Forum Logo




Kek Hazırlamanın Püf Noktaları


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree3Beğeniler
  • 1 Post By Astrea
  • 1 Post By Astrea
  • 1 Post By Astrea

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 20 Ocak 2024, 01:47   #1
Çevrimiçi
Admin
Kek Hazırlamanın Püf Noktaları




Kek Hazırlamanın Püf Noktaları
Www.TrendForum.Net

KEK YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1— Kek yaparken önce un elenir. Fırın tepsisıi veya kalıp yağlanır. (Margarin kağıdı ile tepsiyi yağlamak yeterlidir.)
2— Şekerle yumurta çarpılmadan önce gerekli bütün malzemeler hazırlanır. Şeker, yumurta karışımı yeterli kıvama gelince bekletilmeden diğer malzemeler ilâve edilir. (Bekletilirse sulanır ve kabarmaz.)
3— Yumurta alüminyum kaplarda çarpılmaz. (Rengini bozar.)
4— Yumurta şekerle yoğurt kıvamına gelinceye kadar çarpılır. Elektrikli çarpıcı yoksa yumurtanın sarısı şekerle, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Akı ayrı bir yerde katı kar haline getirilir. Aklara önce şeker-yumurta sarısı karışımı katıp yedirilir, sonra elenmiş un ilâve ediHp kaşıkla karıştırılır.
5— Kek hamurları daima ısıtılmış fırına konur. Fırının özelliğine göre hamur hazırlanırken (hazırlama durumu dikkate alınarak) fırın ısıtılır. Isısı ortadan biraz hafif hararette olmalıdır.
6— Pişerken fırın kapağı açılmaz.
7— Termostatsız elektrikli fırınlar fazla ısındığından hamur pişerken arada bir fırın söndürülüp yakılır.
8— Kekler pasta tenceresinde pişiriliyorsa ısısı ortadan hafif hararete ayarlanır.
9— Kekler soğuduktan sonra kabından çıkarılır. Alt kısmı üste gelmek üzere servis tabağına yerleştirilip üzerine pudra şekeri serpilir.

KEK VE PANDİSPANYA YAPIMININ PÜF NOKTALARI

- Yumurtalara badem veya emsali ile un katıldığı zaman tahta kaşık veya delikli emaye kepçe ile karıştırılmalıdır. Madenî kaşık ya da başka bir madeni şeyle karıştırılan pandispanya hamurları kabarmaz.
- Pandispanya veya kek hazırlanıp fırına konduktan sonra, acaba pişiyor mu falan diye fırının kapağı açılıp bakılmamalıdır. 40 - 50 dakikalık süreler için yarım saatten evvel kapak açılıp bakılmaz. Kapak açılırsa kek süner.
- Revani gibi şurubu hemen sıcak sıcak ilâve edilmek mecburiyeti olan tatlılar evdeki fırında değil de dışardaki fırına verildi ise pişme müddetinin sonunda fırına hazırlanmış olan şurup da götürülmeli hemen fırında ilâve edilip tekrar fırına koydurarak 5-6 dakika sonra çıkartılıp alınmalıdır.
Beatrice bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 20 Ocak 2024, 01:47   #2
Çevrimiçi
Admin
Yanıt: Kek Hazırlamanın Püf Noktaları




KEK HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI

Şeker ve yumurta birlikte çırpılır. Kıvamını anlamak için çırpma telinden düşen damlalar çırpılan hamurun üzerinde çok kısa bir zaman duruyorsa kekin çırpması tamamlanmıştır. Ya da çırpılan yumurta ve şeker boza gibi olmuşsa kıvamındadır.
Kekin unu daima birden dökülür ve un döküldükten sonra fazla çırpılmaz.
Kabartma tozu ve un daima birlikte kullanılır.
Kek hamurunu kalıba dökmeden önce yağlanır, toz şeker serpilir ve hamur beklemeden sıcak fırına konur.
Fırın soğuk olursa kek çöker.
Kek hamuru cam kaplarda çırpılır. Kesinlikle aluminyum kaplarda çırpılmaz.
Kek hamuru ilk önce 180°de, sonra yavaş yavaş derecesi düşürülerek pişirilir.

Fırın ısısı: 50°-100° hafif hararettir; 100°-200° orta hararettir; 200°-250° çok sıcak hararettir.
Fırın kapağını da sık açmak kekin çökmesine sebep olur.
Kekin içine konulan meyvelerin dibe çökmemesi için meyveler iyice kurulanmalı unla karıştırıldıktan sonra kek hamuruna eklenmelidir.
Beatrice bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 20 Ocak 2024, 01:48   #3
Çevrimiçi
Admin
Yanıt: Kek Hazırlamanın Püf Noktaları




KEK HAMURU HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Kek hamuru temel malzemeleri:
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı şeker
1 yumurtadır.

1 yumurta + 1 çorba kaşığı un + 1 çorba kaşığı şeker "1 ölçü" kabul edilir.
Yumurta sayısı arttıkça, öteki malzemeler de, bu formüle göre arttırılır.
Çırpma İşlemi:
Bu iş, "özel tencere"de veya "bakır" tencerede yapılır. "Alüminyum tencere"de yapılmaz.
İşlem, "hafif ateş" üzerinde yapılır.
Çırpma işlemi; ya özel çırpma aletiyle (Mikser) ya da "kaşık" ile yapılır.
Çırpma işlemi; önce "yavaş", sonra "süratli" yapılır.
Hamurdan alınan parça, geri bırakıldığı zaman hamurun üzerinde bozulmadan bir süre duruyorsa, "kıvamına gelmiş" demektir.
Yumurta, kıvama geldikten sonra, unun tamamı birden dökülür ve karıştırma, "döndüre döndüre" yapılır.
Kabartma tozu olarak "Baking Povvder" kullanılır. "Karbonat" kullanılmaz.
Kek hamurları, iyi yağlanmış kek kalıplarına doldurulur. Ve fazla bekletmeden fırına konulur.
Fırın, kek konulmadan önce ısıtılır.
Kek hamuru fırına konulduktan sonra; fırının kapağı açılmadan; önce "orta", sonra "hafif" hararette "45 dakika" kadar pişirilir.
Kekin pişip pişmediğini anlamak için, temiz bir bıçak, kekin ortasına sokulup çıkarılır. Hamur, bıçağa yapışmazsa; kek "pişmiş" demektir.
Fırından çıkarılan kek, kısa bir süre sonra, havanın etkisiyle küçülür. Kek çıkarılırken, bir "bıçak" ile kekin çevresi yavaşça esnetilir. Sonra kuru bir yere çıkarılır.

İyi kek: "Sünger" gibidir ve "her tarafı aynı derecede kabarmış tır. Ve üstünde çatlaklar yoktur.
Beatrice bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
hazırlamanın, kek, noktaları, püf


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Ahtapot Pişirmenin Püf Noktaları Astrea Püf Noktaları 4 17 Ocak 2024 09:42
Çay Demlemenin Püf Noktaları Astrea Püf Noktaları 0 17 Ocak 2024 00:12
Kırmızı Et Pişirmenin Püf Noktaları Astrea Püf Noktaları 0 17 Ocak 2024 00:11
Fotoğraf çekmenin püf noktaları.. Beatrice Resim ve Fotoğraf Galerisi 0 19 Eylül 2022 16:30
Stiletto Giymenin Püf Noktaları Beatrice Giyim-Çanta-Ayakkabı 0 09 Mayıs 2022 13:53




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net