Forum Logo




Tokat İli Hakkında Herşey


Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree3Beğeniler
  • 2 Post By Leila
  • 1 Post By DeepSilence

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Temmuz 2023, 00:52   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Tokat İli Hakkında Herşey




Tokat İli Hakkında Herşey
Www.TrendForum.Net

Tokat eski adıyla Bizans dönemi adıyla Komana, İran dönemi adıyla Kah-Cun, Selçuklu Devleti döneminde Dar Ün-Nusret, Moğollar döneminde Sobaru adlarıyla da bilinen Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ili. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya illeriyle komşudur. İlçelerinden Yeşilyurt ve Sulusaray İç Anadolu Bölgesi'nde kalır.
1943 yılında Erbaa, 1944'te Artova ve Turhal, 1954 yılında Almus, 1987 yılında Pazar ve Yeşilyurt, 1990 yılında Sulusaray ve Başçiftlik ilçeleri kurulmuştur.
2016 yılında TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 12 İlçe, 37 belediye, bu belediyelerde 307 mahalle ve ayrıca 623 köy vardır. İl merkezinin denizden yüksekliği: 630 m.'dir.



İlk çağlarda Togayıtlar'ca kurulduğuna inanılan Tokat, Hititlerin, Asurluların, Hurriler ve Kimmerlerin egemenliğinde kaldıktan sonra sırasıyla Perslerin, Büyük İskender dönemi Makedonyalıların, Kapodokya Krallığının ve buraya "Comana Pontica" adını veren Pontus Krallığı'nın yönetimine geçti. MÖ 65'te Romalıların ve MS Bizans Devletinin egemenliğine girmiştir. Bizans-Sasani ve Bizans-Arap savaşlarında kritik öneme sahip olan Tokat Kalesi, Malazgirt Zaferi'nden sonra Danişmedlilerin yönetimine (1071) daha sonra ise Anadolu Selçuklularının (1150) eline geçmiş kentin güneybatısında, 750 metre yüksekliğindeki Hisartepe üzerinde bulunmaktadır. Tokat Kalesi'ne ait en eski izler 5 ya da 6. yüzyıla ait olup kalenin bu yıllarda var olduğu bilinmektedir.



Deveci dağlarının orta kesiminin kuzey yamaçlarından doğarak soldan Yeşilırmak'a kavuşan bir akarsu vadisinin yamaçlarında kurulmuş olan kent, çok engebeli bir bölgede Orta Karadeniz kıyılarını ve İç ve Doğu Anadolu'ya bağlayan önemli yolların kavşağında eski bir yerleşme Tokat; kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güneyinde Sivas, güneybatısında Yozgat, batısında: Amasya ili ile çevrilidir. İlin toplam yüzölçümü: 10.071 km²'dır. Kapladığı alan açısından Türkiye topraklarının % 1.3'ünü kapsar. Denizden yükseltisi 623 metredir. Coğrafi Koordinatları: 39° 51' – 40° 55' kuzey enlemleri ile 35° 27'- 37° 39' Doğu boylamları arasında olan Tokat, 1923 yılında il olmuş, Erbaa, Niksar, Reşadiye, Zile ilçeleri bağlanmış, 1943 yılında Taşova, 1944’te Artova ve Turhal, 1954 yılında Almus, 1987 yılında Pazar ve Yeşilyurt, 1990 yılında Sulusaray ve Başçiftlik ilçeleri kurulmuştur. Tokat'a bağlı Taşova ilçesi, 1953 senesinde Amasya'ya bağlanmıştır. Merkez ilçe dahil 12 ilçenin yanında 77 belde ve 609 köy mevcuttur. Merkeze bağlı 41 mahalle, 103 köy ve 9 belde bulunmaktadır. Yüzölçümü bakımından Tokat'ın en büyük ilçesi Zile'dir. En yüksek nüfusa sahip ilçe ise Erbaa'dır.



Tokat halkı geçimini tarım, hayvancılık ve ticaretle sağlar. Büyük şehirlerin kalabalık nüfusu, yüksek binaları ve boğucu havalarının aksine Tokat insanı kendine bağlayan düzenli şehir yapısı, sayısız doğa güzellikleri, ekonomik alışveriş koşulları ile huzurlu bir yaşam için ideal bir şehirdir. Halkının büyük bir çoğunluğu Müslüman olup şehirde sünni ve alevilerde yoğunluktadır. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Tokat'ın ticaret ve sanayi ise il merkezinde yoğunlaşmıştır. Tokat Organize Sanayi Bölgesi şehrin tek sanayi faaliyetinin sürdürüldüğü alandır. Yine bulunduğu coğrafi konum ile tarıma yatkın bir şehirdir. Tarım üretiminde domates, biber, vişne, kiraz, patates, üzüm ve şekerpancarı bölge üretiminde en fazla payı alan ürünlerdir. Küçükbaş, büyükbaş hayvan varlığı ve arı kovanı sayısı bakımından önemli bir paya sahiptir.


Son düzenleyen DeepSilence; 02 Temmuz 2023, 01:13.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 00:53   #2
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Tokat Hakkında Herşey




TOPÇAM YAYLASI


Tokat il merkezine 15.km ve 1600 metre yükseklikteki Topçam yaylası temiz havası ve gür ormanları ile olağanüstü bir güzelliğe sahiptir.

SELEMEN YAYLASI



Tarih, kültür ve doğal zenginliğin bir arada en üst seviyeye ulaştığı yaylamız’dır.
1514 yılında çaldıran seferine çıkan Yavuz Sultan Selim, ordusu ile bu yaylada konaklamış ve Cuma namazını bu yaylada kılmıştır.O günden itibaren her cuma günü ilk kar düşene kadar Selemen‘de yayla pazarı kurulmaktadır.

ZİNAV GÖLÜ



Reşadiye İlçesinin Yolüstü ( Meğedün) Köyüne 3 Km uzaklıktadır.Gölün suları tatlıdır.Göl bir dere ve küçük sularla beslenir.
Etrafı korunmaya alınmış orman alanıdır.Gölde kızılkanat denilen çok lezzetli bir tatlı su balık türü yaşamaktadır.

Mahpere Hatun Kervansarayı



Pazar ilçe merkezinde bulunan bu kervansaray Selçuklu Sultanı Aleattin Keykubat’ın annesi Mahperi Hatun adına yaptırdığı bu kervansaray Sivas Tokat Samsun güzergahından geçen tarihi ipek yolunun üzerinde bulunmaktadır.

Kaz Gölü



Tokat’ın en benzersiz ve en büyüleyen noktalarından biridir Kaz Gölü.
Burada sadece gezmeniz veya göle karşı oturmanız yeterlidir.
Kaz Gölü ziyaretinizi güneş batana kadar sürdürmenizi öneririz. Çünkü gün batımı buradan bir harika görünüyor.

Reşadiye Kaplıcaları



Tokat konumu ve şifalı suları ile ailenin tüm fertlerine hitap etmektedir.
Açık havuz ve termal suyu ile misafirlerin keyifle vakit geçirebilicek güzel bir yerdir.

Zile Kalesi




Tokat ili Zile ilçesinin merkezinde bir höyük üzerinde bulunan bu kale, Zile Ovası’na hâkim bir konumdadır.
Kale kesme ve moloz taştan yapılmış, duvarları yuvarlak burçlar ile güçlendirilmiştir.
Ziya Paşa 1875 yılında buraya geldiğinde kale içerisinde askerlik şubesi ve bir de okul yaptırmıştır.

Ali Paşa Hamamı


1572 yılında Ali paşa tarafından yaptırılan hamam Ali Paşa Camii’nin vakfiyelerindendir.
Kadın ve erkek kısımları ayrı olan simetrik yapının soyunma yerı kare yıkanma yeri haç planlıdır.
Kesme taştan yapılmış olan mekan üzerinde sekizgen üzerine oturtulan büyük kubbeleri 1966 yılında kurşunla kaplanmıştır.

Ballıca Mağarası



Tokat ilinin Pazar ilçesinde ballıca köyünde bulunan harika bir mağaradır.
Ballıca Mağarasının oluşumu 4 milyon yıl önce başladığı tahmin edilmektedir. Mağara yaklaşık 680 metre uzunluğunda 90-95 metre yüksekliğindedir. Ballıca Mağarasına gittiğinizde içeri fotoğraf makinası sokamazsınız.
Bunun nedeni mağarada bulunan sarkıtların ve dikitlerin milyonlarca yılda oluşmuş olması ve fotoğraf makinasının flaşının bunlara zarar vermesidir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 00:54   #3
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Tokat Hakkında Herşey




Tokat yaprağı



Tokat bağ yaprağı olarak bilinen asma yaprağı, sarmaların en lezzetli hale dönüşmesini sağlıyor. Başlı başına C ve A vitamini deposu olan yaprak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda salatalara doğranır, üzerine limon sıkılarak yenilir.

Cevizsiz olmaz: Tokat pağacı



İçine ceviz eklendiği sert kıvamlı bir hamur fırınla buluşuyor. Normal ekmekten biraz daha sert olması en temel özelliği. Genellikle üzerine tereyağı ve bal sürülerek yenilir. Tokat köylerinde kahvaltıların vazgeçilmezdir.

Çayından reçeline: Kuşburnu



Tokatlıların çok sevdiği hatta belki de güzellik sırları bile diyebileceğimiz bir bitkidir kuşburnu. Pekmezi de bolca tüketilir. Bol c vitamini içeren kuşburnu genellikle çay olarak içilir ama Tokatlılar ekmek üzerine sürerek kahvaltılarda yer.

Bir nevi kısır: Bat



Bat, Tokat mutfağının en ünlü yemeklerinden birisidir. Bulgurun ıslatılarak tokat baklası, salça ve bol su eklenmesiyle yapılır. Hatta bu yemek ile ilgili Tokat'ın Pazar ilçesinde “Bat mı yedin de güzelleştin?” diye de bir söylem mevcuttur.

Lezzet ve vitamin bir arada: Bakla dolması


İç baklayla hazırlanan harika bir yemektir kendisi. Kemikli etlerin tencere dibine dizilmesi önemli bir ayrıntıdır. Altın günlerinin olmazsa olmazıdır.

Doyurucudur: Tokat keşkeği



Tokat mutfağında keşkeğin özel bir yeri vardır. Hatta valiler özel günlerde Tokat’ın meşhur Ali Paşa Hamamı'nda keşkekli kutlaması yaparlar. Keşkek bütün dana etinin hafif ateşte bulgur ile kaynatılarak daha sonra fırına verilmesi ile olur ve özellikle Tokat’a gelen misafirlere keşkek ikramı yaygındır.

Gözlemenin en lezzetli hali: Tokat çökeliklisi



Odun kömüründe yanan saç üzerinde yapılan ve arasına Tokat çökeliklisi diye adlandırılan peynir çeşidi konan gözlemeler çayların vazgeçilmez ikilisidir.

Gelsin çörekler: Niksar cevizi



Orhan Pamuk'un Kar adlı romanında adı geçen ceviz ve bu cevizle yapılmış çörekler tam olarak da Tokat'ın niksar cevizinden söz etmektedir. Daha da başka bir şey demeye gerek yok herhalde .

Bahsi geçmişken: Niksar çöreği


Cevizli çöreğiyle meşhur Niksar çöreğinin orijinal haline internette rastlayamadık arkadaşlar. Aranızda yapan, yaptıran olursa bir zahmet.

Hastalık unutturur: Zile pekmezi



Zile ilçesinde yapılan ve kendine haz üretimi ile beyaz renkli bir yiyecektir ve bol vitamin deposu olmasından dolayı da masalardan eksik olmaz. Aynı zamanda Zile pekmezinin tam 30 farklı ülkeye aktif olarak satışı bulunmaktadır.

Sivas'ın da gözdesi: Tokat kebabı



Patlıcanların, kemikli kuzu etinin ya da köftenin harika kebabına özel domatesli sos eşlik eder. Görüntüsü ve malzemeleri Sivas kebabını da andırdığı için arada az da olsa tartışmalar çıkmıştır.

Ekstra kıymalı: Tokat çemeni



Mis gibi Tokat çemeni derler bu çemen için. Çünkü orijinalinde çemen yapılırken içine kıyma da katılırmış. Bol sarımsak, bol çemen. Yeme de yanında yat.

yemek.com
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 01:07   #4
Çevrimdışı
Flawsome
Yanıt: Tokat Hakkında Herşey




Basligi görünce kafamdan gecen osmanli tokadi, cetvelle avuc ici tokadi, enseye tokat gibi seyler belirmisti ki siddetti severiz :d
DeepSilence ve f8r7t bunu beğendi.
__________________
Yer diyorum gençler çekmeseydi de uçsaydık
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 01:13   #5
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Tokat Hakkında Herşey




Leila kullanıcısının gönderdiği mesajdan alıntı Mesajı göster
Basligi görünce kafamdan gecen osmanli tokadi, cetvelle avuc ici tokadi, enseye tokat gibi seyler belirmisti ki siddetti severiz :d

Başlık basit olmuş düzelteyim hemen
Leila bunu beğendi.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
hakkında, herşey, tokat, İli


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Düzce İli Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 00:44
Eskişehir İli Hakkında Herşey DeepSilence İç Anadolu Bölgesi 3 02 Temmuz 2023 00:40
Kahramanmaraş Hakkında Herşey DeepSilence Akdeniz Bölgesi 5 01 Temmuz 2023 21:21
Karbonhidratlar Hakkında Herşey Asi Ruh Vücut Geliştirme ve Fitness 2 19 Mayıs 2023 11:39
Kanser Hakkında Herşey DeepSilence Sağlık Haberleri 19 20 Mayıs 2022 15:25




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net