Forum Logo




TSMC, NVIDIA ve AMD’yi Çekmek İçin 3nm Fiyatlarını Düşürebilir


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 14 Ocak 2023, 10:36   #1
Çevrimiçi
TSMC, NVIDIA ve AMD’yi Çekmek İçin 3nm Fiyatlarını Düşürebilir




TSMC, NVIDIA ve AMD’yi Çekmek İçin 3nm Fiyatlarını Düşürebilir
Www.TrendForum.Net



TSMC‘nin N3 (3nm sınıfı) fabrikasyon teknolojileri performans ve güç açısından birçok avantaj sağlayacak. Öte yandan, N3 teknolojisinin özellikle ilk etapta olmak üzere çok yüksek maliyetlere sahip olacağı söyleniyor. MyDrivers‘ın güncel raporunda ise üreticinin çeşitli şirketlerin ilgisini çekmek için 3nm üretim fiyatlarını düşüreceğinden bahsedilmiş.

Şu anda 3nm çip üretimine ait maliyetler konusunda bilinen net bir rakam yok. Ancak N3E sürecindeki üretim maliyetlerinin N3’e kıyasla daha düşük olması muhtemel. Tayvanlı çip üreticisi ayrıca zaman içinde N3P, N3S ve N3X gibi farklı tekniklerle üretim yapmaya başlayacak. Eğer söylendiği gibi 3nm üretim fiyatları düşürülürse, 3nm ailesine dahil olan farklı teknolojilere olan müşteri ilgisi de artacak. Elbette ki bu uzun zamanlı bir plan.

TSMC’nin ilk N3 üretim teknolojisinin (N3B olarak da biliniyor) yalnızca Apple tarafından kullanılacağı söyleniyor. Bu şaşırtıcı değil zira Apple uzun yıllardır en büyük müşteri konumunda. N3’ün üretim maliyetleri ise ayrı bir konu. N3, China Renaissance’a göre 25 katmana kadar aşırı ultraviyole (EUV) litografi kullanıyor ve yapılandırmaya bağlı olarak her bir EUV tarayıcının maliyeti 150 milyon – 200 milyon doları buluyor. Dolayısıyla bu maliyetleri karşılamak için TSMC’nin de müşterilerinden fazla ücret alması gerekiyor. Bazı kaynaklara göre N3 silikon plakaların maliyeti 20.000 dolara ulaşıyor. N5 bantlarından çıkan disk plakalar ise yaklaşık 16.000 dolara varıyor.

Artan maliyetler AMD, Broadcom, MediaTek, NVIDIA ve Qualcomm gibi şirketler için daha düşük kar anlamına geliyor; bu nedenle çip geliştiricileri de yeni tasarımlar yaparken her şeyi değerlendirmek zorunda. TSMC görünüşe göre ortaklarını N3 sınıfı süreç teknolojilerine yönlendirmek için fiyatlarını düşürecek.

Technopat
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
3nm, amd’yi, çekmek, düşürebilir, fiyatlarını, nvidia, tsmc, İçin


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Çakmak gazı çekmek Razor Trend Sözlük 15 24 Nisan 2023 07:03
Intel, İşlemci Fiyatlarını %20’ye Kadar Artırabilir KoJiRo Bilgisayar ve Donanım 0 20 Temmuz 2022 20:11
TSMC, 2023’te Çip Fiyatlarını Artırmayı Planlıyor KoJiRo Bilgisayar ve Donanım 0 02 Temmuz 2022 08:33
TSMC, Dört Yeni 3nm Yarı İletken Tesisi Kuruyor KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 20 Haziran 2022 21:46
AMD ve TSMC Arasındaki Bağlar Sıkılaşıyor KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 14 Haziran 2022 21:17




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net