Forum Logo




Tasavvufun Ana Gayesi İhlâsı Elde Etmektir


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 19 Haziran 2023, 19:34   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Tasavvufun Ana Gayesi İhlâsı Elde Etmektir




Tasavvufun Ana Gayesi İhlâsı Elde Etmektir
Www.TrendForum.Net

İmâm-ı Rabbânî (Kuddise Sirruhû) 1. cildin 40. mektubunda tasavvufu şöyle tarif ediyor: Seyr-i sülûk menzillerini aştıktan, cezbe makamlarını geçtikten sonra bana şu gerçek malûm oldu ki bu seyr-i sülûkten maksat, -Allah Te‘âlâ’dan gayri- enfüsî ve afakî ilâhların yok olmasıyla hâsıl olan ‘ihlâs makamını’ elde etmektir. Bu ihlâs, şerîatın üç cüz’ünden bir cüzdür ki diğerleri ilim ve ameldir. Hakikat ve tarîkat, şerîatın ihlâs cüz’ünün tam anlamıyla gerçekleşmesi için birer hizmetçidir. İşte bu, gerçeğin ta kendisidir. Lâkin bunun böyle olduğunu herkes anlayamaz.

İslamiyet’te en kıymetli ve en önemli esas ihlâstır. Hakikat ile velâyet yollarının ve tarîkat şubelerinin en mühim esasıdır ihlâs. Zira insan, ihlâs sayesinde gizli şirklerden kurtulur. İhlâsı kazanmayan, seyr-i sülûk menzillerinde ilerleyemez. Öyleyse ihlâs, Rabbânî bir nurdur. O nurun kalbin derinliklerine aksetmesinin bir yolu da bu sırr-ı ihlâsı elde etmiş bir mürşidin elinde ciddi bir manevî terbiyeden geçmektir.

Hakiki Kurtuluşun Çaresi
Tasavvufun esası, azami ihlâs ve enâniyeti terketmektir. İhlâslı küçük bir amel, ihlâssız yüzlerce amelden daha makbuldür. Çünkü kurtuluşun çaresi, vesîle-i necât olan, sadece ihlâstır. Sırr-ı ihlâs öyle bir nurdur ki hem medâr-ı necât, hem de medâr-ı rızâdır. Fazîletlerin kemaline ermek için ihlâs ve sadâkatin doruk noktasına, zirvesine çıkmak elzemdir. Asr-ı Saadetten sonraki dönemlerde en hâlis insanlar, Sünnet-i Seniyyenin ihyâsına çalışan âhir zaman garipleridir. Sahâbe-i Kirâm (Rıdvânullâhi Te‘âlâ Aleyhim Ecma‘în) efendilerimizin yolu ve meşrebiyle hizmet etmek, o meslek ve meşrebi bir ihsân-ı ilâhî bilerek omuzlamak, tasavvuf erbabının düsturlarından olmuştur.

Manevî Ameliyat
Bu âhir zamanda ihlâsı tam manasıyla kazanmak, kalbi masivadan temizlemekle ancak mümkündür. Öyleyse masivaya meyil ve muhabbetten ve dünya sevgisinden halâs olmak için kalpleri manevî bir ameliyat ile paklamak gerekir. Çünkü ihlâs, kalbî bir ameldir. Bu usul, ehlullahın yüzlerce yıldır tecrübe ettiği, sonuçlarına elde etmeye muvaffak olduğu, neticede ihlâs gibi paha biçilmez bir nimete nail oldukları, ihlâsı elde etme yollarındandır. Başka birileri çıkıp “Biz ihlâsı, tasavvuftan başka yollarla elde edeceğiz” derse, buyursun “İşte er meydanı, bekliyor pehlivanı.” Azgın nefisle baş etmek yiğitlik ister! Ehlullâh’ın nefse karşı pehlivanlığı kamuya malum, Yüce Rabbimiz (Celle Celâluhû) cümle ümmet-i Muhammed’e ihlâsı kazanma yolunda yardım eylesin!

Kaynak İsmailağa Camisi Resmi İnternet Sitesi
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
ana, elde, etmektir, gayesi, tasavvufun, İhlâsı


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Yengeç Burcunu Elde Etmenin Yolları Asi Ruh Yengeç 3 19 Nisan 2023 11:11
Gülmemek Elde mi KoJiRo Komedi ve Mizah 2 09 Nisan 2023 02:04
Terazi Burcunu Elde Etmenin Yolları Asi Ruh Terazi 0 29 Mart 2023 00:07
Yılan Yağı Nasıl Elde Edilir? Asi Ruh Bunları biliyor musunuz? 1 13 Mart 2023 22:02
Hayrı elde etmek isteyen niceleri vardır ki onu hiç elde edemeyeceklerdir!.. Never Give Up İslam ve Din 0 11 Mayıs 2022 00:42




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net