Forum Logo




Kıyıköy – Trakya / Kırklareli, Kıyıköy Nerede? ve Nasıl Gidilir ?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 25 Haziran 2023, 09:00   #1
Çevrimdışı
Gold Üye
Kıyıköy – Trakya / Kırklareli, Kıyıköy Nerede? ve Nasıl Gidilir ?




Kıyıköy – Trakya / Kırklareli, Kıyıköy Nerede? ve Nasıl Gidilir ?
Www.TrendForum.Net

Kıyıköy

Trakya’nın Karadeniz sahilinde bulunan, Kırklareli’nin bir ilçesi olan Kıyıköy doğa ve tarihin bir arada bulunduğu eşsiz bir mekan. İstanbul’un Karadeniz sahilinde yer alan Kıyıköy yeşil doğası, harika deniz manzarası ve sessizliğiyle siz değerli ziyaretçilerini bekliyor. Bozulmamış doğa mimarisi doğa severler ve aileler için harika zamanlar geçirmeye fırsat sunuyor.

Lezzetli deniz ürünlerinin bulunduğu bölge damaklarınıza unutulmayacak bir şölen yaşatacak. Kıyıköy beldesi iki doğal sit arasında bulunmaktadır. Buralarda sazan, alabalık, kefal avlayabilirsiniz. Kayık veya motorla kısa bir seyahate çıkıp denizin tadını çıkabilirsiniz. Bölgede piknik yapabileceğiniz küçük piknik alanları da bulunmakta. Sanata meraklı olanların fotoğraf çekebilecekleri birçok yer mevcut. Şehir surları ve doğa ile iç içe dizayn edilmiş köy evleri, masmavi bir deniz görebilecekleriniz arasında yer alıyor.



Kıyıköy Tarihi
Kırklareli‘nin Vize ilçesine bağlı, tarihi ilkçağa değin uzanan bir balıkçı beldesidir. İstanbul’a 164 km, il merkezine 92 km, ilçe merkezi Vize’ ye ise 38 km uzaklıkta yer alır. Belde, tarihi varlıkları, Istrancaların bağrından kopup gelen akarsularının yeşile bezediği zengin doğası, ancak bir yürüyüş mesafesi kadar uzaklıkta falezler oluşturan girintili çıkıntılı kıyıları arasında keşfetmeye hazır koyları, hele ki Karadeniz’in ve akarsularının sunduğu lezzetli balıklarıyla tatilcilerin gözdesi olmuştur.

Kıyıköy 04

Beldenin bilinen en eski adı Salmydessos’ tur. “Pırıltılı, kutsal, güzel yer” manasına gelmektedir. Dil bilimi uzamanı Bilge UMAR’ ın tesbitlerine göre ise, M.Ö. 400’lerde Helenler bu bölgeye ” Bal yiyenlerin yurdu”, ve”Darı yiyenlerin yurdu” demişlerdir. Zira yaşam biçimlerine göre isimlendirilen Trak boylarından sebep böyle anıldığı ileri sürülmektedir.

M.Ö. 500′ lü yılların ilk çeyreğinde Pers İmparatoru Darius’ un kudretli orduları önünde Anadolu’ dan Balkanlar’ a doğru kaçan Lidya’ lılarca yerleşim olarak kurulduğu düşünülmektedir. Tarih içerisinde Traklar, Persler, İskitler, Medler, Ceneviz kolonileri gibi birçok medeniyeti gören Kıyıköy daima önemli olagelmiştir.

Adı burayla anılan en önemli kişilik ise, tarih sahnesine “Roma’ yı yakan adam” olarak geçecek, Trakya valisi iken Kıyıköy’ e sayfiyeye gelen Neron’ dur. Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini bugün bile beldede görmek mümkündür. İmparator Jüstinyen döneminde yapılan ve hala ayakta duran surlar, buranın bir kale-kent olarak da çok önemli görüldüğüne işaret eder.

Yönetim merkezleri olarak Vize’ yi seçen Roma ve Bizans kral ve prensleri, bir sayfiye yeri olarak Kıyıköy’ ü hep önemsemişlerdir. Hatta Osmanlı döneminde, Istrancalardaki av partileri sonrasında dinlenmeye çekildikleri yer olarak Kıyıköy’ den sıkça bahsedilir.

Tarih içinde, Osmanlı Rus Savaşı sonrası Ruslar’ ın, Balkan Savaşları sonrası Bulgar ve Yunan işgallerini yaşayan Kıyıköy, tarih kitaplarında adı geçen o tarihi sınır hattının da bir ucunda yer almıştır. “Midye-Enez Hattı…” Zira yakın zaman kadar beldenin bilinen adı Midye’ dir. O dönemler Rum ve Bulgar nüfusun da ağırlıklı yaşadığı bölgeye, mübadele sonrasında denizciliği iyi bildikleri için Selanik göçmenleri yerleştirilir. 1960′ lara kadar Midye olarak bilinen beldenin ismi, bunun yabancı bir isim olduğu savına saplanılarak Kıyıköy olarak değiştirilir.
Kıyıköy’ün etrafında Jüstinyen döneminde ( 527-565 ) yapılan kale duvarlarından bahsetmiştik. Savunma kalesi görünümü arzeden Kıyıköy surlarında yer alan gizli tüneller, sarnıçlar, savunma hendekleri tahrip olarak günümüze gelmiştir.

Trakya’ nın iç kesimlerinden antik Diyonisos Şarap Yolu üzerinden manda arabaları ile Kıyıköy limanına amforalar içinde taşınan şaraplar, buradan Avrupa limanlarına aktarılırdı. Bu yönüyle ticari bir önemi de olan Kıyıköy, Helen geleneğinden gelen pagan-panayırlarının da sosyal ve ticari yaşamına izler kattığı bir yerleşim olmuştur.

Jüstinyen dönemine tarihlenen, ayakta kalmayı başarmış ama bakımsızlıktan kendini bir türlü kurtarıp anlamını tazeleyemeyen bir başka önemli yapı ise, kayalara oyularak yapılan Aya Nikola manastırıdır.

Hırıstiyan azizlerine ithafen isimleri verilen manastırlar içinde bu ismi almış olmasının ipucunu süren Alman Türkolog ve Osmanist Hans JOACH, 4. yy’ da yaşayan Aziz Nikolaus ( Noel Baba )’ nın mezarının Babaeski’ de olduğu savına dayanarak, bu yörede azizin çok önem atfedilen biri olmasına bağlar. Zemin kat kilise ve ayazmadan oluşurken, üst tarafta keşiş odaları yer almaktadır. “Terleyen Heykel” diye mucize yarattığına inanılan Aziz Nikola’ ya ait önemli bir heykelciğin ve manastırın diğer değerli eşyalarının Rus ve Bulgar işgalcilerce kaçırıldığı tesbit edilmiştir.

Gözlerden uzak, kendi ürettikleriyle geçinen keşişlerin yanısıra şifa aryanların, dünya nimetlerinden uzaklaşarak çile doldurmak isteyen inanç sahiplerinin de uğradığı önemli bir sığınaktı Aya Nikola manastırı. Tüm bu derin arka plana rağmen, şimdilerde korumasız bakımsız kaderine terkedilen manastır turizm içinde değer bulacağı zamanı beklemektedir.

Kıyıköy, son yıllarda özellikle haftasonu gezileri için de bir çok tur şirketinin protföyünde yer almaya başlamıştır. Doğa ve kültür turu olarak zengin bir içerikle donatılmış turların yanısıra, özellikle fotoğraf grupları için de eşsiz doğası sayısız seçenekler sunmaktadır. Denizin, tarihin, yeşilin ve suyun çizdiği panaromada kendine yer edinen bu belde muhakkak görülmesi gereken bir yer ve misafirlerini bekliyor.

Kıyıköy’de Nerede Kalınır?
Doğayla iç içe bir hafta sonu geçirmeye karar verdiyseniz, Kıyıköy’de bulunan yirmiye yakın pansiyonda konuklayabilirsiniz. İki veya üç kişilik, deniz ve doğa manzaralı odalar sizleri bekliyor.

Kıyıköy’de Ne Yenir?
Karadeniz’de bulunan şirin ilçenin ana geçim kaynağı balıkçılıktır. Bu nedenle balık yemekleri bölgede önemli bir paya sahip, balık lokantalarının sayısı oldukça fazla. Her mevsim farklı bir balık türünün konuk olduğu sofralarda özellikle balkan balığı, mezgit, tekir, karagöz bulunmakta.

Kıyıköy Nerede? ve Nasıl Gidilir ?
Toplu Taşıma İle: Otobüs ile İstanbul Esenler Otogarından Kıyıköy’e gitmekte olan seferlere binebilirsiniz.

Araç İle: Kırklareli’nin Kıyıköy ilçesinin İstanbula uzaklığı ortalama 164 kilometre ve yolculuk ikibuçuk saat sürüyor. İstanbul’dan özel araçla çıkış yapanlar Edirne’ye doğru giderken Çerezköy ayrımı ayrımını kullanarak geldikleri Saray’ı geçtikten sonra, Kıyıköy’e ulaşabilirler.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
gidilir, kırklareli, kıyıköy, nasıl, nerede, trakya


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Yalıköy Nerede, Nasıl Gidilir, Ne Yenir – Çatalca / İstanbul Candres Marmara Bölgesi 0 25 Haziran 2023 08:59
Kütahyadan yoncalıya nasıl gidilir, Kütahya yoncalı otobüs seferleri Candres Ege Bölgesi 0 24 Haziran 2023 12:03
Adana Alman Köprüsüne nasıl gidilir - Varda Köprüsüne nasıl gidilir? Candres Akdeniz Bölgesi 0 20 Haziran 2023 20:45
Trakya Şivesi Asi Ruh Trend Sözlük 1 09 Mart 2023 17:51
Trakya Yöresindeki H Harfi Asi Ruh Trend Sözlük 6 07 Mart 2023 23:42




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net