Forum Logo




Prometheus - Yunan Mitolojisi


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 2 Post By Üzüm

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Haziran 2023, 18:11   #1
Çevrimiçi
Diamond Üye
Prometheus - Yunan Mitolojisi




Prometheus - Yunan Mitolojisi
Www.TrendForum.Net



Prometheus, Hesiodos'a göre İapetos'la ve Klymene'nin oğlu ve Atlas, Menoitios ve Epimetheus'un kardeşidir. Bazı metinlerde Prometheus'un annesi Asia ve kardeşi Athos olarak gösterilir. Prometheus, öteki kardeşleri gibi, tanrısal düzene kafa tutmuş, karşı çıkmış ne var ki öteki kardeşlerinden farklı olarak sonunda insanoğlunu yaratarak ve onlara ateşi (yaratıcılığı, bilimi, uygarlığı) vererek bu düzeni değiştirmeyi başarmıştır.

Etimoloji

Prometheus, Hint-Avrupa dil ailesindeki "önce" öneki olan "pro" ve "metheus" olarak ayrılır. Metheus sözcüğünün yakın kökeni, “matematik” sözcüğünün bile dayanağı olan, Yunanca “öğrenmek” anlamındaki “math-”tır (μάθ). Grekler, mitolojideki Prometheus’a “önceden öğrenen” anlamını yükleyerek onu bir kahin tanrı olarak nitelendirmişlerdir. Uzak kökeni ise Sanskritçeye dayanır. Prometheus, Hint mitolojisindeki ateş tanrısı Agni ile eşlenebilir. Sanskritçedeki “yakmak” anlamında kullanılan “mathaya” Grekçedeki “metheus” sözcüğünün mitolojik kaynağını böylece açıklar; Prometheus ateşi çalarak insanları yaratmıştır.

Mitoloji

Olympos Tanrıları'nın kuvvet ve kudretine karşılık, Prometheus'da kurnazlık ve zeka vardır. Titanların isyanları sırasında tarafsızlığını korumuş ve başkaldırmamış bir Titan oğlu olarak Zeus'un gözüne girmeyi başarmıştı. Zeus onu Olympos'daki ölümsüzlerin arasına aldı. Oysa o Zeus ve arkadaşlarına karşı kin besliyordu. Dedelerinin öcünü almak için, kendi gözyaşıyla yoğurduğu balçıktan ilk insanı yarattı. Sonra onun acizliğine acıyarak, Hephaistos (Demirci Tanrı) alevler saçan ocağından bir kıvılcım çaldı ve insanlara armağan etti. Bunun için Tanrı Zeus tarafından Kafkas Dağında zincire vurulmuş ve Prometheus Desmotes (zincire vurulmuş Prometheus) adıyla anılmıştır. Tanrılarca görevlendirilen bir kartal (bazen akbabayla karıştırılır) sürekli olarak, her gece yeniden oluşan karaciğerini kemirmektedir. Onu Kafkas dağının tepesindeki bu işkenceden Zeus'un oğlu olan yarı tanrı ve ölümlü Herakles kurtarır. Prometheus; "Zeus tahtından düşmedikçe benim işkencelerimin sonu yoktur" der, böylelikle insanlığa özgürlüğün yolunu göstermiş olur.

Bu arada Zeus, kendisini hiçe sayan insanlara da bir ders vermek içinbHephaistos'a su ve balçıktan ilk bakirenin heykelini yaptırdı ve kalbine ruh yerine Prometheus'un ateşi çaldığı yerden aldığı bir kıvılcımı koyarak ona Pandora adını verdi. Onu insanlara yollarken eline verdiği kutuda (Pandora'nın Kutusu) ise tüm kötülükler ve ızdıraplar vardı. Zeus böylece insanlardan da intikamını almış oldu.

Prometheus'un zincire vurulmasındaki asıl neden Zeus'un ondan korkuyor olmasıdır. Geleceği görme yetisine sahip bir titan olan Prometheus, bu yetisini kullanarak Zeus'un Kronos'u tahttan indirmesine yardımcı olmuştur. Gelecekte de Prometheus'un bu özelliğini kendisinin tahttan düşürülmesi için de kullanacağından korkan Zeus, Prometheus'un ateşi (bilgiyi) çalarak insanlara vermesi ile ondan kurtulmak için gerekli fırsatı elde etmiştir. Bu işkence 30000 yıl sürmek üzere planlanmıştı fakat Herkül'ün onu serbest bırakmasıyla Prometheus kendisinin karaciğerini her gün yiyen kartalı buldu ve öç olarak Zeus'un Prometheus'u cezalandırmakla görevlendirdiği kartalın karaciğerini yedi. Zeus bu şekilde cezasını sonlandıran Prometheus'u affetti ve tekrar ölümsüzlerin arasına aldı.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 11 Haziran 2023, 18:12   #2
Çevrimiçi
Diamond Üye
Yanıt: Prometheus - Yunan Mitolojisi






Yunan Mitolojisinde İnsanlığın Yaradılışı ve Prometheus

Öncelikle bu yazımızda Yunan mitolojisinde insanlığın yaradılışı hakkında bilgi vereceğiz. Tanrılar ve titanların savaşında tarafsız olan Prometheus ve Epimetheus insanlığın yaradılışı da önemli bir rol aldılar. Olympos tanrılarının kudretlerine boyun eğen Prometheus da kurnazlık ve zeka vardı. Prometheus, Zeus tarafından Olympos‘a ölmezler arasına kabul edildi. Fakat kendi ırkını yenen ve onları zincire vurup yerin derinliklerine hapseden Zeus’a içten içe kin ve nefret kusuyordu. Onun için tanrıların başlarına büyük bir sorun açmak, tanrıları inkar eden ve onları hiçe sayacak dünyayı mahvetmek teşekkür ve kötülükte başı çeken bir mahlukat olan insanları yaratarak Olympos’lu tanrılardan intikam almayı düşündü.

Prometheus ilk insanı balçıktan yarattı ve insan vücudunu yapmak için kullandığı Balçığa kendi göz yaşlarını ekledi. Başlarda insan mahlukatların en acizi ve en savunmasızıydı. Çıplaktı, aslan gibi pençeleri, kuş gibi kanadı, at gibi koşaçak bacakları yoktu. Daha doğumdan başlayan ızdıraplar, kederler, hüzünler yakasını bırakmadı insanoğlunun. İlk insanlar çiğ meyvelerle, kanlı etler ile besleniyordu, elbise yerine yaprakları kullanıyordu. Ateşin kudretinden yararlanmayı bilmeyen insan geceleri mağaralarda hayvanlar gibi yaşıyordu. Yarattığı bu ırka acıyan Prometheus, hayvanlara karşı kendini koruyabilmesi, toprağı sürebilmesi kısacası insan gibi yaşaması için madenleri işlemeyi ve ateşi vermeyi düşündüdü. İçi oyuk fakat tutuşabilen bir özelliğe sahip olan Ferule denilen ağaçtan eline bir dal aldı ve Lemnos adasına gitti. Hephaistos‘un ocağına gitti ve elindeki sopanın içine ateşi sakladı ve insanlığa armağan olarak verdi. O günden sonra insanlık daha güzel daha iyi yaşamaya ve uygarlığın temellerini atmaya başladı.

Sonralardan ise tanrılar ile kendini bir tutmaya başlayan insanların böyle olacağını bilen Zeus onları ateşten mahrum etmişti. Kendi haberi olmadan ateşi çalan ve insanlara armağan eden Prometheus’a kızdı ve onu Kafkas dağlarının kuş uçmaz kervan geçmez bir yerine bir kayanın üstüne zincirlemesini emretmiştir. Tabi ki bu görevi istemeye istemeye Hephaistos’a verdi. Hephaistos orada Titan Prometheus’u kayaya zincirlerledi. Tabiki Prometheus’un cezası bu kadar basit olamazdı. Her sabah büyük, siyah bir kartal gelip Prometheus’un göğsünü ve ciğerini sivri gagası ile didikliyordu. Tanrıların ölümsüzlüğü olduğundan her sabah bu inanılmaz acıya katlanıyordu. Rivayetlere göre bu acı tam 1000 yıl sürecektir. Fakat 30 sene sonra Zeus, Prometheus’a acıdı ve cezasına son verdi.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 11 Haziran 2023, 18:13   #3
Çevrimiçi
Diamond Üye
Yanıt: Prometheus - Yunan Mitolojisi






Prometheus, Zeus’un verdiği cezaya katlanırken tasvir edilmiştir.

Anatole FRANCE‘nin anlattığı mitolojide ise insan bahsinden şöyle bahseder: Rivayete göre Prometheus atölyesinde insan heykellerini yaparken şarap tanrısı Dionysos atölyesine geldi ve çok yoruldun az dinlenmelisin deyip Prometheus ile gezip şarap içmeye başlamışlar. Prometheus atölyesine geldiğinde biraz sarhoş olan Prometheus bazı hatalar yaptı küçük gövdeye büyük bir baş, bazılarının gözlerini yapmadı, bazılarının bacaklarını yapmadı, bazılarına uzun kollar yaptı ve bu hatanın ise dünyaya da bazı insanların sakat olmasına sebebiyet verdi.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 11 Haziran 2023, 18:14   #4
Çevrimiçi
Diamond Üye
Yanıt: Prometheus - Yunan Mitolojisi






Voltaire de Felsefe Sözlüğü‘nün insan bahsinden şöyle bir mitten bahsediyor:

İnsan yaratıldıktan sonra kaç yıl yaşayacağı meselesi kalmıştır. Zeus insanın normal olarak 25 yıl yaşamasını öngördü. Fakat insanlar sızlanmaya ve ağlamaya, yalvarmaya başladılar. Gerekçe olarak 25 sene çok az yarısı uykuda geçiyor, çocukluğu da ekleyince geriye bir şey kalmıyor demişler. İnananların yanında şu 6 hayvan da gelmiştir. Bunlar: tırtıl, kelebek, tavus kuşu, beygir, tilki, maymun.

Çok yaşamak istiyorum insanlar yanındaki hayvanları göstererek onlardan al bize ver biz daha üstünüz demiştir. Zeus bu böbürlenmeyi saygısızlık olarak gördü, insanların hayatını uzattı lakin bu hayvanların özelliğini insanlara verdi. Yeni doğan bir insan ilk olarak tırtıl gibi yerde sürünür, emekler bu bebeklik dönemidir. Sonra kelebekler gibi neşe ile etrafta kaşar neşeden havalara uçar bu dönem çocukluk dönemidir. Zaman geçtikçe özellikle 15 yaşından sonra ergenlik döneminde böbürlenmeyi seven insan tavus kuşu gibi olur bu dönemde. 25-30 yaşlarında ev bark sahibi çoluk çocuk sahibi olurlar üzüntüler kederler, dünyanın yükü başlar bu dönemde beygire benzer. İnsan 40’ından sonra tecrübe sahibi olur akıllanır bu dönemde tilkiye benzer. 50’sinden sonra inananlar yaslanır ve çökmeye başlar bu dönemde de maymuna benzer.

İlk kadının yaratılması ise erkeklerden sonra oluyor. Prometheus inananları yaratırken ateşi çalıp insanlara verince insanların acizlikten çıkıp da biraz iyi yaşamaya başlayınca böbürlenerek tanrılara karşı olan görevlerini yerine getirmemeye hatta tanrılar ile kendilerini eşit görmeye başladılar ve bu durum Zeus’u çok sinirlendirdi ve bunların başlarına öyle bir güzellik gönderdi ki yeri geldiğinde çocuk gibi mutlu eden, yeri geldiğinde azgın bir boğa gibi sinirlerlenmesine sebep olan, yeri geldiğinde de kendilerinden bile bezdiren, ağlatan, mutsuz olmalarını sağlayan Kadınları yarattı ve erkeklerin tamamen doğası değişti, kimyası bozuldu.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 11 Haziran 2023, 18:17   #5
Çevrimdışı
Hayırlısıbegülüm
Yanıt: Prometheus - Yunan Mitolojisi




Mitolojik isimleri hep oyun charlarimiza verirdik.
KoJiRo ve Asi Ruh bunu beğendi.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 11 Haziran 2023, 18:28   #6
Çevrimdışı
Raiden
Yanıt: Prometheus - Yunan Mitolojisi




Prometheus aslında Perseus gibi yarı tanrı olanlara da kafa tutmuştur kendi kini sebebiyle.
Ne de olsa Perseus Zeus'un yarı tanrı oğludur.
Yunan Mitolojisi'nin yanan hayallerinden olan Prometheus..
__________________
Daha çok gülümse,kronik kötümser.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
mitolojisi, prometheus, yunan


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Türk Mitolojisi Sözlüğü (Alfabetik) Asi Ruh Mitoloji 5 11 Haziran 2023 22:40
Merkür - Antik Roma Mitolojisi Asi Ruh Mitoloji 0 11 Haziran 2023 18:09
Yunan Salatası (Greek Salad) Tarifi - Yunan Salatası Nasıl Yapılır? Asi Ruh Salatalar 0 27 Nisan 2023 21:10
Aztek mitolojisi Beatrice Mitoloji 0 07 Aralık 2022 16:13
Çin Mitolojisi Roronoa Zoro Mitoloji 0 07 Kasım 2022 23:15




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net