Forum Logo




İlişkide Güvensizlik Duygusunun Nedenleri, Belirtileri Ve Kurtulmanın Yolları

Kadın ve Erkek İlişkilerine Dair Tüm konulara buralardan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 04 Şubat 2024, 12:43   #1
Çevrimdışı
İlişkide Güvensizlik Duygusunun Nedenleri, Belirtileri Ve Kurtulmanın Yolları




İlişkide Güvensizlik Duygusunun Nedenleri, Belirtileri Ve Kurtulmanın Yolları
Www.TrendForum.Net

İlişkinizde güven eksikliği varsa; bu durum zararlı düşüncelere, davranışlara, duygulara dolaysıyla problemli bir ilişkiye sebep olabilir.



İlişkide güvensizlik, genellikle özgüven eksikliğinden kaynaklanan yetersizlik duygularını içerir. İlişkinizde güvensiz hissetmek; düşüncelerinizden, yeteneklerinizden ve hatta kendinize olan inancınızdan şüphe etmenize neden olabilir. Bir ilişkide güvensizliğin üstesinden nasıl gelineceğini merak ediyorsanız, okumaya devam edin. Sebepleri ve işaretlerini inceleyerek, çoğu zaman kendi kendini sabote eden bu davranışla mücadelede size yol gösterecek bir dizi strateji sunarak bir ilişkideki güvensizliğin üstesinden nasıl gelinebileceğini anlatacağız. İşte sebepleri ve belirtileri ile ilişkide güvensizlik duygusundan kurtulmanın yolları.

Bir ilişkide güvensizliğe ne sebep olur?



Ne yazık ki, bir ilişkide kendini güvensiz hissetmek alışılmadık bir durum değil. Birçok insan yönetilmesi zor olan bu duyguyu yaşar. İlişkide güvensizlik duygusundan kurtulmak için bunun nedenlerini anlamak gerekir. Peki, ilişkideki güvensizlik duygusunun altında yatan nedenler nelerdir?

Bazı durumlarda, birinin ilişkide güvensizlik duygusu hissetmesinin kesin nedenini veya nedenlerini belirlemek zor olabilir. Bazı insanlar, bir partnere güvenmelerini zorlaştıran geçmiş aile sorunları, istismar veya ihmal ile mücadele ediyor olabilir. Bunlara ek olarak, güvensizlik yaşayan bir partnerin, güvensizliğinin kökeninde ilişki kaygısı bulunuyor olabilir. Bir kişinin ilişkide güvensizlik duygusu yaşamasının birkaç yaygın nedeni daha vardır:

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Olduğunuz Kişiyi Kaybetmeyin! Sağlıklı Bir İlişki İçin Asla Feda Etmemeniz Gereken 7 Şey”

Geçmiş ilişkisinde veya ilişkilerinde yaşadığı olumsuz tecrübeler
Kıskançlık
Düşük özgüven veya reddedilme korkusu
Sosyal anksiyete

Birinin ilişkide kendini güvensiz hissetmesine neden olabilecek yaygın tetikleyicilere daha yakından bakalım:

Acı veren geçmiş ilişkiler

Geçmişte sağlıksız ilişkiler içinde olan bazı insanlar, güven sorunları gibi çözülmemiş duygusal yükleri, çoğu zaman farkına bile varmadan yeni ilişkilerine de getirirler. Kronik kötü muameleye, ihmale ve hatta istismara maruz kalmış olabilirler. Çoğu durumda, sağlıklı bir ilişki kurma şansı bulduklarında, yeni partnerlerinin özgünlüğünden veya kendi öz değerlerinden şüphe duyabilirler. Çünkü geçmişte ihtiyaçları hiç karşılanmamıştır.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Yanlış Bir İlişkide Olan Kişilerin Zihnini Meşgul Eden 9 Düşünce”

Düşük özgüven

Bazı insanlar güvenden yoksundur ve ilişkilerinin güvensizliği kendi kişisel güvensizliklerinden kaynaklanır. Kendine güveni düşük olan kişiler, reddedilmeye ve diğer insanların görüşlerine karşı daha duyarlı olma eğilimindedir. Çoğunlukla partnerlerinden alacakları güvenceye ihtiyaç duyarlar ve ilişkilerde küçük bir aksaklık bile yoğun bir korkuyu ve güvensizliği tetikleyebilir.

Benlik saygısı düşük olan biri, sevilmeye layık olduğuna inanmadığı için ilişkide güvensizlik yaşayabilir. Öte yandan belki alay edilmiş, zorbalığa uğramış ya da fiziksel, duygusal veya cinsel istismarın kurbanı olmuşlardır. Belki de ebeveynlerinin onlara gerçek sevgiyi hak etmediklerini hissettirdiği evlerde büyümüşlerdir. Bu senaryolardan herhangi biri, birinin ilişkilerinde kendini güvende hissetmemesine neden olabilir.

Sosyal anksiyete

Çoğumuz için zaman zaman toplum içinde hafif düzeyde sosyal kaygı yaşamak yaygın olsa da, bazı insanlar, bunu ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek şekilde daha yoğun yaşar. Sosyal kaygı, ilişkiye stres katabilir ve kişinin kendisini daha da yabancı veya güvensiz hissetmesine neden olabilir.

Bir ilişkide güvensizliğin belirtileri nelerdir?

İlişkide güvensizlik, sürekli olarak olumsuz düşünce ve davranışlara odaklanmanıza yol açabilir. İlişkide yaşanan güvensizliğin belirtileri şunlardır:

Partnerinizin sizi her an terk edebileceğini hissetmek.
Her zaman partnerinizden iltifat ve güvence beklemek.
Partnerinizi tekrar tekrar kontrol etmek ve her zaman nerede olduğunu bilmeye ihtiyaç duymak.
Partnerinizin sizi aldatacağından endişe etmek.
Partnerinizin yakın olduğu diğer insanları, örneğin; geniş aile üyelerini ya da hayat boyu sürecek arkadaşları kıskanmak.
Partnerinizin size söylediği her şeyi, onlara inanmadığınız için doğrulama ihtiyacı hissetmek.

İlişkilerdeki güvensizliğin yönetilmesi özellikle zor olsa da, ilişkideki diğer insan için de hiç kolay değildir. Aslında, ilişkide güvensizliğin neden olabileceği davranışlar, ilişki sorunlarına yol açabilir ve çoğu zaman partnerleri uzaklaştırır.

İlişkide güvensizlik duygusundan kurtulmanın yolları

Bir ilişkideki güvensizliklerin üstesinden nasıl gelineceğini öğrenmek, kendinden şüphe duymanın olumsuz etkisini anlamayı içerir. Kendinizden şüphe ettiğinizde, hayata bakış açınız bozulur ve bu da sonuçta başkalarıyla olan ilişkilerinizi doğrudan etkileyebilir. İnsanlar ilişkilerde güvensizlik yaşadıklarında kendilerini sert bir şekilde yargılama eğilimindedirler. Kendilerini gerçekçi olmayan (hatta ulaşılamaz) standartlara bağlı tutabilirler ve sevilmeye değer olup olmadıklarını bile sorgulayabilirler. Bu durum yönetilmediğinde her ilişki için tehlikeli olabilir.

Mevcut ilişkinizde güvensizlik yaşıyorsanız, mutlulukla aranızda duran iç engelleri proaktif olarak nasıl ortadan kaldıracağınızı öğrenmeniz gerekir. Bir ilişkideki güvensizliğin üstesinden gelmenize yardımcı olacak adımları aşağıda belirttik.

Güvensiz olduğunuzu söylemeyi bırakın

Kendiniz hakkındaki düşüncelerinizi yeniden değerlendirmeniz gerekiyor. Kendinizi güvensiz biri olarak görmeyi bırakın. Hayatınızın anlatımını değiştirin. Hayatınızdaki tuzakları veya geçmişte yaptığınız hataları söyleme ve hatta düşünme dürtüsüne direnin. Bu şekilde düşünmeyi bıraktığınızda, ne kadar değiştiğinize kendiniz bile şaşıracaksınız.

Şüphelerinizi sorgulayın

Şüphelerinizi ortaya çıktıkça analiz etmeye başlayın, böylece bunların yalnızca korkunuzun ve endişenizin tezahürleri olduğunu fark etmeye başlayabilirsiniz. Bunlar sizin gerçek görüşleriniz veya inançlarınız değil. Onları sahte davetsiz misafirler olarak düşünün. Şüphelerinizin sizin üzerinizde sahip olduğu tek güç, onların sahip olmasına izin verdiğiniz şeydir. Olumsuz düşüncelerinizin üzerinizdeki kontrolünü ortadan kaldırmak, romantik ilişkilerdeki güvensizliğin üstesinden gelmenizi sağlayabilir.

Aşırı düşünmeyi bırakın

Sahip olabileceğiniz her olumsuz düşünceyi sürekli olarak fazla düşünmenize veya olumsuz davranışlara aşırı tepki vermenize izin vermeyin. Bazen bu düşünce ve davranışların yaşattığı olumsuz etkileri unutabilirsiniz. Bu olumsuz duygulara güç vermeyin. Bunu yapmak yalnızca enerjinizi tüketecek ve güvensizliklerinizi derinleştirecektir.

İhtiyacınız varsa terapiye gidin

Lisanslı bir konuşma terapistinden yüz yüze veya çevrim içi terapi yoluyla profesyonel yardım istemekten asla korkmayın. Profesyonel bir danışman, neler yaşadığınızı anlar ve güveninizi artırmanıza, olumsuz düşünce kalıplarınızı azaltmanıza ve yıkıcı davranışlarınızı değiştirmenize yardımcı olacak farklı teknikler sunabilir.

Terapi, özellikle de çift terapisi, ilişkinizdeki güvensizliğin kökenini keşfetmenize yardımcı olabilir ve incitici duyguları sağlıklı bir şekilde işleme konusunda size bilgi verebilir. Terapi sayesinde partnerinizle daha güvenli bir ilişki geliştirmeye başlayabilirsiniz.

İletişim kurun

İlişkinizden şüphe duyuyorsanız, öncelikle partnerinizle iletişim becerileriniz üzerinde çalışarak ve bir ilişkide nasıl iletişim kuracağınızı öğrenerek bazı şeyleri değiştirmeye başlayabilirsiniz. İletişim, romantik olsun veya olmasın herhangi bir ilişkinin başarısının ayrılmaz bir parçasıdır. Eğer kendinizi savunmasız hissediyorsanız, kesinlikle korkmayın. Çünkü, bu birçok durumda birlikteliğinizi güçlendirebilir.

Alıntı
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
belirtileri, duygusunun, güvensizlik, kurtulmanın, nedenleri, İlişkide, yolları


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Toksik Bir İlişkiden Kurtulmanın 9 Yolu Haje Kadın & Erkek İlişkileri 0 29 Ocak 2024 18:21
Sigara Tiryakiliğinden Kurtulmanın Ön Koşulu Nedir? Beatrice Sağlık Haberleri 0 02 Ocak 2024 18:56
Göbekten Kurtulmanın 10 Yolu Asi Ruh Vücut Geliştirme ve Fitness 3 12 Mayıs 2023 15:08
Güvensizlik Nedir , Güvensizlik Sorunu Nasıl Çözülür?İnsan hayatı güvenden oluşur. Fı DeepSilence Kişisel Gelişim 0 25 Kasım 2022 13:52
Göz Kuruluğu, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir ? KoJiRo Göz Sağlığı 0 11 Haziran 2022 15:38




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net