Forum Logo




Iq Testini Kim İcat Etti?


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By Asi Ruh
  • 1 Post By Regex

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 07 Ağustos 2023, 09:12   #1
Çevrimdışı
Diamond Üye
Iq Testini Kim İcat Etti?




Iq Testini Kim İcat Etti?
Www.TrendForum.Net



IQ testi kişilerin zeka düzeylerini ölçmeye yarayan zeka testidir, Parisli psikolog Alfred Binet tarafından geliştirildi. 1896 yılında Binet, 80 çocuk üzerinde ilk denemelerine başladı. Onlardan basit bir resmi tanımlamalarını ya da bazı tanımlamaları dört ya da beş gruba ayırmalarını istedi. Yeterli bir araştırma süresinden sonra zekâ oranını belirleyen bir gösterge geliştirdi ve bunu 1905 yılında L’Annee Psychologique’de yayınladı.

Binet’nin göstergesi, Paris Eğitim Müdürlüğü yetkilileri tarafından, zihinsel özürleri nedeniyle özel bir okula gitmeleri önerilen çocukları saptamak için kullanıldı. Ancak, buna, zekâ testinin okullarda ilk kullanımı demek doğru olmaz.

Daha 1897 yılında, Ebbinghaus adlı Alman psikologu, Binet’nin araştırmalarından yola çıkarak Silezya’daki bazı okulların öğrencilerine belirli testler uyguladı. Ebbinghaus’un testleri, daha çok çocukların düş güçlerini ölçümlemeyi amaçlıyordu. Bu nedenle çocuklardan, eksik sözcükleri tamamlamaları istendi.

Zekâ testlerinin ilk kitlesel kullanımı, 1917 Ekim’inde, ABD Ordu Tıp Merkezi tarafından gerçekleştirildi. Testleri Leland Stanford Üniversitesi’nden A.S. Otis hazırladı. Robert M. Yerkes de bunları askeri kurallara göre uyarladı. Uygulamanın amacı, askerleri zekâ düzeylerine göre belirli gruplara ayırmak ve onlara alınacak sonuçlara göre sorumluluk vermekti. Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar 1 milyon 726 bin 966 asker testten geçirildi. Bunlardan 7 bin 800’ü normal zekâ düzeyinin çok altında bulundu ve derhal ordudan uzaklaştırılmalarına karar verildi. Bu arada, askerlerin yüzde 30’unun okuma yazma bilmediği de ortaya çıktı.

Zekâ katsayısı, zekâ bölümü veya İngilizce intelligence quotient ‘den IQ, zekâyı ölçme amaçlı birkaç farklı standartlaştırılmış testlerden çıkarılan değerdir. IQ deyimi Almanca Intelligenzquotient olarak Alman psikolog Wilhelm Stern tarafından 1912 yılında Alfred Binet ve Theodore Simon’un tasarladığı gibi zekayı değerlendirmek için ortaya koyduğu bir yöntemdir. IQ deyimi yaygın olsa da, Wenchsler Yetişkin Ölçüsü gibi modern IQ test değerlendirmeleri artık orta değeri (ortalama zeka) 100 olan ve standart sapması 15 olan bir çan eğrisine göre öznenin konumlandırılmasına dayanır. Fakat bazı testlerde farklı standart sapma değerleri olabilir.

IQ sonuçları ölümlülük, hastalıklılık, ailevi sosyal konum ve önemli unvanlarla ve ailesel IQ ile ilişkilendirilmiştir. Veraseti neredeyse yüzyıldır araştırılsa da, kalıtsallık miktarı ve kalıtsallığının tartışma konusu olup olmasında anlaşmazlıklar vardır. IQ sonuçları, eğitimsel başarının kâhini veya özel ihtiyaç olarak nüfustaki IQ değerlerini ve bunlarla diğer değişkenlerin ilişkisini inceleyen toplum bilimcileri tarafından ve iş veriminin ve gelirin kâhini olarak kullanılır.

20. yüzyılın başlarına kadar birçok halkın zekâ katsayısı, Flynn etkisi adı verilen bir fenomenle her on yılda üç sayı artacak şekilde yükseliyor. Bu sonuçlardaki değişmelerin gerçek hayattaki zihinsel yetenekleri veya yalnız geçmiş ve şimdiki zamandaki testlerin metodolojik sorunlarını mı yansıtıp yansıtmadığı tartışmalıdır.
PERDELER_ bunu beğendi.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 07 Ağustos 2023, 09:18   #2
Çevrimiçi
“En büyük servet, itibardır.”
Yanıt: Iq Testini Kim İcat Etti?




Keşke foruma üye kabul ederken de IQ testi yapabilsek. Beyni küçük insanı sevmiyorum, yapacak bir şey yok. ;P
Asi Ruh bunu beğendi.
__________________
  • When injustice becomes law, resistance becomes duty.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
etti, kim, testini, İcat


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Pili Kim İcat Etti? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 07 Ağustos 2023 09:04
Paraşütü Kim İcat Etti? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 06 Ağustos 2023 19:07
Kalemtıraşı Kim İcat Etti? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 06 Ağustos 2023 19:04
Giyotini Kim İcat Etti? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 06 Ağustos 2023 19:03
Kibriti Kim İcat Etti? Kibriti İcat Eden Kişi Kimdir? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 2 10 Mayıs 2023 21:54




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net