Forum Logo




Muğla İli Hakkında Herşey


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Temmuz 2023, 11:07   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Muğla İli Hakkında Herşey




Muğla İli Hakkında Herşey
Www.TrendForum.Net

Muğla



Tarihi:




Antik dönem.

Antik Karya bölgesinin en eski yerleşimlerinden biri olan Muğla, bilinen tarihi boyunca başlangıçta Anadolu'nun yerli halkı Karyalıların, ardından kısmen ve kısa dönemler halinde Mısır, Asur ve İskit[işgallerinin, zamanla da özellikle kıyılarda [elenistik[kolonizasyon hareketinin egemenliği altında kalmıştır. Önce [edler[ daha sonra [ersler[Muğla'yı idareleri altında almışlar ve bölgeyi bir [atrap[aracılığıyla yönetmişlerdir. [üyük İskender[/n ordularıyla gelişinde Muğla bölgesi bir Karya satrapı tarafından yönetilmekte idi.
'Karya' isminin bölgeye M.Ö.3400 yıllarında gelen kavimlere önderlik etmiş 'Kar' isimli bir komutandan kaynaklandığına ilişkin tezler öne sürülmektedir. Bölge çağlar boyunca Karya olarak anılmış ve kuzeyde [Uke[/[Udın[/[Uzilli[/zerinden başlayıp güneyde [Ulaman[/ayının denize döküldüğü yerde biten Karya bölgesi, kuzeyinde [Udyalıların[/güneyinde [Ukyalıların[/e Anadolu içlerinde de [Uigyalıların[/üküm sürdüğü bölgelere komşu olmuştur.
Kavimleri Karya bölgesine kıyılardan başlayan çok uzun bir süreçte nüfuz etmişlerdir. [Uidos[/[Utça[/arımadasının ucu) ve [Ulikarnas[/[Udrum[/ile başlayan Helen kolonizasyonu ile zamanla Daldala (Dalaman), [Uratonikea[/[Utağan[/skihisar), [Ukrasa[/Karakuyu), [Uassos[/Bozüyük) ve [Uthiye[/evresinde de [Ulmessos[/[Untos[/Kınık), [Utara[/Minare) ve [Uos[/Eşen) kentleri kurulmuştur.
[U 334[/yılında Karya'ya gelen Büyük İskender, Perslerin çekilmesiyle ortaya çıkmış kardeşlerarası bir saltanat kavgasıyla karşılaştı. Kardeşlerden Ada ve ağabeyi ve kocası Hidrieus ile Mausolus ve kızkardeşi ve karısı Artemisia, diğer kardeş olan Piksodaros'un isyanı ile karşı karşıyaydılar ve bu nedenle kuzeye [URnda[/U ([URpuzlu[/Uçekilmişlerdi. Ada Alinda'nın anahtarlarını Büyük İskender'e göndererek kendisini annesi olarak kabul etmesini istedi. İskender de bu isteği kabul ederek Ada'yı Karya satraplığına getirdi. Ancak ertesi yıl İskender'in Likya'ya geçmesiyle Piksodaros ablası satrap Ada'yı öldürerek yerine geçti. İskender'in haznedarı Filotas'ı satraplığa ataması da asayişi sağlamadı ve İskender'in uzaklaşmasıyla bölge [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] içinde kaldı.


Osmanlı dönemi.

Muğla, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve her devirde önemini korumuş bir bölgedir. İslam hâkimiyetinden önceki medeniyetler tarafından [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], İslam hâkimiyeti sonrasında da [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] ismini alan bölgenin ismini nerden aldığı konusu açık değildir. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] Muğla ismi konusunda şunları yazmıştır:
Sene (…) tarihinde büyük bir savaş olmuş ve Rum keferesinin elinden Menteşe Oğlu Darahikey Veziri Muğlı Bey fethetmiştir. Muğlı Bey Mahan memleketinde [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] ’i rüyasında görüp daha sonra ulemanın huzurunda İslamiyeti kabul etmiştir. Muğla Kalesi’ni fethettikten sonra ise bu şehrin ismi Muğla diye anılmaya başlanmıştır. Farsça'da 'Muğ' kafir anlamına gelmektedir. Muğlı Bey Müslüman olduktan sonra birçok hizmetler yapmış ve birçok gazaya katılmıştır. Evliya Çelebi, Muğla isminin kaynağını bu şekilde yazsa da bu bilgiler doğrulanamamıştır. Büyük olasılıkla Muğla ismi, antik çağdaki ismi olan [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'nın bozulmasıyla ortaya çıkmıştır. Mobolla ismi daha sonraki Türk hakimiyeti sırasında 'Mogola' olsa da 1307 (m. 1889) [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] ise 'Mobella' olarak belirtilmektedir.
Muğla'da ilk yerleşimlerin ne zaman başladığı hakkında önemli bir bilgi yoktur. Fakat kentin eskiden [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] olarak adlandırılan bölgede yer aldığı bilinmektedir. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'nın M.Ö.2000'de [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] de bilinen bir medeniyet olduğu göz önüne alınırsa Muğla'da yerleşimin bu tarihlere kadar geriye gittiği söylenebilir. Bazı kaynaklarda da bu bölgeye ilk yerleşenlerin Hititler olduğu yazılıdır. Sırasıyla [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] ve [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] hakimiyetini yaşayan şehir, [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] tarafından [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'de alınmasıyla ilk defa Türk hâkimiyetine girdi.
[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] tarafından [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'de Osmanlı hâkimiyetine giren Muğla'daki bu ilk Osmanlı hakimiyeti geçici olmuş, şehir 1402'de [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] tarafından alınmış ve nihayetinde 1425 yılında [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] devrinde tam anlamıyla Osmanlı devletine bağlanmıştır. Kentin siyasi önemi Osmanlı devrinde daha da artmıştır, çünkü [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] devrinde bu bölgenin yönetim merkezi [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] iken, Osmanlı devleti bu yeni sancağın yönetim merkezi olarak Muğla'yı seçmiştir.
Muğla, Osmanlı devleti dönemi boyunca dışarıya kapalı küçük bir şehir olarak kaldı. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'ndan yenik çıkan [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] toprakları [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] tarafından paylaşılınca Muğla [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] tarihinde [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] tarafından işgal edildi. Anadolu'nun işgali sırasında Muğla'da [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] düzenlenmiş ve tüm Anadolu şehirleri gibi Muğla'nın da bu işgallere direneceği ilan edilmiştir. Bunun üzerine kentte [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] gibi direniş komiteleri kurulmuştur. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'de [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'da açılan 1. Dönem meclisine 6 milletvekili gönderen kent İtalyanlar'ın kentte fazla etkin olmamasından yararlanarak Menderes boyunca başlayan Yunan işgaline karşı kurulan direniş faaliyetlerine katılmıştır. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'de [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] kalanlarla birleşen gönüllüler, Aydın çarpışmalarında düşmana ağır kayıplar verdirmişlerdir. Ege illeri arasında Muğla işgal sırasında en fazla şehit veren il olmuştur. İç durumun karışıklığı, Yunanlar ve işgal ettiği yörelerde ekonomik egemenlik kurma düşüncesine dayanan İtalyan politikasını Muğla halkı işgal süresince kurnazca değerlendirmiş, iki ateş arasında kalmaktan kurtulmuş. Anadolu'daki durumun kötüye gittiğini anlayan İtalya, [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] kazanıldıktan sonra ülkesindeki iç siyasal dalgalanmalarını öne sürerek [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'de Muğla'dan ayrılmıştır.

Cumhuriyet dönemi.


Cumhuriyetin kurulmasından sonraki idari yapılanmada Muğla ilinin yönetim merkezi olan şehir, dağlık yapısı ve dışarıya açılan elverişli bağlantı yollarına sahip olmadığından gelişememiştir. Yıllarca sadece il merkezi olmasının verdiği hareketlilikle gelişmeye çalışan Muğla son yıllarda özellikle üniversitenin açılması, yeni sanayi bölgesinin kurulması ve turizm faaliyetlerinin de artmasıyla dışarıya açılmaya ve gelişmeye başlamıştır.

2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Muğla'da sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kuruldu ve [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı.


 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 11:08   #2
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Muğla İli Hakkında Herşey




Muğla'nın İlçeleri



Muğla ili, 2015 yılı itibariyle idari olarak 13 ilçe, 49 belediye ve 396 köye ayrılmıştır. İlin toplam nüfusu 2014 yılı itibarı ile 894.509 kişidir.
13 ilçe arasında toplam nüfus baz alındığında en büyük üç ilçe sırasıyla Bodrum, Fethiye ve Milas'dır. Toplam nüfusa göre en küçük üç ilçe ise sırasıyla Kavaklıdere, Yatağan ve Datça'dır.
İl merkezine en yakın ilçe Ula iken en uzak ise yeni ilçe olan Seydikemer 147 km'lik mesafesiyle en uzak ilçedir.






 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 11:09   #3
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Muğla İli Hakkında Herşey




Muğla Hakkında Bilgiler.



  • Muğla mutfağı.

En tanınmış yemeklerin başında Muğla'nın kendine özgü tarhanası gelir. Tarhana yazın yapılır ve pencere önlerine, dam ve avlulara serilip kurutulur ve kışın afiyetle yenilir. Zeytin ve kurutulmuş biber de Muğla'da artık bir kültür halini almıştır. Özellikle sofralık zeytin Karya döneminden beri Muğla'da önemini hala korumaktadır. Bunların dışında Muğla Merkez'in kendine özgü yemekleri de vardır. Keşkeği de unutmamak gerekir özellikle düğün yemeğidir onsuz yemek olmaz.



Zengin bitki örtüsünün oluşturduğu Muğla mutfağı, doğada yetişen her tür sebzeyi kullanmayı başarmış. Genellikle zeytinyağlıların ağırlıkta olduğu bu mutfakta zengin et yemeklerine de rastlamak mümkün.
Ege beslenmesinin genel özelliklerini Muğla mutfağında da görmek mümkündür. Sebze ve yabanıl bitkiler, zeytinyağlılar yöre beslenmesinde önemli bir yer tutar. Bölge nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan Yörükler arasındaysa beslenmenin temel öğeleri et ve süttür. Sebze kurutma, pekmez, reçel, tarhana, keşkek yapımına dayalı ev içi beslenme geleneği, toplumsal değişime koşut bir süreç izler. Seracılığın yörede yaygınlaşmasının ardından, meyva ve sebze üretimi pazara yönelik bir nitelik kazanmıştır.



Muğla mutfağında sebzeler yaygın olarak tüketilir...
Baklagiller ve sebze çeşitleri Muğla mutfağının en sık rastlanan yemeklerini oluşturur. Patlıcan en yaygın kullanılan sebzedir. Kızartma, salata ve tatlılarda sık sık kullanılır. Genellikle akşam yemekleri için hazırlanan yumurtalı patlıcanda; soğan, domates önce yağda kavrulur. İçine ince ince doğranmış patlıcan eklenir. Üstüne yumurta kırılır ve ateşten alınır. Ekşili biber de yörenin özgün kızartma yemeklerinden biridir.
Salatalarda radika, devetabanı, "gelingülü" de denen gelincik, ebegümeci gibi yabani otlar yaygın biçimde kullanılır. Bu bitkilerden bazıları ise kurutulur ve kış için saklanır. Bölgede yaygın olarak kullanılan bitkilerden biri de bakladır. Öyle ki çiçek açmadan toplanan baklanın yapraklarından dahi salata yapılır. bakla yaprakları önce tuzla iyice oğulur, sonra döğülmüş sarmısak, yağ, limon ya da korukla karıştırılır.
Yabani otlar daha çok kavrularak yenir. Kimi zaman bunların birçoğu bir arada kavrulur. Bu tür yemekler genel olarak "ot kavurması" olarak adlandırılır. Kazayağı, turp otu, tekesakalı, kuşyüreği, sığırdili, tereotu, dalgan, devetabanı, ebegümeci, ıspanak, kişkincik, kuzukulağı, kapçık, ballık gibi bitkiler kavurmanın dışında da değişik biçimlerde tüketilir. Ya yağ, soğan ve salçayla hazırlanan sosla; ya da bulgur veya pirinçle pişirilir. Kimi zaman da üzerine ekşilik katılır.
Sebze yemeklerinin başında bamya, börülce "karnıkara", nohut ve fasulye gelir. Bunlar genellikle zeytinyağlı olarak tüketilir. Baklagiller genel olarak etle birlikte pişirilir.



Et yemeklerine gelince...
Kıyı kenti olmasına karşın Muğlada balığa dayalı bir beslenme biçimi yaygın değildir. Tavuk, ciğer, "biryan" denen kuzu kapama, et kavurması ya da çiftlik kebabı Muğla mutfağında sık rastlanan et yemeklerini oluşturur. Özellikle Marmaris ilçesinde yaygın üretimi olan çam balı, yörenin özgün besin kaynaklarındandır. Kahvaltı ve öğle yemekleri arasında kullanılan baldan "çıtırmak" denen bir tatlı da yapılır. Bu tatlıda kaynatılmış bala kavrulmuş susam konur ve kalıp kalıp kesildikten sonra yenir.



  • Muğla evleri.


Muğla evleri; tasarımları, ahşap işçilikleri, tavan işlemeleri ve şehrin sembolü haline gelmiş bacaları ile Türk geleneksel mimarisinde özgün bir model oluşturmaktadır. Genelde iyi korunmuşlardır. Geleneksel mimariden doğrudan esinlenmiş yeni yapıların da Muğla bölgesinde halen diğer bölgelerimize kıyasla daha fazla inşa edildiği söylenebilir. Bunda kentin yüksek eğitim ve yerel şuur düzeyi ile yörenin turistik bir bölge olmasının etkileri bulunmaktadır. Kent merkezinde özellikle Hisar dağı eteklerine doğru yoğunlaşan eski Muğla evleri, [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'ndaki [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] ve [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] yamacındaki [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] evleri ile bir arada ele alınabilir.
'[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]' olarak adlandırılan açık ön sofalar, [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] olarak adlandırılan avlu girişleri, ocaklar, bacalar, uzun ve geniş saçaklar, tavan süslemeleri, ahşap süslemeli verandalar, duvarlara gömülmüş dolap biçimli banyolar Muğla evlerinin tipik özellikleri arasındadır. Büyük çoğunluğu avlulu ve iki katlıdır. Bazılarında hayat bölümü sonradan kapatılmıştır. Yakın devirde inşa edilen evlerde ise, 'hayat' doğrudan kapalı olarak yapılmaktadır.
Genel özellikleri, bütün Türk evlerinde olduğu gibi, aile mahremiyeti anlayışının bir ürünü olarak içe dönük olmalarıdır. Özellikle zemin katlarında sokağa penceresi olan ev yok denecek kadar azdır. Buna karşılık avluya bakan pencerelerin çokluğu dikkat çeker ve açık, yarı açık yaşam mekânlarıyla, geniş saçaklarla zenginleştirilir. Bu nedenle, ön cephe özelliği avlu tarafından ortaya çıktığından, manzara ve güneş hakimiyetini de dengelemek üzere, evler parsellerin yukarı köşelerine ve kuzeye sağır, güneye açık olarak yerleşirler.
Plan tipleri, 'hayat' ile bunun etrafında yer alan odaların bulundukları konuma ve üst kata çıkan merdivenin yerine göre değişiklikler gösterir. Üzerlerinde yer aldıkları parsellerin biçimi ve komşu binaların konumu da planların oluşumunda etkili olabilmektedir. Ancak, genel hatlarıyla merdivenlerin, sofa içindeki yerlere göre ortadan ve yandan merdivenli tipler olarak sınıflama yapmak da mümkündür.
Ortadan merdivenlerde, üst kata çıkış binayı simetrik olarak ikiye ayırdığı gibi, farklı şekillerde de bölebilir. Ancak her iki durumda da yaygın olan uygulama, merdivenin geriye doğru sokulan bir orta sofadan çıkması ve binanın arka duvarına yaslanmış olmasıdır. Merdiven ahşaptır. Altı depo olarak kullanılır. Her iki yanında simetri hakimse birer veya ikişer oda yer alır. 'Hayat'a odalara girişte 45 dereceli kırılmalar bulunur. 'Hayat' avlu cepheleri boyunca uzandığı gibi, sadece merdivenin açıldığı ve oda girişlerinin bulunduğu orta kısımda da yer alabilir. Bu tiplerde de yaygın olan uygulama orta sofanın bina cephe hattının ilerisine doğru beşgen şekilde çıkma yapmasıdır. Ortadan çıkan merdivenin yapı kütlesine simetrik olarak ayırmadığı durumlarda ise, 'hayat'ın bir tarafında odalar yer almakta, diğer tarafında ise yine bu bölümün devamı olan yarı açık bir mekân bulunmaktadır. Genellikle, avluya bakan cephelerinde boydan boya 'hayat' bulunan evlerde ise, üst kata merdivenle çıkılır. 'Hayat'ın genişliği binanın yanından çıkan merdivenin iki kolunun genişliği ile uyum içindedir. Odalar 'hayat'ın gerisinde ve yapının arka duvarına yapılmış olarak yan yana sıralanırlar. Her biri doğrudan 'hayat'a açılır.
Sokaktan evlere kuzulu kapılardan girilir. Bu kapı geniş iki kanadı olan ve bunlardan genellikle girişe göre sağ taraftakinin içinden ikinci bir küçük kapı açılan, 2.30 m. yükseklikteki avlu duvarının yüksekliği ile orantılı, çoğunun üzerinde küçük iki tarafa meyilli. kiremit örtülü, ahşap çatısı bulunan kapılardır.
Avlular, yılın yedi sekiz ayı boyunca yaşanılan, evin kapalı mekânları ve 'hayat'larıyla kullanım bütünlüğü içinde olan, genellikle kayrak taşı ile kaplı bir çoğu havuzlu iç bahçeler şeklindedir, Duvarlara yakın yerlerde ağaçlar yer almaktadır. Evin bir duvarına bitişik olarak veya yarım bir konumda tek katlı müştemilat bulunur. Müştemilat içinde evin asıl mutfağı, ocağı, kileri ve bazen de banyo yer alır. Ayrıca, temiz su havzaları da bu binanın içinde veya dışındadır.


 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
hakkında, herşey, muğla, İli


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Ankara İli Hakkında Herşey DeepSilence İç Anadolu Bölgesi 4 02 Temmuz 2023 19:04
Adana İli Hakkında Herşey DeepSilence Akdeniz Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 10:45
Sinop İli Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 10:39
Amasya Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 3 01 Temmuz 2023 22:32
Diyabet Hakkında Herşey DeepSilence Sağlık Haberleri 14 20 Mayıs 2022 15:21




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net