Forum Logo




Termometreyi Kim İcat Etti?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 07 Ağustos 2023, 08:59   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
Termometreyi Kim İcat Etti?




Termometreyi Kim İcat Etti?
Www.TrendForum.Net



Galilei‘nin 1597’de bir tür termometre kullandığı anlaşılmaktadır. 1624’te atmosferdeki ısı değişimlerini ölçmek için kullanılan alete verilen ad “thermoscope“dur.

1650’de ısı ölçümünde alkol kullanılmaya başlanmış, İngiliz Robert Hook 0° C noktalı termo-metreyi bulmuştur.

1665’te; Amsterdam’da yaşayan Polonya doğumlu Daniel Gabriel Fahrenheit suyun donma noktasını 32° C, kaynama noktasını 212° C kabul eden ve 1970’lere kadar İngilizce konuşan toplumlarda kullanılan Fahrenheit ölçeğiyle cıvalı termometreyi icat etti.

1720’de; Fransız Rene Antoine Ferchalut de Reaumur suyun donma noktasını sıfır, kaynama noktasını 80° C olarak kabul eden sistemini bulmuştur.

1730’da Uppsalalı Anders Celcius santigrat olarak da adlandırılan ve metrik sistem kullanan ülkelerle birlikte bizim de kullandığımız normal atmosfer basıncında suyun donma noktasını sıfır, kaynama noktasını 100° C olarak kabul eden Celcius ölçeğini 1742’de geliştirdi.

18. yüzyılın ilk yarısında esneklik kuramından Mars araştırmalarına, dünyanın kutuplardaki basıklığından enlem boylam hesaplarına kadar fizik bilimine katkıda bulunan bu bilim adamlarının atmosfer araştırmaları için geliştirdikleri ısıölçerler sonunda yakın yıllara kadar şehirlilerin ateş, köylülerin yangın dedikleri insan ısısını ölçmeye de yaradı. Böylece klinik “thermometre” ilk kez 1793 yılında kullanıldı.

Klinik Termometre, Ateş Ölçer
Hastalıkların tanımlanmasında büyük ölçüde yardımcı olan vücut ısılarının ölçülmesine ilişkin çalışmalar, ilk kez 1616 ve 1636 yılları arasında, İtalya’nın Padua kentinde yaşayan tıp profesörü Santorio Santorio tarafından gerçekleştirildi. Santorio, bu çalışmaları sırasında Galileo‘nun 1592 yılında İtalya’da yaptığı termometreden yararlandı. O yıl, Londralı tıp adamlarından Thomas Allbutt, küçük ve kullanışlı klinik termometreyi yaptı.

Son yüzyıl içinde çok az değişikliğe uğrayan klinik termometre, cam bir tüp içindeki cıvadan oluşur.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
etti, kim, termometreyi, İcat


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Teleskopu Kim İcat Etti? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 07 Ağustos 2023 08:57
Paraşütü Kim İcat Etti? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 06 Ağustos 2023 19:07
Kalemtıraşı Kim İcat Etti? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 06 Ağustos 2023 19:04
Giyotini Kim İcat Etti? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 06 Ağustos 2023 19:03
Kibriti Kim İcat Etti? Kibriti İcat Eden Kişi Kimdir? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 2 10 Mayıs 2023 21:54




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net