Forum Logo




Güvenliğimiz İçin Bilgisayar Kamerasını Gerçekten Kapatmalı Mıyız?


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 21 Haziran 2023, 11:39   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Güvenliğimiz İçin Bilgisayar Kamerasını Gerçekten Kapatmalı Mıyız?




Güvenliğimiz İçin Bilgisayar Kamerasını Gerçekten Kapatmalı Mıyız?
Www.TrendForum.Net

Bilgisayarınızı kullanırken bazen kameradan izlenebileceğinizi düşünüyor musunuz? Cevabınız evet ise yazımızı okumaya devam edin.



Tanınmış birçok kişinin plastik kaydırıcılar veya bir bant yardımıyla bilgisayarlarındaki kamerayı kapattığını biliyoruz. Örneğin eski FBI direktörü James Comey, bilgisayarını kullanırken kameranın üzerini bir bantla kapattığını söylemişti. Aynı şekilde Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg’in de Facebook’a yüklenen bir fotoğrafında bilgisayar kamerasını kapattığı görülmüştü. Peki, güvenliğimiz için biz de aynı şeyi yapmalı mıyız? Laptop kamerasını bantlamak bizi olası risklerden korur mu? İşte uzmanların konuyla ilgili düşünceleri…

Güvenliğimiz için laptop kamerasını bantlamak gerekir mi?



Bilgisayarınızda çalışırken veya bir şeyler izlerken bazen bilgisayar korsanlarının sizi izleyebileceğini düşünüyorsanız, bir kamera kapağına ihtiyacınız olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz. Bu yazımızda teknoloji güvenliği uzmanlarının laptop kamerasını bantlamak ile ilgili görüşlerini sizinle paylaşacağız. Hazırsanız hemen başlayalım!

Vantage Technology Consulting Group’un başkan yardımcısı Jonathan Young, web kamerası engelleyicilerinin, insanların yanlışlıkla kameralarını açtıklarında veya görüşme sonrası kamerayı kapatmayı unuttuklarında olası utanç verici anları önlemek adına oldukça faydalı olduğunu düşünüyor. Günlük hayatında tüm teknolojik cihazlarında kamera kapağı kullandığını söyleyen Young, aynı zamanda izlendiğini düşünen kişilerin bu yöntemle daha rahat bir psikolojide olacağını savunuyor.

JAMF’in portföy stratejisi başkan yardımcısı Michael Covington, kamera kapağı kullanmanın iyi bir güvenlik önlemi olduğunu savunuyor



Zira Covington’a göre kullandığımız cihazın kamerası bir yazılım hatası nedeniyle yanlışlıkla açılabilir veya uygulamayı geliştiren kişiler çok da iyi niyetli olmayabilir. Covington, tüm bunlardan korunmak için kamera kapağı kullanmanın akıllıca bir hareket olduğunu düşünüyor.

Şikago merkezli bilgi teknolojisi danışmanlık şirketi olan Nizel Corp’un sahibi Nizel Adams ise bilgisayar korsanlarının kamera yoluyla bizi izlemesinin sandığımız kadar kolay olmadığını söylüyor. Bu ihtimalin yok denecek kadar az olduğunu savunan Adams, eğer bir güvenlik ihlali varsa bile kamerayı kapatmanın bu ihlali ortadan kaldırmayacağını düşünüyor.

Çünkü ona göre birçok bilgisayar sistemi, uzaktan erişim özelliğini otomatik olarak devre dışı bırakıyor. Bilgisayar korsanlarının uzaktan erişim sağlayabilmesi için de öncelikle sizi bir şekilde kandırıp farklı bir yazılım yükletmesi gerekiyor. Bununla birlikte Adams, bilgisayarında güvenlik duvarı olanların çok da endişe etmemesi gerektiğini belirtiyor.

“İş dünyasında 20 seneyi aşkın süredir çalışıyorum. IT yöneticilerinin çoğunun, bilgisayar kamerasına uzaktan nasıl erişim sağlanacağı konusunda hiçbir fikirlerinin olmadığını biliyorum.” şeklinde açıklama yapan Adams, “Bilgisayar kamerası kapakları gizlilik söz konusu olduğunda elverişli değil. Ancak kameraların lensi için tozluk görevi görebilir.” sözleriyle kamera kapaklarının güvenliğimiz için çok da bir işe yaramadığını belirtiyor.

Bilgisayarınızı güvenli bir şekilde kullanmanız için ipuçları👇



Bilgisayarınızı kullanırken kendinizi güvende hissetmek için alabileceğiniz birkaç önleyici adım var. İşte onlardan birkaçı:

Kullanmadığınız uygulamaları bilgisayarınızdan kaldırın



Her uygulamanın yazılım hatası veya güvenlik açığı riski olabilir. Bu nedenle düzenli olarak kullanmadığınız uygulamaları telefonunuzdan ve bilgisayarınızdan silerek bu riski en aza indirebilirsiniz. Ayrıca teknolojik aletlerinizdeki hangi uygulamaların kameranıza erişimi olduğunu düzenli olarak denetleyebilir ve kameraya ihtiyaç duymayan uygulamalardaki erişim iznini kaldırabilirsiniz.

Sanal arka planlardan faydalanın



Özellikle evde çalışırken kamerada nerelerin görünebileceğini hesap ederek bilgisayarınızı konumlandırabilirsiniz. Örneğin çalışma masanızı evde çok kullanmadığınız ve sesin pek gitmediği bir duvar önüne yerleştirebilirsiniz. Bununla birlikte birçok uygulamanın sunduğu sanal arka plan teknolojilerinden faydalanmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Bu sayede kameranız açık olsa dahi arka planınız tamamen gizlenecektir.

Kameranızı manuel açın



Konferans uygulamalarını kullandıktan sonra kamera ve mikrofonunuzu manuel olarak kapatmayı alışkanlık haline getirmeye çalışın. Böylece bir sonraki toplantınızda uygulamanın sizden onay alması gerekecek ve olası riskleri en aza indirgemiş olacaksınız.

Tanımadığınız kişilerden gelen mailleri açmayın



Tanımadığınız kişi veya kurumlardan gelen e-postalardaki linklere kesinlikle tıklamayın. Zira dolandırıcılıkların büyük bir kısmı bu şekilde gerçekleşiyor. Şüpheli bir e-posta alırsanız bunu öncelikle çalıştığınız yerdeki IT uzmanının incelemesini sağlayın. Eğer e-posta halâ şüpheli görünüyorsa güvenliğiniz için linke tıklamayın.

Basit şifrelerden kaçının



Pek çok insan hatırlaması kolay olduğu için basit şifreler kullanır. Ancak basit şifreler her zaman güvenlik riski oluşturur. Bu nedenle şifrelerinizi büyük harf, sembol ve rakamlar ekleyerek geliştirmeye çalışın. Örneğin 1234 yerine M!1234? gibi nispeten daha güçlü bir şifre oluşturabilirsiniz.

Kaynak: [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bilgisayar, gerçekten, güvenliğimiz, kamerasını, kapatmalı, müyüz, İçin


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Birbirimizle her şeyi paylaşmalı mıyız ? Sır Trend Sorular 8 27 Kasım 2023 02:20
Sizce din seçme konusunda özgür müyüz? Beatrice Trend Anketler 13 22 Nisan 2023 21:29
Bilgisayar Ses Sorunu Asi Ruh Bilgisayar ve Donanım 0 11 Nisan 2023 07:34
şimdi biz küs müyüz değil miyiz? Beatrice Trend Sözlük 6 15 Ocak 2023 20:56
Gerçekten'mi ? Er Şaban Trend Sözlük 4 07 Kasım 2022 08:29




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net