Forum Logo




Kader


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree3Beğeniler
  • 3 Post By ihaveanidea

Yeni Makale Gönder Yanıtla
 
LinkBack Makale Araçları Görüntüleme stilleri
  #1  
Alt
ihaveanidea
Çevrimdışı
Platin Üye
Kayıt Tarihi: 06 Mayıs 2022
Mentioned: 216 Post(s)
Tagged: 110 Thread(s)
Rep Gücü: 11101
ihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond reputeihaveanidea has a reputation beyond repute
Varsayılan Kader
Gönderen: ihaveanidea 25 Kasım 2022, 21:13

Vico,toplumları bütüncül anlamda insanlık olarak almış ve toplumların kaydettiği ilerlemeyi yine alt metninde bulunan ırklarla ayrılmış insanların zihinlerinin ilerlemesi yani bir nevi evrimi ile açıklar.Vico'ya göre determinist bir olgu silsilesi yoktur.Çünkü bu durumun kabulü dinamik insan olgusunun değişimdeki rolünü pasifize etmiş,statik insan duygularının gerçekleşmesi yönündeki adım ve gerçekleşmelere bağlı kalmakla eşdeğerdir.


Montesquieu,toplumları Vico'nun yaptığı şekilde insanlık olarak alır ve toplumların ilerlemesini fiziksel ve ahlaksal birtakım kavramların gerçekleşme ölçütü,zamanı ve sayısı ile doğru orantılı olarak yasa koyucunun politik yaparak bazı hukuki normlarla fiziksel ve ahlaki kavramlar arasında oluşan ve her topluma özgü olan uçurumu kapatmaya çalışmasının ne denli başarıya ulaştığı ile doğru orantılı olarak gerçekleştiğini savunur.


İki sosyologun(ya da herneyse) savunduğu toplum ilerlemesinin ortak yanı determinist olgulara dayanmış,pozitivist bir anlayışla tik-tak-tik-tak şeklinde ilerleyen bir toplumun öngörülemeyeceğidir.

Bunu Montesquieu:

"Bu dünyada gördüğümüz çeşitli etkilerin kör bir yazgıdan kaynaklandığını iddia edenler tam anlamıyla saçmalıyorlar,zira zeki varlıkların kör bir yazgının eseri olabileceğini iddia etmekten daha mantıksızca bir şey olabilir mi? (Montesquieu,1949,Kitap.1,Bölüm.1)"

sözleri ile açıklar.


Bugün İslama girmiş olan önceden yazılmış statik kader varlığı,önce İslam'a sonra akla ve mantığa aykırıdır.Dinamik şekilde işleyen bir ilerleme ölçütünün varlığı esastır ve denecekse buna "kader" denmelidir.Bu dinamik sistemi dinamize eden yine Allah'tır ve bu dinamize bittiği zaman insanlığın ilerlemesi duracaktır.
Beatrice, Roronoa Zoro ve xena bunu beğendi.
Alıntı ile Yanıt
Görüntüleme 122 Yorumlar 0
Toplam Yorumlar 0

Yorumlar

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
kader


Şu anda bu makaleyi görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 





TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net