Forum Logo




Tardigrad, Uzayda Bile Yaşayabilen Canlı, Bu Hayvanları Öldürmek İmkansız Gibi

Hayvanlar alemi ile ilgili her şeye bu başlık altından ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 13 Ekim 2023, 21:17   #1
Çevrimiçi
Tardigrad, Uzayda Bile Yaşayabilen Canlı, Bu Hayvanları Öldürmek İmkansız Gibi




Tardigrad, Uzayda Bile Yaşayabilen Canlı, Bu Hayvanları Öldürmek İmkansız Gibi
Www.TrendForum.Net

Yaklaşık 1 mm uzunluğunda tardigrad adı verilen minik yaratıklar. 2007’de binlerce tardigrad bir uyduya bağlandı ve uzaya fırlatıldı. Uydu Dünya’ya döndükten sonra, bilim adamları onları inceledi ve çoğunun hayatta kaldığını buldu. Dişilerden bazıları uzaya yumurta bile bırakmıştı ve yeni doğan yavrular sağlıklıydı.

Tardigratların hayatta kalabileceği sadece dış uzayın sert çevresi değil. Küçük yaratıklar, dünyanın en sert bölgelerinin bazılarında yaşamada ustalıkla çalışıyor gibi görünüyor. Himalayalar’da bir dağda, Japon kaplıcalarında, okyanusun dibinde ve Antarktika’da 5546 metre (18,196 ft) keşfedildi. 150 ° C’ye kadar ısıtılarak ve neredeyse tamamen sıfıra kadar donarak büyük miktarda radyasyona dayanabilirler.

Görünüşte önemsiz olan bu yaratıklar, böylesine zorlu koşullarda nasıl hayatta kalıyorlar ve bu süper güçleri neden geliştirdiler? Görünüşe göre tardigradlar, çoğu organizmayı utandıracak bir dizi numaraya sahip.

Tardigradlar ilk bakışta göz korkutucudur. Bir Doctor Who canavarı gibi, et kıvrımlı, kabarık yüzleri var. Büyük ayılarınkine benzeyen vahşi pençeleri olan sekiz bacağı vardır. Ağızları aynı zamanda avını zıplatabilen hançer benzeri dişlere sahip ciddi bir silahtır. Ancak endişelenmenize gerek yok. Tardigradlar, doğanın en küçük hayvanlarından biridir. Asla 1.5 mm’den uzun değildirler ve sadece mikroskopla görülebilirler. Genellikle “su ayıları” olarak bilinirler.

900 bilinen tür vardır. Çoğu yosun, liken ve yosun sularını emerek beslenir. Diğerleri etoburdur ve diğer tardigradları bile avlayabilir.

Tardigradların Keşfi
tardigrad

Gerçekten eskidirler. Tardigrad fosilleri, ilk kompleks hayvanların evrimleştiği 500 milyon yıldan fazla bir süre önce Kambriyen dönemine tarihleniyor. Ve keşfedildiklerinden beri, özel oldukları açıktı. Tardigradlar, 1773’te Johann August Ephraim Goeze adlı bir Alman papaz tarafından keşfedildi. Üç yıl sonra, İtalyan din adamı ve bilim adamı Lazzaro Spallanzani, süper güçlere sahip olduklarını keşfetti.

Spallanzani, bir yağmur oluğundan tortuya su ekledi ve mikroskop altında baktı. Etrafta yüzen ayı şeklinde yüzlerce yaratık buldu. “Opuscoli di Fisica Animale, e Vegetabile” adlı kitabında, onlara “il Tardigrado”, yani “yavaş adım” anlamına gelen “il Tardigrado” adını verdi, çünkü çok yavaş hareket ediyorlardı.

Aslında bu bir ilk değildi. 1702’de Hollandalı bilim adamı Anton van Leeuwenhoek, Londra’daki Kraliyet Cemiyetine “Evlerin çatılarındaki oluklarda bulunan tortulardaki bazı hayvanlar hakkında” başlıklı bir mektup gönderdi. Bir oluğun içinden kuru, görünüşte cansız toz aldı ve su ekledi. Leeuwenhoek, kendi tasarladığı bir mikroskop kullanarak, bir saat içinde birçok küçük “hayvanın” aktif hale geldiğini ve yüzmeye ve etrafta gezinmeye başladığını keşfetti.



Susuz Kalsalar da Ölmezler
Bu hayvanlar rotiferlerdi, kafalarında tekerlek varmış gibi görünen minik su canlılarıydı. Görünüşe göre aylarca su olmadan hayatta kalabilirlerdi. 1948’de İtalyan zoolog Tina Franceschi, 120 yaşın üzerindeki müze örneklerinden kurutulmuş yosunlarda bulunan tardigradların yeniden canlandırılabileceğini iddia etti. Bir tardigrade rehidre ettikten sonra, ön ayaklarından birinin hareket ettiğini gözlemledi.

Bu bulgu asla tekrarlanmadı. Ama imkansız görünmüyor. 1995 yılında kurutulmuş tardigratlar 8 yıl sonra hayata döndürüldü. Çoğu hayvan için susuz yaşam tamamen imkansızdır.

Chapel Hill’deki North Carolina Üniversitesinden aşırı meraklı araştırmacı Thomas Boothby, “Tipik bir hücre zarlarını kuruyunca yırtılır ve sızdırırsa ve proteinleri açılıp bir araya gelerek onları işe yaramaz hale getirdiğinde, DNA ayrıca kurudukça parçalanmaya başlayacaktır” diyor.

Bir şekilde tardigradlar tüm bunlardan kaçınır. Boothby, “Su ayıları kurumadan kurtulabildiğinden, bizimki gibi hücrelerin öleceği zararı önlemek veya düzeltmek için hilelere sahip olmalıdırlar” diyor Boothby.


Alıntı
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bile, canlı, gibi, hayvanları, tardigrad, uzayda, yaşayabilen, İmkansız, öldürmek


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Cinsel ilişki sırasında vücudunuzda ne gibi değişiklikler olur? Sonuçlara siz bile inanamayacaksınız! Beatrice Genel Sağlık 0 07 Ekim 2023 13:15
6 aylık çocuk beşiğinde uyurken neredeyse fareler tarafından canlı canlı yeniyordu! Beatrice Dünyadan Haberler 1 25 Eylül 2023 12:45
Uzun Bir Zaman Geçse Bile Bisiklet Sürmeyi Neden Hiç Unutmayız? Üstelik Dün Akşam Yediğimiz Yemeği Bile Hatırlamıyorken! KoJiRo Bunları biliyor musunuz? 1 30 Nisan 2023 18:45
İnsan sonunda yanacağını bile bile kendini ateşe atar mı? Beatrice Trend Anketler 15 06 Nisan 2023 09:22
İmkansız Koşullarda Yaşayabilen Bir Kutup Ayısı Popülasyonu Keşfedildi KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 19 Haziran 2022 10:34




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net