Forum Logo




Yapay Zeka, Yaygın Şifreleri Bir Dakika İçinde Kırabiliyor


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Nisan 2023, 21:20   #1
Çevrimdışı
Yapay Zeka, Yaygın Şifreleri Bir Dakika İçinde Kırabiliyor




Yapay Zeka, Yaygın Şifreleri Bir Dakika İçinde Kırabiliyor
Www.TrendForum.Net



Siber güvenlik firması Home Security Heroes, yaptığı yeni bir araştırmayla yapay zekanın (AI) şifre kırma konusunda ne kadar maharetli olduğunu gösterdi. İstatistikler, yaygın kullanılan şifrelerin %51’inin bir dakikadan daha kısa bir sürede kırılabildiğini gösteriyor.

Güvenlik araştırmacıları, Generative Adversarial Network (GAN) tabanlı bir parola üreticisi olan PassGAN’ı kullandılar. PassGAN ve diğer parola oluşturma uygulamaları arasında fark var, çünkü PassGAN manuel parola analizine bağlı değil. PassGAN modeli, gerçek parola sızıntılarından öğrenmek ve kullanabileceğiniz gerçekçi parolalar üretmek için GAN’dan yararlanmakta.

Peki ya GAN ne? Generative Adversarial Network, tahminlerin doğruluğunu artırmak için iki sinir ağını (jeneratör/üreteç ve diskriminatör/ayrıştırıcı) birbirine karşı kullanan bir makine öğrenimi (ML) modeli. Özetleyecek olursak, burada üreteç, ayrıştırıcıyı kandırmak için sahte veriler üretiyor. Ayrıştırıcının görevi ise üretici tarafından oluşturulan sahte verilerle birlikte gerçek verileri tanımlamak. Böylelikle üreteç daha iyi sahte veriler oluşturmak için sürekli olarak gelişiyor ve ayrıştırıcı da gerçek verileri sahtelerinden ayırt etme konusunda daha iyi hale geliyor.



Home Security Heroes, modeli eğitmek için PassGAN’ı RockYou veri kümesinden 15.680.000 yaygın parola ile besledi. Firma, dört karakterden kısa ve 18 karakterden uzun şifreleri deney dışında bıraktı. RockYou’yu hiç duymadıysanız, bu şirket MySpace veya Facebook gibi popüler sosyal medya platformları için bir widget geliştiricisiydi. Hackerlar 2009 yılında RockYou’ya sızarak 32 milyondan fazla kullanıcının verilerini çaldı, çünkü şirket verileri şifrelenmemiş bir veritabanında saklıyordu. Sızdırılan RockYou verileri ise nihayetinde ML şifre kırma modellerini eğitmek için popüler bir seçenek haline geldi.

Lafı fazla uzatmadan sonuçlara geçelim. Home Security Heroes’un keşiflerine PassGAN, yaygın şifrelerin yarısından fazlasını bir dakikadan sürede kırabiliyor. Ancak yapay zeka daha zorlu şifrelerde birazcık zorlanıyor. Örneğin, PassGAN şifrelerin %65’ini bir saatten kısa sürede, %71’ini bir günden kısa sürede ve %81’ini bir aydan kısa sürede kırdı.

Rakamlar, büyük/küçük harfler ve semboller içeriyor olsa bile, yapay zekanın yedi karakterli bir parolayı kırması altı dakikadan az sürdü. Sadece rakamlar ve harfler içeren on karakterli parolanın çözülmesi ise en fazla bir saat alıyor. Önemli bir not olarak, büyük harfler, sayılar ve semboller eklendiğinde şifre çözme süresi beş yıla kadar çıkıyor.

Technopat
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bir, dakika, kırabiliyor, yapay, yaygın, İçinde, zeka, Şifreleri


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
2022'nin en yaygın şifreleri: Zirve yine değişmedi Zeytin Telefon Dünyasından Haberler 7 23 Mart 2023 19:00
Yapay Zeka Nedir? Beatrice Ne Nedir? 0 24 Şubat 2023 20:32
Yapay zekâ ölümün resmini yaptı Dolares Teknoloji Trend Haberleri 3 10 Ağustos 2022 21:22
Beşiktaş'a yapay zeka sistemi geliyor KoJiRo Beşiktaş 0 29 Haziran 2022 18:06
Yapay Zekâ, İshal Salgınlarına Karşı Kullanılabilir KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 11 Haziran 2022 13:34




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net