Forum Logo




Kasımiye Medresesi (Türkiye, Mardin)


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By KoJiRo

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Haziran 2022, 13:43   #1
Çevrimdışı
Kasımiye Medresesi - Mardin




Kasımiye Medresesi (Türkiye, Mardin)
Www.TrendForum.Net

Günümüze kadar mükemmel yapısıyla ayakta kalabilen medresenin yapımına Artuklu Dönemi’nde başlanmış ve Akkoyunlu Hükümdarı Cihangiroğlu Kasım Padişah döneminde 1457-1502 yıllarında tamamlanmıştır. İki katlı, kubbeli, tek ve açık avlulu medresenin inşasında düzgün kesme taş kullanılmıştır. Plan özellikleri, taş işçiliği ve süsleme motifleri bakımından ilgi çeken yapı, cami ve türbe ile birlikte külliye içerisinde yer almaktadır. Medresenin avlusunda bir çeşme ve büyükçe bir havuz bulunmaktadır. Güneyde ovaya açık bir cepheye sahip olan medrese, Mardin yapılarının en büyüklerindendir. Açık medrese tipinde, tek bir avlu etrafında düzenlenmiş, iki katlı ve tek eyvanlıdır. Kesme taş ve tuğlalardan yapılmıştır.



Güney cephesinden, bir taç kapının bağladığı beşik tonozlu bir koridordan geçilerek girilir. Batısında diğer kısımlarla girişi aynı olan, bağımsız bir mescit mekânı vardır. Doğuda iki kat boyunca yükselen camisi mevcuttur. Portalden girilen revaklı büyük avlunun etrafında, iki kat üzerine revaklar arasına dizilmiş hücrelerden oluşmaktadır. Avlunun kuzeyinde, ikinci katı da kesen büyük eyvan ve onun önünde bir havuz mevcuttur. Burası tek başına bir medrese olarak değil bir külliye gibi düşünülmüş olmalıdır. Yanında bulunan zaviye-türbe bunun kanıtıdır.

Kasımiye Medresesi Nerede?

Kasımiye Medresesi’ne Mardin’in güneybatısındaki Mardin Şehir Stadyumunu geçtikten sonra İtfaiye garajından sağa sapılarak 250 metre gidildikten sonra ulaşılabilirsiniz.

Kaynak: Mardin Valiliği, "Kent Haritası ve Şehir Planı", 2013
Asi Ruh bunu beğendi.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 01 Ağustos 2023, 22:53   #2
Çevrimdışı
Diamond Üye
Kasımiye Medresesi (Türkiye, Mardin)




Kasımiye Medresesi, Türkiye'nin Mardin ilinde yer alan tarihi bir medresedir. Medrese, Mardin'in merkezi bölgesinde, Darağaç Mahallesi'nde bulunur. Kasımiye Medresesi, bölgenin en önemli İslami eğitim ve kültür merkezlerinden biri olarak kabul edilir.

Kasımiye Medresesi, Artuklu dönemi hükümdarı Salih Nasreddin Mahmud tarafından 14. yüzyılda inşa ettirilmiştir. Medrese, Artuklu mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak bilinir. Dış cephesindeki işlemeler, taş işçiliği ve süslemeleriyle dikkat çeker. Medresenin giriş kapısının üzerindeki kitabede, yapım tarihi ve hükümdarın adı yer almaktadır.

Kasımiye Medresesi, dört eyvanlı bir plana sahiptir. Merkezi bir avluya açılan eyvanlar, öğrencilerin derslerini aldığı mekanlardır. Medrese, öğrencilerin İslam dini, fıkıh, hadis, tefsir ve diğer ilimleri öğrendiği bir eğitim kurumuydu. Ayrıca, medresenin içinde bir cami ve kütüphane de bulunmaktadır.

Bugün Kasımiye Medresesi, turistlerin ve ziyaretçilerin ilgisini çeken bir kültürel miras ve turistik mekandır. Medrese, restore edilerek müze olarak kullanılmaktadır. İçindeki sergiler, Mardin'in tarihi, kültürel ve sanatsal mirasını tanıtmayı amaçlar. Ayrıca, medrese çevresindeki dar sokaklar ve tarihi Mardin evleri, ziyaretçilere Osmanlı dönemi atmosferini deneyimleme fırsatı sunar.

Kasımiye Medresesi, Mardin'in tarihini, mimarisini ve kültürel değerlerini yansıtan önemli bir yapıdır. Ziyaretçiler, medresenin muhteşem mimarisini keşfedebilir, tarihi atmosferi yaşayabilir ve Mardin'in eşsiz panoramik manzarasının tadını çıkarabilirler.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!

Son düzenleyen Asi Ruh; 02 Ağustos 2023, 07:38.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 01 Ağustos 2023, 23:21   #3
Çevrimiçi
Yanıt: Kasımiye Medresesi (Türkiye, Mardin)




Görmek istediğim yerlerden biri
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
kasımiye, mardin, medresesi, türkiye


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Yağıbasan Medresesi (Türkiye, Tokat) Asi Ruh Karadeniz Bölgesi 0 01 Ağustos 2023 22:42
Zinciriye (İsa Bey) Medresesi (Türkiye, Mardin) Asi Ruh Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 22 Temmuz 2023 16:50
Mardin Ulu Cami (Türkiye, Mardin) Asi Ruh Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 21 Temmuz 2023 05:26
Hatuniye Medresesi (Türkiye, Mardin) Asi Ruh Güneydoğu Anadolu Bölgesi 0 20 Temmuz 2023 06:44




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net