Forum Logo




Kanser tedavisinde yarasa dönemi başladı: 200 yıl yaşıyor, hastalanmıyor

Sağlık hakkında aklınıza gelebilecek her şeyin toplandığı bölüm


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Zeytin

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 26 Eylül 2023, 14:09   #1
Çevrimdışı
Saygın Üye
Kanser tedavisinde yarasa dönemi başladı: 200 yıl yaşıyor, hastalanmıyor




Kanser tedavisinde yarasa dönemi başladı: 200 yıl yaşıyor, hastalanmıyor
Www.TrendForum.Net

Yarasalar Covid-19 pandemisi ile bağlantıları nedeniyle kötü bir şöhrete sahip, ancak bu hayvanlar kanseri tedavi etmenin sırrını taşıyor. ABD'de yapılan yeni bir araştırma, bazı yarasa türlerinin neredeyse 200 yıl yaşamalarına rağmen kanserli tümörlere karşı bağışıklık kazanmalarını sağlayabilen 50'den fazla benzersiz gen taşıdığını ortaya koydu. Bilim insanları yapılan çalışmanın, insanlarda kanseri önlemek ve tedavi etmek için yarasalardan esinlenen kanser tedavilerinin geliştirilmesine yönelik ilk adım olduğunu açıkladı.



Yarasalar, diğer memelilerin çoğunu öldüren ya da hasta eden virüslerle normal bir şekilde yaşama konusundak yetenekleri nedeniyle bilim insanlarını yıllardır şaşırtıyor. ABD’li araştırmacılar ise yarasaların bağışıklık sistemlerini daha iyi anlayarak, insanlarda kanseri önleme ve tedavi etme yolları geliştirebileceklerine inandıklarını duyurdu.



New York'taki Cold Spring Harbor Laboratuvarı'nda doktora sonrası araştırmacı olan ve çalışmanın başyazarı Armin Scheben konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:




"YARASALARIN KANSER TEDAVİSİNDE KULLANILMASI İÇİN İLK ADIM"
“Yarasaların DNA'sı, onların kansere direnmesini sağlayan antikanser genleri barındırıyor. Araştırmamız, yarasalarda genetik değişiklikler edinmiş tümörleri baskılayabilen birkaç gen tanımlıyor ve bu genlerin yarasaların kansere karşı direnme kabiliyetini insanlar da dahil olmak üzere diğer memelilerden daha fazla artırdığına inanıyoruz. Bulgularımız, insanlarda kanseri önlemek ve tedavi etmek için yarasadan esinlenen antikanser terapötiklerin geliştirilmesine yönelik ilk adımdır.”



Diğer taraftan bilim insanları, birçok hayvanın kansere yakalanabilirdiğini, ancak yaş bir risk faktörü olduğu için çoğu hayvanın bu hastalığa yakalanacak kadar uzun süre hayatta kalamadığını belirtti. Ancak, yarasalar uzun ömürlü olduğu bazlarının 200 yıl boyunca hayatta kaldığı ve nadiren kansere yakalandıkları vurgulandı.



Diğer taraftan Genome Biology and Evolution dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, Jamaika meyve yarasası ve Mezoamerika bıyıklı yarasası olmak üzere iki yarasa türünün tüm gen setini analiz etti. Ardından yarasaların genomik analizi diğer memelilerle karşılaştırıldı.




46 PROTEİNDE KANSERE KARŞI GENETİK ADAPTASYON BULUNDU
Bilim insanları yarasalarda, daha önceki araştırmacıların kanseri baskıladığını belirledikleri kanserle ilgili 46 proteinde genetik adaptasyonlar buldular. Ayrıca, araştırmacılar bu hayvanlarda DNA onarımıyla ilgili altı proteinde de genetik uyarlamalar keşfetti.


Makalenin yazarlarından Richard McCombie,"Yapmak istediğimiz şey, bazı türlerin kansere karşı insanlardan nasıl daha dirençli olduğu ve bu türlerin genel olarak insanlar gibi diğer memelilerden nasıl daha yavaş yaşlandığı konusundaki anlayışımızı genişletmekti." ifadelerini kullandı.



Öte yandan, yarasaların Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2 gibi virüslere ev sahipliği yapma ve hayatta kalma yetenekleri, uzun ömürleri ve düşük kanser oranlarıyla tanındığı belirtilen çalışmada, bu durumun yarasaları insanlar ve diğer memeliler için çıkarımlar bulmak isteyen araştırmacılar için ilginç kıldığı ifade edildi.


Scheben, küresel ısınmanın enfeksiyonların yarasalardan insanlara bulaşmasını hızlandırabileceğini, bu nedenle yarasaların enfeksiyonları nasıl tolere edebildiğini anlamanın araştırmacıların antiviral yeteneklerini taklit eden tedaviler bulmalarına yardımcı olabileceğini belirtti.


Scheben, "Bu genlerin nasıl çalıştığını anlamak, örneğin Covid-19'da gördüğümüz gibi insan enfeksiyonlarında ciddi sonuçlara yol açan enflamatuar aşırı tepkileri azaltarak, insan hastalıklarını önleyen veya tedavi eden İilaçların gelecekteki gelişimini destekleyebilir." dedi.

NTV
Efrasiyab bunu beğendi.
__________________
Eski bir kadınım ben,
Siyah-Beyaz fotoğrafları,
45'lik plakları özlüyorum...
Yine bir gül nihal alıyor gönlümü
eteklerim uçuşarak vals yapıyorum..
Beyoğlu'nda gezerken Pera'yı düşlüyorum
Yelpaze ile serinlemek,
Naif birkaç sözcükle ısınmak istiyorum.
Yüzüne bakmaya utandığım,
elimi tutmaya kıyamayan,
Aşklar hayal ediyorum...
Eski bir kadınım ben,
İnce bir dantel gibi işlemeden hayatı,
Ölmek istemiyorum...
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 26 Eylül 2023, 14:38   #2
Çevrimiçi
Schmiss
Yanıt: Kanser tedavisinde yarasa dönemi başladı: 200 yıl yaşıyor, hastalanmıyor




Bir işe yarasa bari.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
200, başladı, dönemi, hastalanmıyor, kanser, tedavisinde, yarasa, yaşıyor, yıl


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Eve giren bir yarasa nasıl çıkartılır? Roronoa Zoro Hayvanlar Alemi 1 24 Nisan 2023 08:50
Kanser Nedir? Kanser Hakkındaki Herşey Asi Ruh Dahiliye 23 14 Nisan 2023 06:36
BioNTech'ten kanser tedavisinde ortaklık: Çinli DualityBio ile çalışacaklar KoJiRo Sağlık Haberleri 0 04 Nisan 2023 13:55
Kanser Tedavisinde Sevindirici Bir Gelişme Yaşandı KoJiRo Bilim Dünyasından Haberler 0 19 Haziran 2022 10:36
İnme tedavisinde 'zaman' vurgusu DeepSilence Sağlık Haberleri 0 20 Mayıs 2022 15:31




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net