Forum Logo




Aman Dikkat! İlişkilerde Fark Edilmesi Kolay Olmayan 5 Manipülatif Davranış Türü

Kadın ve Erkek İlişkilerine Dair Tüm konulara buralardan ulaşabilirsiniz.


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 11 Şubat 2024, 10:26   #1
Çevrimiçi
Aman Dikkat! İlişkilerde Fark Edilmesi Kolay Olmayan 5 Manipülatif Davranış Türü




Aman Dikkat! İlişkilerde Fark Edilmesi Kolay Olmayan 5 Manipülatif Davranış Türü
Www.TrendForum.Net

Bir ilişkinin en büyük sorunlardan biri manipülasyondur. Bu yazımızda fark edilmesi kolay olmayan 5 manipülatif davranıştan bahsedeceğiz..

Herhangi bir ilişki türünde meydana gelebilecek en büyük sorunlardan biri manipülasyondur. Bu sorunu diğerlerinden ayıran çok korkunç bir özelliği vardır ki, bu da manipülasyona uğrayan kişinin durumun farkında olmamasıdır. Manipülatif insanlar, karşı taraftan istediklerini elde etmek için onlara zihinsel ve duygusal olarak saldırırlar. Bu saldırılar genellikle çok gizli, karşı tarafa belli etmeden yapılır. Manipüle edilen kişi zamanla kendine güvenini yitirir ve kendisine psikolojik şiddet uygulayan kişiye bağımlı hale gelir. Bu yazımızda fark edilmesi kolay olmayan 5 manipülatif davranıştan bahsedeceğiz. Detayları birlikte inceleyelim?

Gaslighting

Gaslighting kelimesi hayatımıza yeni girdi sayılır, ancak bu manipülatif davranış ikili ilişkilerde her zaman bir sorundu. Gaslighting bazı kişilerin karşılarındakinin üzerinde kontrol sağlamak için kullandığı bir psikolojik şiddet türüdür. Karşısındakine gaslighting uygulayan manipülatör kişi, çeşitli davranışlar sergileyerek kurbanın kendinden şüphe etmesine neden olur.

Öz güveni yıkılan kurban ise manipülatöre bağımlı hale gelir ve onun sözünden çıkmaz. Gaslighting’in anlaşılması çok zor, hatta neredeyse imkansızdır. Bu psikolojik şiddet genelde romantik ilişkilerle anılsa da ebeveyn ve arkadaşlık ilişkilerinde de sıkça karşımıza çıkar. Kendinizi gaslighting’ten korumak için, olayların veya konuşmaların kaydını tutabilirsiniz. Ayrıca güvenilir arkadaşlarınızdan veya profesyonellerden destek alarak da olaylara doğru yaklaşabilirsiniz.

Suçluluk duygusu

Bu madde Türkiye’de en sık uygulanan manipülasyon yöntemlerinden. “Duygu sömürüsü” diye de bilinen suçluluk duygusu yaratmak için manipülatör, kurbanın davranışlarını kontrol etmek adına ona kendini kötü hissettirir. Kurban, karşı tarafın duygularından sorumlu olduğunu sanır ve onları üzmemek için elinden gelen her şeyi yapar. Genellikle bu bile yeterli olmaz çünkü ne kadar uğraşırsanız uğraşın kimseyi yüzde yüz mutlu edemezsiniz. Herkes kendi duygularından sorumludur. Bunun bilincinde olup net sınırlar çizerseniz duygu sömürüsüne karşı koyabilirsiniz.

Love-bombing

Love-bombing anlaşılması en zor manipülasyon yöntemlerinden biridir, çünkü bu psikolojik şiddet türünde karşı taraf o kadar sevgi dolu, o kadar şefkatlidir ki onun hakkında kötü düşünmek neredeyse imkansızdır. Love-bombing genellikle aşırı hızlı ilerleyen ilişkilerde görülür, hatta ilişkinin hızlı ilerlemesinin sebebi de budur. Manipülatör, kurbanı adeta sevgiye boğar ve onu bu ilgiye bağımlı hale getirir. Sonra kendini geri çeker. İlgi isteyen kurban manipülatörü mutlu etmek için elinden gelen her şeyi yapar. Eğer kurban karşısındakinin manipülatif davranışlarının farkına varırsa love-bombing hemen geri döner ve bir döngü oluşur.

Negging

Yine Türkçe’de karşılığı olmayan bir manipülatif davranış türü; negging. Negging uygulayan manipülatörler kurbana alttan alta, çaktırmadan hakaret ederek onun öz güvenini kırmaya çalışır. Böylece kurban sürekli karşı tarafın onayını almaya çalışır. Negging’den kurtulmak için negatif yorumları, bu yorumları yapan kişileri ve onların neden olduğu olumsuz düşünceleri fark edin. Sonra da bu insanlara sınır koyun.

Sessiz muamele

Bu manipülatif davranış türünde manipülatör, kurbanın iletişim kurma ve aralarındaki sorunları çözme çabalarını reddeder. Sessiz kalarak karşı tarafın sinirlerini bozar ve onu duygusal olarak yorar. Sessiz muameleye maruz kaldığınızda derin bir nefes alın, bağırıp çağırmaktan kaçının. Net bir şekilde ihtiyaçlarınızı karşı tarafa iletin. Ancak karşı taraf sorunları çözmeye yanaşmıyorsa ayrılmaya da hazır olun.

Öykü Demirağ
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 11 Şubat 2024, 12:41   #2
Çevrimiçi
Yanıt: Aman Dikkat! İlişkilerde Fark Edilmesi Kolay Olmayan 5 Manipülatif Davranış Türü




Yazıda Sürekli kurban diye bahsedilmesinden hoşlanmadım
__________________
"Bakın benim parolam sevgidir. Ama ben şiddeti de yerine göre bir enstrüman olarak kullanırım."
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
aman, davranış, dikkat, edilmesi, fark, kolay, manipülatif, olmayan, türü, İlişkilerde


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Aman Dikkat! Farkında Olmasanız Da İlişkinize Zarar Veren 10 Davranış KoJiRo Kadın & Erkek İlişkileri 0 11 Şubat 2024 09:52
Sebze Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Beatrice Et-Tavuk-Sebze Yemekleri 0 21 Eylül 2023 17:09
Evlenecek Eş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu Beatrice Kadın & Erkek İlişkileri 3 28 Ağustos 2023 08:57
Powerbank Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Asi Ruh Bilgisayar ve Donanım 2 26 Nisan 2023 00:45
İlişkinin İlk 3 Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler Beatrice Kadın & Erkek İlişkileri 1 29 Mayıs 2022 18:47




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net