Forum Logo




Harvard'a Göre Stres Bağımlısı Olduğunuza Dair 3 İşaret


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 23 Kasım 2023, 02:23   #1
Çevrimiçi
Harvard'a Göre Stres Bağımlısı Olduğunuza Dair 3 İşaret




Harvard'a Göre Stres Bağımlısı Olduğunuza Dair 3 İşaret
Www.TrendForum.Net

Stres bağımlısı olabilirsiniz. Her ne kadar olası görünmese de, sürekli stresli hissetmekten zevk almak mümkündür. Oxford Sözlüğü'nde bunu tanımlayan bir terim yok, ancak internet bunu ortaya çıkarıyor; strese bağımlı olanlar kendilerini "streskolik" olarak tanımlayabilirler.

Çoğu durumda olduğu gibi bunun da bilimsel bir nedeni var. Stresli olduğunuzda, beyniniz stres hormonu kortizol salgılamanın yanı sıra, "iyi hissettiren" kimyasal olan dopamini de belli bir miktarda salgılar.

Nörobilimci ve bağımlılık uzmanı Jim Pfaus, Insider'a işleyişi açıklıyor. Pfaus'a göre stres, periferik sinir sistemindeki uyarılma ve dikkat merkezlerini harekete geçirerek vücut için "doğal bir mutluluk" yaratabilir. Bu durum uzun sürerse, "uyuşturucu kadar bağımlılık yapıcı" bir özellik kazanabilir. Harvard'da eğitim görmüş psikolog Debbie Sorensen CNBC'ye yaptığı açıklamada, kronik olarak stres altında olan bir beynin bu küçük, öforik dopamin vuruşlarına bağımlı hale gelebileceğini söylüyor.

Kendimizi meşgul olmaya zorlamak neredeyse stres enjekte etmek gibidir. Sorensen'e göre, bunu sıkılmaktan, üzülmekten, yalnızlıktan ve diğer hoş olmayan duygulardan kaçınmak için yapma eğilimindeyiz. Ve bu sandığınızdan çok daha yaygın. Ancak stres bağımlısı olmak uzun vadede yüksek tansiyon ve kalp sorunlarından IBS'ye kadar bir dizi sağlık sorununa yol açabilir.

Sorenson, strese bağımlı biri olup olmadığınızı ve buna nasıl karşı koyabileceğinizi kontrol etmenize yardımcı olacak birkaç işareti listeliyor.

Harvard'a göre stres bağımlısı olduğunuzun 3 işareti

Dinlenmek ve rahatlamak sizi suçlu hissettirir

Günümüzün çalışma kültürü aşırı çalışmayı yüceltme eğilimindedir. Hızlı tempolu bir iş ortamında uzun saatler çalışmaktan hafta sonları çalışmaya kadar biriken stres, başarının bir göstergesi olarak görülüyor.

Sorensen CNBC'ye verdiği demeçte, "Üretkenlik takıntılı kültürümüz stresli olmayı bir onur nişanı haline getirdi... Sürekli meşgul olmak egoya da iyi geliyor, çünkü meşguliyeti başarı ile özdeşleştirdik" diyor. Sorensen'e göre bu, insanların strese bağımlı hale gelmesinin en önemli nedenlerinden biri.

İş yükünüz söz konusu olduğunda sürekli "iş başında" olan biriyseniz ve biraz izin aldığınızda ya da hafta sonları kendinizi suçlu hissediyorsanız, o zaman - ding dong - muhtemelen bir streskoliksiniz.

Telefonunuz en iyi arkadaşınız

Sosyal medya çağındayız ve Boomer'lardan Z kuşağına kadar herkes geceye akıllı telefonuyla başlıyor ve bitiriyor. Ancak, telefonunuzu sürekli olarak 100 farklı türde Instagram paylaşımı ve Twitter mesajı için değil de işle ilgili acil e-postalar, aramalar ve mesajlar için kontrol ediyorsanız, muhtemelen sürekli stresli olmaktan (ya da stresli olma fikrinden) dopamin salgılayan birisiniz demektir.

Yapabileceğinizden daha fazlasını üstlenmek

İnsanları memnun edenler vardır, bir de siz varsınız. “Sınırda” olduğunuzu zaten biliyorsunuz, ancak bir projeye, bir teslim tarihine daha hayır diyemiyorsunuz. Sorensen'e göre stres bağımlısı olmanın en belirgin işareti, zihniniz ve bedeniniz hayır demeniz için size yalvardığında bile kendinizi sürekli stresli durumlara sokmayı seçmenizdir.

Peki bu kısır döngüyü nasıl kırabilirsiniz? Muhtemelen bu tür bir bağımlılık için resmi bir destek grubu yoktur. Ancak Sorensen'e göre, egzersiz ve meditasyon en olası iksirlerdir, çünkü her ikisi de beyninizdeki dopamin ve endorfin seviyelerinizi artırır (mutlu kimyasal dozunuzu almanın daha sağlıklı bir yolu).

Diğer yol ise hayatınızdaki "kötü stres faktörlerini" belirlemektir; uyku eksikliği, iştah kaybı, anksiyete ve diğer endişe verici durumlara neden olan şeyler. Bu kötü stres faktörlerini diğerlerinden ayırdıktan sonra, günlük yaşamınız üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmak veya azaltmak için aktif olarak çalışabilirsiniz.
__________________
..




İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.



sağ tarafımda davam sol tarafımda rap var...

Gecem itilaf devletleri
Sanki ben, İstiklal Marşı'yım



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 23 Kasım 2023, 08:55   #2
Çevrimiçi
Yanıt: Harvard'a Göre Stres Bağımlısı Olduğunuza Dair 3 İşaret




Heeeh…
Bir tanıya daha ihtiyacım vardı zaten
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bağımlısı, dair, göre, harvarda, olduğunuza, stres, İşaret


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Harvard'a Göre Gün İçinde Daha Fazla Enerji İçin Edinebileceğiniz 6 Alışkanlık DeepSilence Erkekçe Genel 0 29 Ağustos 2023 14:28
Küfretmenin Ruh Sağlığına İyi Geldiğini Gösteren 11 İşaret Asi Ruh Psikiyatri 5 31 Mayıs 2023 11:09
İşaret - Onur Dikenova DeepSilence Kitap Özetleri - Kitap Tanıtımları 0 27 Mayıs 2023 10:47
Tam Bir Yay Burcu Olduğunu Gösteren 12 İşaret Asi Ruh Yay 0 30 Mart 2023 22:07
Aktivitelere göre stres azaltma oranı Beatrice Sağlık Haberleri 2 11 Mayıs 2022 09:16




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net