Forum Logo




Bartın İli Hakkında Herşey


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Temmuz 2023, 01:09   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Bartın İli Hakkında Herşey




Bartın İli Hakkında Herşey
Www.TrendForum.Net

Bartın, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Batı Karadeniz Bölümünde küçük bir ildir. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye'nin 74. ili olmuştur. Doğusunda Kastamonu, güneyinde Karabük, batısında Zonguldak illeri, kuzeyinde Karadeniz bulunur. Orman bakımından zengin olan ilin büyük bir kısmı Küre Dağları Millî Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Bartın Çayı Türkiye'de üzerinde taşımacılık yapılan tek akarsudur.

Parthenia"dan Bartın’a dönüşen adın kaynağı "Parthenios"dur. Bartın Irmağının antik çağdaki adı olan Parthenios; Yunan mitolojisinde,Tanrıların Babası Okeanos’ un çocukları olan yüzlerce tanrıdan birisi ve “Sular Tanrısı “ dır. ”Sular İlahı veya Muhteşem Akan Su “anlamlarına gelir. Romalılar devrinde Bartın Çayına Parthenius deniliyordu. Çayın kıyısında kurulan şehre ise Parthenia adı verildi. Bu isim zamanla Bartın’a dönüşmüştür.Bartın ili, tarihi Paphlagonia antik kentlerinden Sesamos (Amasra), Kromna (Kurucaşile) ve Erythinoi (Çakraz)'ı sınırları içerisinde bulundurmaktadır




Batı Karadeniz Bölgesinin, 410 53' kuzey enlemi ile 320 45' doğu boylamı arasında yer alır. Kuzeyini 59 km'lik sahil şeridiyle Karadeniz çevrelerken, doğuda Kastamonu, doğu ve güneyde Karabük, batıda ise Zonguldak illeriyle komşudur. Yüzölçümü 2143 km²’dir. İl merkezinin rakımı 25 m'dir.

Son düzenleyen DeepSilence; 02 Temmuz 2023, 01:15.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 01:10   #2
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Bartın Hakkında Herşey




Güzelcehisar Kalesi



Amasra ilçesinin Güzelcehisar köyündeki bu kalenin eski zamanlarda yerlişm yeri olan Kronma için gözcü kulesi olarak kullanıldığı belirtilmekte. Bu kale Cenevizlilerden kalmıştır. Kalenin içi tamamen taş doluğu için üzerine çıkılabiliyor ve üzerine çıktığınız zaman hem köyün hemde Karadeniz’in güzel manzarasını seyredebilirsiniz. 1900’lü yılların başında oldukça büyük olan bu kale artık bir harabeye dönmüş ve iyice yıkılmıştır. Kaleye araçla gitmez çok zor.
Bu nedenle kaleye yaklaşık 2 km kala aracınızı bırakıp yürüyerek gidebilirsiniz. Hemdoğa yürüyüşü de yapmış olursunuz.

Amasra Tavşan Adası



Yine Bartın’ın gezilecek yerlerinden birisi olan Kemere Köprüsünün karşısında yer alan bu ada şehrin ve tabi ki Amasra ilçesinin en önemli yerlerinden birisi. Adada kilise ve manastır bulunmaktadır. Bunlar Cenevizlilerden kalma Bizans yapılarıdır. İsmini ise adada yaşayan tavşanlardan almaktadır.
Bu adanın karayla her hangi bir bağlantısı yoktur. Adanın kuzeyinde yaklaşık 70 metrelik bir mağara bulunmaktadır. Adaya yapılan turlar ile adaya gitme imkanınız var.

Bartın Fatih Cami



Yine Amasra ilçesinde bulunan bu camii, aslında bir kilise olarak yapılmıştır. 9. yüzyıl’da yapılan bu camii, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiiye çevrilmiştir. Ayrıca en iyi Bizans mimarisinin duvar işçiliğine sahip olmasına rağmen camiiye çevrilirken orjinalliği bozulmuştur.

Gürcüoluk Mağarası



Uzunluğu yaklaşık 170 metre olan bu mağara, Amasra ilçesine 10 km mesafededir. Mağarada oluşan damlataş sütunlar küçük odacıklar oluşturmuştur. Zaten mağaradaki sarkıtlar, sütunlar ve dikitler inanılmaz bir manzara oluşturuyor. Ulaşımı da oldukça kolaydır.

Direkli Kaya



İnanılmaz bir deniz manzarasına sahip olan bu kaya yine Amasra ilçesine bağlıdır. 7 metre uzunluğunda olan ve denize bağlantısı olan Direkli Kayanın yapılış amacı denizi aydınlatmak ve gözetlemektir. Bilindiği kadarıyla Cenevizliler tarafından yapılmıştır.

Ulukaya Şelalesi



Şelale etrafında herhangi bir tesis yok. Bu nedenle şelale çevresinde keşfedeceğiniz bir çok şey var. Zaten bir kanyonun içinden aktığı için tam anlamıyla doğanın içinde olacaksınız.

Kapısuyu Plajı



Kurucaşile ilçesinde bulunan bu plaj ilin en güzel yerlerinden birisi. Bu plajın turkuaz rengi ve doğanın diğer renkleri harikadır. Çok fazla bahsetmeye gerek yok. Gidince ne demek istediğimizi anlarsınız.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 01:11   #3
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Bartın Hakkında Herşey




Pum Pum Çorbası



İsmi ilginç kendi ilginç bir yöresel lezzet pum pum çorbası. Kaynayan suya yavaş yavaş konan mısır unu ve sonucunda ortaya çıkan pum pum sesinden almış adını. Bartın' ın en meşhur lezzetidir.

Yumurtalı İsbut



İsbut Bartın' da bulunan bir çeşit ot. Bartın' lıların çok sevdiği bu otun yumurtalı yemeğini yapan yöre halkı, ramazanlarda, bayramlarda bu yemeği de sofralarından eksik etmiyorlar. Yumurtalı isbutu henüz yumurtaları sıcakken yemenizi tavsiye ederiz.

Kabak Burması



Bartın' da bayramda kabak burmasından başka hiç bir tatlı yenmez, tercih edilmez. Bartın' ın meşhur yöresel en sevilen tatlısıdır. Değişik tatlara açıksanız Bartın' a yolunuz düşerse tatmanızı tavsiye ederiz.

Pirinçli Mantı



Biraz zahmetli ancak sonunda çok lezzetli bir mantıya kavuşmanızı sağlayacak muhteşem yemek, muhteşem bir tarif. Bartın' ın meşhur mu meşhur mantısı. Bilindik mantının dışında pirinçli ve pişirme usulü de biraz değişik. Bartın' da mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden.

Amasra Salatası



Salatanın nesi yöresel meşhur lezzet demeyin. Amasra salatası, Bartın' ın en meşhur ve olmazsa olmaz lezzetlerindendir. Amasra ilçesinin en lezzetli sebzelerinin, yeşilliklerinin içine konduğu, malzemesi bol bu lezzetli salatayı tatmanızı tavsiye ederiz.

Kırk Katlı Börek



Bartın' ın yine biraz zahmetli ama çok lezzetli meşhur yemeğidir. Bartın' da hamur işi çokça tercih edilir. Kırk katlı börek de bunun en güzel örneklerinden biridir. Kuru yufkaların dizilip üzerine bolca ceviz ve fındık içi konmasıyla yapılır.

Tavuklu Köy Böreği




Köy tavuğunun haşlanıp, didilip yufkaların üzerine konmasıyla yapılan yine Bartın' ın olmazsa olmaz her evde yapılan meşhur lezzetidir. Köy tavuğu olması en önemli püf noktasıdır.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
bartın, hakkında, herşey, İli


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Sivas İli hakkında herşey DeepSilence İç Anadolu Bölgesi 4 01 Temmuz 2023 22:35
Çanakkale Hakkında Herşey DeepSilence Marmara Bölgesi 3 01 Temmuz 2023 22:21
Karbonhidratlar Hakkında Herşey Asi Ruh Vücut Geliştirme ve Fitness 2 19 Mayıs 2023 11:39
Kanser Hakkında Herşey DeepSilence Sağlık Haberleri 19 20 Mayıs 2022 15:25
Diyabet Hakkında Herşey DeepSilence Sağlık Haberleri 14 20 Mayıs 2022 15:21




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net