Forum Logo




Astronomlar, Büyük Patlama’dan Bu Yana Gözlemlenen En Güçlü Kozmik Patlamaları Keşfetti

Bilim dünyasından en son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Alt 21 Haziran 2025, 15:35   #1
Çevrimiçi
Kırılmış bir kalbin hesabı, bu dünyaya ağır gelir.
Astronomlar, Büyük Patlama’dan Bu Yana Gözlemlenen En Güçlü Kozmik Patlamaları Keşfetti




Astronomlar, Büyük Patlama’dan Bu Yana Gözlemlenen En Güçlü Kozmik Patlamaları Keşfetti
Www.TrendForum.Net

Bilim insanları, Büyük Patlama’dan bu yana evrende gözlemlenen en güçlü patlamaları keşfetti. İşte gizemli enerji patlamalarının olağanüstü boyutları.



Gökbilimciler bugüne dek kaydedilmiş en şiddetli kozmik patlamaları ortaya çıkardı. Yeni araştırmalara göre devasa enerji boşalmaları, ENT (Extreme Nuclear Transients) olarak adlandırılan ve şimdiye kadar pek anlaşılmamış bir fenomenle bağlantılı. Bir süpernovadan 100 kat daha parlak olan patlamalar, evrendeki enerji salınımının sınırlarını yeniden tanımlıyor. Bilim insanları bu olayların kökenine dair hâlâ pek çok soru olduğunu, ancak keşfin astrofizikte yeni bir pencere açtığını söylüyor.

Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden Dr. Jason Hinkle önderliğindeki araştırma ekibi, üç farklı uzak galaksinin merkezinde meydana gelen olağanüstü patlamaları tespit eden isimler oldu. Araştırmacılar, süper kütleli kara deliklerin yakınlarına fazla yaklaşan devasa yıldızları parçalaması sonucu ortaya çıkan patlamaların, bilinen gelgitsel bozulma olaylarından (TDE) on kat daha parlak olduğunu belirtiyor.

Keşfedilen üç ENT’den biri olan Gaia18cdj adlı olay özellikle dikkat çekici. Bu patlama bir yıl içinde 100 Güneş’in ömrü boyunca yayacağı enerjiye eşdeğer bir enerji açığa çıkardı. Bilinen en parlak süpernovalardan 25 kat daha fazla enerji yayan olay, astronomların şimdiye kadar gözlemlediği en ekstrem kozmik olaylardan biri olarak kayıtlara geçti.

ENT’lerin en dikkat çekici özelliklerinden biri de uzun süre parlak kalmaları. Normal yıldız patlamalarının aksine bu olaylar aylarca, hatta yıllarca gözlemlenebiliyor. Bu özelliğiyle astronomlara uzak galaksilerdeki süper kütleli kara delikleri incelemek için benzersiz bir fırsat sunuyor.



Büyük Patlama’dan Sonraki En Büyük Gösteriler Ne Anlama Geliyor?

Scary Barbie olarak da bilinen ZTF20abrbeie kodlu üçüncü ENT, 2020 yılında Zwicky Geçiş Tesisi tarafından tespit edildi. Yeni keşif, daha önce Gaia uzay teleskobu tarafından 2016 ve 2018’de gözlemlenen iki olayın tesadüfi olmadığını doğruladı.

Araştırmacılar ENT’lerin süpernovalardan yaklaşık 10 milyon kat daha nadir görüldüğünü hesapladı. Bu olaylar sırasında parçalanan yıldızların her biri, Güneş’ten en az üç kat daha büyük kütleye sahip. Galaksilerin merkezlerindeki süper kütleli kara delikler tarafından parçalanmaları, şimdiye kadar gözlemlenen en güçlü ışık gösterilerine neden oluyor.

Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden Dr. Benjamin Shappee şu açıklamayı yaptı:

“Bu patlamalar uzak galaksilerdeki devasa kara delikleri incelemek için değerli bir araç sunuyor. ENT’lerin olağanüstü parlaklığı, kozmik öğle vakti olarak bilinen, evrenin şimdiki yaşının yarısı kadar eski bir döneme bakmamızı sağlıyor.”



Büyük Patlama’nın İzinden Giden Araştırmalar

Gelecekte yapılacak gözlemler için önemli bir rehber oluşturan keşif, 2027’de fırlatılması planlanan NASA Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu için de büyük önem taşıyor. Yeni teleskop, 12 milyar yıl öncesine kadar uzanan onlarca ENT’yi tespit edebilecek. Ayrıca Vera C. Rubin Gözlemevi’nin Uzay ve Zaman Mirası Araştırması da geniş gökyüzü bölgelerini benzeri görülmemiş bir derinlik ve çözünürlükle tarayarak yeni ENT’leri keşfetmeyi hedefliyor.

Dr. Hinkle, “Bu olaylar normalde aktif olmayan devasa kara delikleri aydınlatabileceğimiz tek yöntem. Doğa bize her zaman sürprizler yapmayı sever. Henüz keşfetmediğimiz sınırlar neler olabilir?” diyerek gelecekteki araştırmaların önemine dikkat çekiyor.

Kaynak: [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

 

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
astronomlar, büyük, güçlü, gözlemlenen, keşfetti, kozmik, patlamaları, patlama’dan, yana


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Evrenin En Büyük ve Detaylı Haritası Yayınlandı: İşte 13,5 Milyar Yıllık Kozmik Zaman Yolculuğu KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 13 Haziran 2025 18:06
Astronomlar Uzayda “Kusursuz” Bir Küre Keşfetti KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 2 21 Mayıs 2025 05:58
İngiltere'de Oxford yakınlarında büyük bir patlama meydana geldi BBQ SAUCE Dünyadan Haberler 0 03 Ekim 2023 00:57
Hiroşima’ya Atılan Atom Bombasından 1000 Kat Daha Güçlü Olan Patlama: Tunguska Olayı Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 0 18 Haziran 2023 18:32
Büyük Patlama'dan ÖNCESİNİ Nihayet Keşfettik mi? DeepSilence Bilim Dünyasından Haberler 0 14 Nisan 2023 00:47




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2025, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2025
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net