Forum Logo




RISC-V Tabanlı Süper Bilgisayar Üzerinde Çalışılıyor


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 14 Haziran 2022, 21:05   #1
Çevrimdışı
RISC-V Tabanlı Süper Bilgisayar Üzerinde Çalışılıyor




RISC-V Tabanlı Süper Bilgisayar Üzerinde Çalışılıyor
Www.TrendForum.Net



Bologna Üniversitesi ve İtalya’nın en büyük süper bilgi işlem merkezi olan CINECA’dan araştırmacılar, bir RISC-V merkezli süper bilgisayar geliştirmek için adım atıyor. Araştırma ekibi, nispeten yeni komut seti mimarisinin yüksek performanslı bilgi işlem tarafındaki yeteneklerini görmek için ilk temelleri attı.

Bir süper bilgisayar oluşturmak için Lego yapı taşlarına benzeyen donanım parçalarına ihtiyacınız var. Bunları anakart, işlemci, bellek ve depolamadan oluşan donanım birimleri olarak tanımlayabiliriz. İtalyan araştırmacılar, yıllardır alışılagelmiş Intel ve AMD çözümlerinden farklı şeyler denemek istedi ve RISC-V ISA tabanlı bir işlemci kullanmayı tercih ettiler. SiFive‘ın Freedom U740 SoC’sini kullanan ekip, RISC-V kümelerine “Monte Cimone” adını verdi.



Monte Cimone, Freedom U740 SoC tarafından desteklenen, iki HiFive Unmatched anakart kullanıyor. Bu arada Freedom U740 SoC’in 1.4 GHz’e kadar çalışan dört U74 çekirdeği, şirketin tescilli Mix+Match teknolojisini kullanan bir S7 çekirdeği ve 2 MB L2 kapasiteli önbellek taşıdığını belirtelim. Ayrıca her platformda 16 GB DDR4-1866 bellek ve 1 TB NVMe SSD bulunuyor.

İtalya’daki ekip, GFLOPS performansını ve bellek bant genişliğini ölçmek için HPL ve Stream testlerini çalıştırdı. Her birim HPL’de sürdürülebilir şekilde yalnızca 1.86 GFLOPS seviyesini gördü. Yani sekizli bir sistemin 14.88 GFLOPS seviyesine kadar çıkacağı varsayılıyordu.



Tüm küme, tahmin edilen zirvenin %85’ine tekabül eden, 12.65 GFLOPS’luk performans sağladı. Bu arada, SoC’in nispeten zayıf ölçeklenmesi nedeniyle tüm makinenin teorik zirvesinin yalnızca %39.5’i kadar performans elde edildi.

Bu sonuçlar iki şeyi gösteriyor. İlk olarak, RISC-V mimarisi daha fazla optimizasyona ve daha hızlı silikona ihtiyaç duyuyor. İkincisi, ölçeklendirmenin oldukça zor olduğu HPC dünyasına ayak uydurabilmesi için donanımsal ve yazılımsal uyumluluğa ihtiyaç var. Uzun lafın kısası, Frontier gibi süper bilgisayarların seviyesine ulaşmak için RISC-V alanında yapılması gereken çok şey var. Araştırmacılar ve mühendisler bu fikri hayata geçirmek için çok çalışıyorlar ve daha sağlam tasarımların ortaya çıktığını görmemiz an meselesi.

Technopat
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilgisayar, Çalışılıyor, riscv, süper, tabanlı, Üzerinde


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Hideo Kojima, Yeni Bir Xbox Oyunu Üzerinde Çalışıyor KoJiRo Oyun Haberleri 0 13 Haziran 2022 20:59
Apple, 3nm M2 Pro İşlemcisi Üzerinde Çalışıyor Olabilir KoJiRo Tablet Bilgisayar Haberleri 0 10 Haziran 2022 14:30
Larin Süper Lig'den devam KoJiRo Beşiktaş 0 04 Haziran 2022 17:21
HUAWEI OLED Real Colour FullView Ekranlı Tablet Bilgisayar: MateBook E KoJiRo Tablet Bilgisayar Haberleri 0 28 Mayıs 2022 16:35
Dyson, Ev Tipi Yardımcı Robotlar Üzerinde Çalışmaya Başladı KoJiRo Teknoloji Trend Haberleri 0 25 Mayıs 2022 21:53




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net