Forum Logo




Zeugma Antik Kenti - Gaziantep


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 04 Haziran 2022, 17:40   #1
Çevrimiçi
Zeugma Antik Kenti - Gaziantep




Zeugma Antik Kenti - Gaziantep
Www.TrendForum.Net

Zeugma Antik Kenti - Gaziantep

Belkıs/Zeugma, Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda, tepeler üzerine kurulmuş bir kenttir. Büyük İskender’in generallerinden I. Selevkos Nikator, MÖ 300’de, Büyük İskender’in, Fırat Nehri’ni geçtiği yerde, Selevkeia Euphrates ismiyle bir kent kurmuştur.



Bu kentin karşısına da eşi Apama’nın adıyla ikinci bir kent kurarak, bu iki kenti bir köprüyle birbirine bağlamıştır. Kent, MÖ 31’den itibaren Roma’ya bağlanarak adı geçit-köprü anlamında “Zeugma” olarak değiştirilmiştir.



Roma Dönemi'nde kent altın çağını yaşamıştır. MS 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur, Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkmıştır. Bu tarihten sonra Zeugma bir daha eski ihtişamına ulaşamamıştır.



Zeugma, özellikle Roma döneminde, sanat alanında çok ilerlemiş, zengin villaları süsleyen mozaik döşemeler dünya örnekleri ile yarışır hale gelmiştir.



Bölgenin sadece bir bölümünde gerçekleştirilen kazılarda gün ışığına çıkarılan mozaikler Zeugma’nın tam anlamıyla bir mozaik kenti olduğunu ortaya çıkarmaktadır.



Zeugma kazıları sırasında ulaşılan ve bu alanda bir “dünya rekorunu” Gaziantep’e ve Türkiye’ye kazandıran bullalar (Mühür Baskı) da Belkıs/Zeugma’yı eşsiz kılan özellikler arasındadır.

Zeugma Antik Kenti'ne nasıl gidilir

Gaziantep Nizip ilçesi'nin Belkıs Merkez Mahallesi'ne giden araçlar ile erişilebilir.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Ağustos 2023, 07:23   #2
Çevrimiçi
Diamond Üye
Yanıt: Zeugma Antik Kenti - Gaziantep






Zeugma Antik Kenti, Türkiye'nin Gaziantep ilinde yer alan tarihi bir antik kenttir. Dicle Nehri'nin batı yakasında, Gaziantep şehir merkezinin yaklaşık 10 kilometre doğusunda yer almaktadır. Zeugma, Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir liman kenti olarak hizmet vermiştir.

Zeugma Antik Kenti, M.Ö. 3. yüzyılda kurulmuştur ve Helenistik dönemden Roma dönemine kadar varlığını sürdürmüştür. Antik kent, önemli bir geçit yolu üzerinde bulunması nedeniyle stratejik bir konuma sahipti. İmparatorluk döneminde Zeugma, ticaret, kültür ve sanat açısından büyük bir gelişme göstermiştir.

Antik kentte birçok önemli yapı ve kalıntı bulunmaktadır. Bunlardan en ünlüsü, mozaikleriyle ün kazanan Zeugma Mozaik Müzesi'dir. Müze, Zeugma'da yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan zengin mozaik koleksiyonunu sergilemektedir. Mozaikler, detaylı ve renkli tasarımlarıyla dikkat çekmektedir ve Roma dönemi yaşamının çeşitli sahnelerini göstermektedir.

Zeugma'da ayrıca tiyatro, agora, hamamlar, tapınaklar, villalar ve surlar gibi diğer önemli yapı kalıntıları bulunmaktadır. Özellikle tiyatro, antik kentin en dikkat çekici yapısıdır. Büyük bir oturma kapasitesine sahip olan tiyatro, antik dönemde gösteriler ve etkinlikler için kullanılmıştır.

Zeugma Antik Kenti, ziyaretçilere tarih ve arkeoloji açısından zengin bir deneyim sunmaktadır. Zeugma Mozaik Müzesi'ni ziyaret ederek eşsiz mozaikleri görebilir ve Roma dönemine ait diğer kalıntıları keşfedebilirsiniz. Ayrıca, antik kentin çevresi doğal güzelliklerle çevrilidir ve nehir kenarında yürüyüş yapma imkanı sunar.

Zeugma Antik Kenti, Gaziantep'in zengin tarih ve kültür mirasının bir parçasıdır. Ziyaretçiler, burayı ziyaret ederek antik döneme ait kalıntıları görebilir, tarihî atmosferi hissedebilir ve bölgenin kültürel dokusunu deneyimleyebilirler.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
antik, gaziantep, kenti, zeugma


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Dara Antik Kenti - Mardin KoJiRo Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1 03 Ağustos 2023 01:27
Side Antik Kenti - Antalya KoJiRo Akdeniz Bölgesi 1 03 Ağustos 2023 01:25
Zeugma Mozaik Müzesi - Gaziantep KoJiRo Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1 02 Ağustos 2023 08:14
Patara Antik Kenti - Antalya KoJiRo Akdeniz Bölgesi 1 02 Ağustos 2023 08:12
Gaziantep'te kaçak akaryakıt operasyonu KoJiRo Ülkemizden Haberler 0 30 Mayıs 2022 21:22




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net