduğunu hatırlatalım!

Mevlana Böreği

Soğan, kıyma, maydanoz dolu bir iç harç düşünün ve özenle açılmış ve üçgen şeklini almış yufkalar. Mevlana böreği oldukça pofidik, kıyır kıyır bir lezzettir. İkindi çaylarının olmazsa olmazıdır.

Arabaşı çorbası

Bamya çorbası kadar meşhur olan bir lezzet de arabaşı çorbasıdır. Genellikle içine bir bütün tavuğun girmesiyle oluşan çorbadır kendisi. Ama başlı başına ana yemek bile olabilir bizce o kadar bereketli, o kadar lezzetli!

Höşmerim tatlısı

Konya'ya kadar uzanan lezzetlerden birisidir höşmerim tatlısı. Yani anlayacağınız Konya'da da bol miktarda yapılır. Akşam yemeklerinden sonra hafif bir tatlı ikram etmek isteyenlerin yardımcısıdır.

Papara

Bayat ekmeklerin bir ana yemek olarak karşımıza çıktığı bir lezzettir kendisi. Yoğurt ve özel sosuyla birlikte tereyağının da dokunuşuyla harikalar çıkar ortaya. Genellikle ramazan sofralarında sıkça rastlanır.

Tirit

Birçok Anadolu şehrinde olduğu gibi tirit Konya mutfağında da oldukça güzel bir yere sahiptir. Bu yemek de düğünlerde ve özel davetlerde masanın baş köşesinde yerini alır. Suyuna ekmek batırmak serbest!

Kaygana

Sadece un, süt, yumurta ve kabartma tozuyla yapılan bu hamurun içine dilediğiniz iç harcı koymakta özgürsünüz. Trabzon'dan sıçrayarak Konya'ya kadar uzanan bir lezzet bizce de bir alkışı hak ediyor.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 11:34   #3
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Konya İli Hakkında Herşey




GEZİLECEK YERLER

Mevlana Türbesi


Konya’da gezilecek yerlerin en başında Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabrinin de bulunduğu türbe gelir. 1274 yılında Mevlana’nın oğlu Sultan Veled tarafından yaptırılan bu türbe her yıl binlerce yerli yabancı turiste 'Gel, gel, ne olursan ol yine gel” sözleriyle kucak açar. Maneviyatını sınırlarına girdiğiniz an hissedeceğiniz huzurun ve hazzın merkezi olan bu türbe etrafındaki çarşılarla birlikte gezildiğinde daha keyifli olacaktır. Özellikle Şeb-i Arus kutlamalarının olduğu dönemde yoğunluk artmakta ve 2014 yılından itibaren alınan kararla da müze ücretsiz olarak gezilmektedir. Görmeden şehre veda etmeyin.

İnce Minareli Medrese

Konya'nın Selçuklu ilçesinde yer alan medrese Selçuklu Dönemi medrese mimarisine güzel bir örnek. Merkezi konumu sebebiyle rahatça bulup gezebileceğiniz adımınızı atar atmaz girişteki yapıyla sizi büyüleyecek bu güzel mimari yapıyı müze kartınızla ziyaret edebilir içerisinde bulunan Taş ve Ahşap Eserler Müzesi'ni gezebilirsiniz. Dönemin işçiliği ve naifliği sizi oldukça etkiyecektir.

Karatay Medresesi

Alaaddin Tepesi'nin hemen yanında, meydanın köşesindeki küçük ama bir o kadar önemli bir medrese. Konya'nın döneminde kültür ve ilim merkezi olduğunu kanıtlar nitelikteki bu medreseye uğramanızı tavsiye ederiz. Bu mimari yapı ve süslemelere bakmadan gezinizi tamamlamayın özellikle girişindeki işlemeler sizleri fazla fazla etkileyecektir.

Sille Köyü

uram buram tarih kokan binlerce yıllık kültüre kucak açmış yerlerden biri olan Sille'nin tarihi Büyük Selçuklu'dan çok öncelere dayanıyor. Son yıllarda restore çalışmalarının yapıldığı köy, sevdiklerinizle hoş sohbetler yapmak için ideal bir yer. Mağaraları, Kilisesi, çömlekçisi, mum atölyeleri de görülmeye değer yerlerden. Özellikle organik serpme kahvaltısı sizi bir daha gelmeye ikna edecek.

Konya Selimiye Camii

Mevlana Dergâhı'nın batısında yer alan Şehzade Selim tarafından yaptırılmış Klasik Osmanlı Mimarisinin en güzel örneklerinden. Yıllardır devam eden restorasyon çalışmaları nedeniyle içi çoğu zaman ziyarete kapalıdır. Cami etrafındaki yerel satıcılardan alışveriş yapıp caminin muhteşem görüntüsüyle güzel bir selfie yaparak buradaki gezi turunuzu tamamlayabilirsiniz.

Yerköprü Şelalesi


Havanın, suyun ve tabii ki manzaranın en güzel olduğu Yerköprü Şelalesi'ne giderken yanınıza mutlaka havlunuzu ve şortunuzu almalısınız ve tabi birde altı kaymayan bir ayakkabı yoksa harika bir görsel şölen sunan bu şelale sizin için hoş bir anı olmaktan çıkabilir.

Kilistra Antik Kenti

Kilistra Antik Kenti, Meram ilçesinin Gökyurt köyünde yer alır. Kayaların içlerinin oyularak yerleşim alanlarının oluşturulduğu Kilistra arazi yapısı bakımından bizlere Ürgüp'teki Peri Bacaları'nı anımsatıyor. Bölgede çalışmalar hala devam etmekte olup beklenen ilgiyi tam anlamıyla görememiş bir antik kentimizdir.


Atatürk Evi Müzesi

Atatürk'ün Konya ziyaretlerinde kendisine tahsis edilmiş iki katlı küçük mütevazi bir ev. Çoğu kişi tarafından bilinmeyen bu ev günümüzde müze olarak kullanılıyor ve Mustafa Kemal'in kişisel eşyaları ve kıyafetleri sergileniyor. Aynı zamanda tarih kokan bu şirin ev 1928 yılında Atatürk'e hediye edilmiş ve tapusuna "Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya Konyalıların hediyesidir." ifadesi konmuş.

Alaeddin Camii

Anadolu Selçuklu Devri Konya'sının en büyük ve en eski camisi olan Alaeddin Camii Konya'da görülmesi gereken yerlerden. Mevlana Türbesi'ne çok yakın mesafede olan caminin mimarisi sizi etkileyecek.

Karapınar Çölü


Türkiye'nin tek çöl toprağı. Ağaçlandırma çalışmaları yapılmaktadır. Kesinlikle ilginç bir yer! Gidip fotoğraf çektirerek kendinizi bambaşka bir ülkedeymiş gibi gösterebilirsiniz.

 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 11:34   #4
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Konya İli Hakkında Herşey




Kültür

Hz. Mevlana



Mevlana Celaleddin Rumi hoşgörü ve barışın sembolüdür. Yüzyıllarca süregelen bir hoşgörünün öncüsüdür ve din bilginidir. Asıl ismi Muhammed Celaleddindir. Mevlana ismi efendimiz anlamına gelmektedir. Mevlana’nın Rumi olarak bilinmesi geçmiş yüzyıllarda Diyarı Rum olan Anadolu’ nun vilayetinden Konya’ da uzun süre ikamet etmesidir.

Hayatının uzun bir bölümünü orada geçirmiştir ve türbesi de Konyadadır. Mevlana’ nın doğum yeri 1207 yılında Afganistan’ ın Belh şehridir. Anadolu’ nun en bilinen evliyalarından olan Mevlana Hazretleri Şems-i tebrizi ile yakın dostluk kurmuştur. Annesi Belh emiri Rükneddinin kızı Mümine Hatundur. Babası Belh şehrinin ileri gelen bilginlerinden olup, bilginlerin sultanı unvanını almış olan Hüseyin Hatibi oğlu Bahaeddin Veleddir. Babası Sultanü-l Ulema Bahaeddin Veled bazı siyasi olayların ve yaklaşmakta olan Moğol istilasının nedeniyle Belh şehrinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Öncelikle Nişabura gitmişler, orada Mutasavvıf Ferüddin Attar ile karşılaşmışlardı.

Mevlana hazretleri küçük yaşına rağmen, mutasavvıf Ferüddin Attarın ilgisini çekmiştir. Şems tebrizi ile 15 Kasım 1244 yılında karşılaşmıştır. Yüce gönüllü, güzel fikirli olan Mevlana hazretleri, Şems tebrizi ile tanışmasının bir soru ile başladığı bazı kaynaklarda açıkça belirtilmiştir. İlk karşılaşmalarında Şems’ in Mevlana’ ya Bayezid’ i Bistami ile Hz. Peygamberi kıyaslayan bir soru sorulduğunda Mevlana’ nın vermiş olduğu cevabı çok beğenerek Mevlana ile kucaklaştığı belirtilmiştir. Mevlanın hayatında en önemli bir yere sahip olan Şems tebrizi, Mevlana için dönüm noktası olmuştur. Aslına bakılırsa Mevlana Şems Tebrizi, Şems Tebrizi Mevlana ayrı kullanılmamaktadır. o kadar bütünleşmiş ve birbirinden ayrı düşünülemeyen iki ayrı hoşgörü timsali. mevlana_kimdir_hakkinda_bilgiBeraberlikleri uzun sürmesi ve Şems aniden vefat etti. Mevlana ise bu terk edilişin ardından uzun süre inzivaya çekilip Selahaddin Zerkubi ve Hüsameddin Çelebi ile yakınlık kurmaya başladılar. Mevlana Hazretleri 17 Aralık 1273 günü Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Hoşgörünün simgesi olan Mevlanayı anlatmak için satırlar da kelimelere de kifayetsiz kalacaktır. Fakat onun güzel ve ruhumuzu yakan sözleri her zaman kulaklarımızdadır.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
hakkında, herşey, konya, İli


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Ankara İli Hakkında Herşey DeepSilence İç Anadolu Bölgesi 4 02 Temmuz 2023 19:04
Sinop İli Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 10:39
İzmir İli Hakkında Herşey DeepSilence Ege Bölgesi 6 02 Temmuz 2023 10:28
Osmaniye İli Hakkında Herşey DeepSilence Akdeniz Bölgesi 3 02 Temmuz 2023 10:03
Eskişehir İli Hakkında Herşey DeepSilence İç Anadolu Bölgesi 3 02 Temmuz 2023 00:40




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net