Forum Logo




Samsun İli Hakkında Herşey


Kullanıcı Etiket Listesi
DELibaL

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Temmuz 2023, 10:47   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Samsun İli Hakkında Herşey




Samsun İli Hakkında Herşey
Www.TrendForum.Net

SAMSUN



Tarihi;

Samsun İlimiz insanlık tarihi açısından çok eski bir yerleşim alanıdır. Başta bugünkü şehrin merkezi olmak üzere Kızılırmak vadisi Kavak Tekkeköy Çarşamba ovasında eski çağlardan beri insan iskan edilmiş ve yaşam sürmüştür.
Orta Taş Devrinde (Mezolitik. M.Ö 10000-5000) insanların Tekkeköyde bulunan sığınaklarda yaşadıkları ve bölgenin en eski yerleşimcileri oldukları bilinmektedir. Yine Cilalı Taş Devri (Neolitik. MÖ. 5000-4000) ile Bakır-Tunç Devrinde (Kalkolitik. M.Ö.4000-1700) insanların Samsun merkez Dündar Tepe Kavak Kalenderoğlu ve Bafra İkiztepe de sürekli iskan oluşturarak yaşamlarını devam ettirdikleri yapılan arkeolojik kazılardan anlaşılmaktadır.

Samsun İli sınırları içerisinde devlet kurarak yaşayan en eski topluluk Gaşkalar'dır. Bu medeniyette Gasgaslar da denilmektedir. (M.Ö.5000-3500) Bilinen bu ilk medeniyeti takiben bütün Kuzey Anadolu'ya hakim olan Paflagonlar Kızılırmak Havzasında yaşamışlardır. (m.ö. 3000-1100) Hititler (M.Ö. 2000-1200) Frigyalılar (M.Ö. 1182-M.Ö. 676) Kimmerler (M.Ö. 676) Lidyalılar (M.Ö. 1200-547 bugün Kara Samsun adıyla isimlendirilen yere ENETE adında bir site kurdular) Miletliler (İyonya) (M.Ö.2000- M.Ö.400) Egeden Karadeniz yoluyla ENETE'ye yerleşerek “Amisus” veya “Amisos” ismini verdiler. Perslerin (M.Ö.550-330) Lidya Kralı Krezus'u yenmeleri sonunda M.Ö. 546 Amisos Pers İmparatorluğunun eline geçti. M.Ö. 331 yılında Büyük İskenderin Persleri yenmesi sonucu Makedonya İmparatorluğu eline geçen Amisos İskenderin ölümüyle Pers kökenli Kont Krallığı (M.Ö. 255-63) kuruldu. Amisos Kont Krallığının başkenti oldu.

Daha sonra M.Ö. 1. yy da Roma İmparatorluğu hakimiyetine giren Amisos M.S. 385 yılında Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılmasıyla Bizans İmparatorluğu'nun sınırları içerisinde kaldı. Amisos M.S 860 yılında Abbasiler zamanında halife Mutassım'ın emriyle Malatyalı korkunç Ömer komutasındaki kuvvetler tarafından ele geçirilmiş ise de Bizaslılar tarafından tekrar geri alınmıştır. Türklerin Anadolu'ya girmesiyle birlikte 1. Türkler birlikleri zamanında Danişmentliler tarafından Samsun kuşatılmış ise de alınamamıştır. Anadolu Selçukluları zamanında Samsun'un Müslüman yerleşim yerleri 1.185 yılında Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. İlk defa Amisos ismi Selçuklular tarafından Samsun olarak değiştirilerek kullanılmaya başlanılmıştır. Haçlı Seferleri sonrası başkent Trabzon olmak üzere Trabzon Rum İmparatorluğu Rum İmparatorluğu egemenliğine giren Samsun Cenevizlilerin Karadeniz'de ticareti ellerine geçirmeleri sonucunda 100 yıl kadar burada yaşamışlardır. Bu tarihlerde Türklerin yaşadığı Samsun'a “ Müslüman Samsun” 3 km. mesafede bulunan Cenevizlileri ticaret sitesine de “Gavur Samsun” denilmiştir.

1.071 yılında Malazgirt Savaşı'ndan sonra Danişmentliler tarafından alınamayan Samsun'un deniz kıyısında bir kale kurarak Müslüman Samsun'u oluşturduktan sonra 1.243 Kösedağ Savaşı sonrası Trabzon Rum İmparatorluğu egemenliğine girmiş ise de 1.296 yılında tekrar Anadolu Türklerinin eline geçmiş ve 1.389 yılında da Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti çökerken Canik Beyliğine de başkentlik yapmıştır.




Cumhuriyet Döneminde Samsunla İlgili Olarak Gerçekleşen Bazı Önemli Olaylar;


Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919 da Samsun'a çıktı.
Mustafa Kemal Paşa 20 Eylül 1924'te tekrar Samsun'a geldi.
Vezirköprü ilçesi Amasya ilinden ayrılarak Samsun'a bağlandı.
Fransızların elinde bulunan sigara fabrikası Tekel'e devredildi.
1927'da Elektrik Şebekesi hizmete açıldı.
1929'da Samsun su şebekesine kavuştu.
29 Ekim 1930 ‘da Gazi Kütüphanesi hizmete açıldı.
1932'de Samsun-Sivas demiryolu hizmete açıldı.
1934'te Kavak bucağı ilçe oldu.
1944'te Alaçam bucağı ilçe oldu.
1946'da Verem Savaş Dispanseri hizmete açıldı.
1953'te SSK Hastanesi hizmete açıldı.
1954'te Halk Eğitim Merkezi hizmete açıldı.
1957'de Samsun Havalimanı hizmete açıldı.
1959'da Kızılay Kan Merkezi kuruldu.
1960'ta Samsun Limanı hizmete açıldı.
1961'de Samsun Fuarı hizmete açıldı.
1968'de Karadeniz Bakır İşletmeleri hizmete girdi.
1970'de Samsun Azot fabrikası üretime başladı.
1973'te Belediye sarayı hizmete açıldı.
1979'da Samsun şehirlerarası tam otomatik Telefon görüşmesine açıldı.
1982'de 19 Mayıs Üniversitesi öğretime başladı.
1993 de Samsun Büyük Şehir statüsünü aldı
1996'da Samsun İçme ve Kullanma suyu projesi tamamlandı.
1997'de Samsun Kalkınmada Öncelikli Yöre Statüsüne alındı. Uygulamaya Ocak 1998'de geçildi.
1998'de Samsun-Çarşamba Uluslararası Havalimanı resmi olarak açıldı. 1999 Şubatında seferler başladı



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 10:48   #2
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Samsun İli Hakkında Herşey




Samsun'un Meşhur Yemekleri.

Samsun’un kültüründeki çeşitlilik aynı şekilde yemeklerine de yansımıştır. Samsun mutfağında mısır, karalahana, fasülye, pancar, et, pirinç ve hamurlu yiyecekler ağırlık taşır. Yörenin geleneksel beslenmesinde önemli yer tutan kaz, tavuk, ördek gibi kümes hayvanlarından, tirit, lepsi, herse, kaz çevirmesi gibi yöresel yemekler yapılır. Düğünlerde ise yaygın olarak keşkek ve yahni yapılmaktadır.

Yabani bitkilerden birçok yemeğin yapıldığı yörede, ısırgan, kırçan,kaydırayak gibi bitkilerden çeşitli çorbalar ve kavurmalar pişirilir. Mısır ekmeğinin çok tüketildiği Samsun ilinde, buğday unundan yapılan ‘Çarşamba pidesi’ oldukça ünlüdür.
Samsun’un en meşhur yemeği türkülere de konu olmuş ‘tirit’tir. Tirit; kaz eti, bulgur pilavı ve evde açılıp yağlı tavuk suyuna batırılmış yufkanın birlikte yendiği oldukça lezzetli ve ilginç bir yöresel yemeğimizdir.


Çakallı Menemenini ve Balkaymak Dondurmasını özellikle tatmanızı öneririz. En ilginç yemeklerinden birisi de Pazar sabahları kahvaltıda yenilen pidesidir. Bu pide unu dünyaya yayılmış Samsun Pidesidir.
İlçelerimizin Belli Başlı Yemekleri

ALAÇAM
Tavuk eti ile yapılan herse, özellikle Çerkez köylerinde yapılan Aluş yemekleri; Çiğ kıymadan içine baharat katılarak yapılan kapaklı pidesi, Palamut balığından yapılan palamut dolması Alaçam’a özgü olup, çok beğenilen yemeklerdir. Bahar üzeri yapılan Koyun peyniri oldukça meşhurdur.

ASARCIK
Yörede çerkez tavuğu ve kaz yufkası yaygın olarak yapılan yemeklerdir.

AYVACIK
İlçede ve yöresinde geleneksel yemek olarak “keşkek” ve “Haluç” meşhurdur

BAFRA
Bafra pidesi, köftesi, Nokulu (Lokul) ve kaymaklı lokumu ile ünlüdür. Nokul hamurdan içine ceviz ve kuru üzüm konularak yapılır. Birde meşhur bal kaymak dondurması vardır.

ÇARŞAMBA
Keşkek, Mısır Pastası, Mısır Çorbası, Karalahana Çorbası ve Sarması, Kaztiridi gibi mahalli yemekler yapılmaktadır.

HAVZA
Samsun’un hemen hemen tüm ilçelerinde olduğu gibi keşkek ve tirit Havza’nın da en meşhur yemeğidir. Havza’da hamur işleri de yaygın olarak yapılmaktadır.

KAVAK
Kavak yöresinin en meşhur yemeği kaz etiyle yapılan tirittir. Kazın eritilen yağına batırılmış yufkalarla içinde kaz eti bulunan bulgur pilavı birlikte yenir.

LADİK
İlçede yapılan yöresel yemeklerin çoğu hamur işidir. Bunlar; Erişte, Tutmaz Aşı, Mantı, İşkefe Tatlısı, Kaz Pilavı ve seridi, Çerkez Halüğü, Çerkez Şibsisi, Dabusun, Malakto, Gobi, Lobiya, Lobya, Hoşmerim, Kadayani Ekmek gibi çok çeşitlidir. Yöresel yemeklerin dışında Ladik’in Tandır Kebabı da oldukça meşhurdur.

19 MAYIS
İlçeye Alaçam’dan gelip yerleşenlerin Keşkeği ve Pıtıl ekmeği meşhurdur. Balkanlardan gelenlerin börekleri ile etli pilavı, oda sıcaklığında kurutulmuş et ve ciğer yemekleri, tarhana çorbası, özel fırında pişirilmiş somun ekmekleri ile günlük pişirilen saç ekmeği meşhurdur.

SALIPAZARI
İlçenin kendine özgü yemek çeşitleri vardır. Bunlardan bazıları kısaca anlatıldıkları gibi yapılmaktadır. Zagi Yani: Koyun eti, un, pirinç, tere – yağı, ceviz, höğmen, çorotu, safran, pul biber, sarımsak karıştırılarak yapılır. Makaktu: Taze fasulye, ceviz, yeşilkinzi, sarımsak, koruk, irhan gibi malzemelerle yapılır. Bileki Ekmeği: Mısır unu kaynar su ile yoğrulup üzerinde defne ve tahnal yaprakları serilir ve öylece pişirilir. Çerkez Pastası: Mısırunu, süt, yumurta ve tereyağı ile pişirilip, üzerine et kavurması konularak yenir.

TEKKEKÖY
Yöre yemekleri arasında Kazlı Pilav, Etli Yufka, Fırın Kebabı yaygın olarak yapılmaktadır. Tekkeköy de hamsili yemeklerde yapılmaktadır. Bunlar; hamsi tava, hamsili pilav, hamsili ekmek, kiremitte hamsi gibi yemeklerdir.

TERME
Yörede en ünlü yemek keşkektir. Tirid, mısır çorbası, lepsi, hamsili pilav vb. gibi yemeklerde sıklıkla yapılır.

VEZİRKÖPRÜ
İlçenin kendine has yemeklerinden en ünlüsü, genellikle düğünlerde pişirilen keşkektir. Keşkek üzerine etli ve nohutlu yahni dökülerek yenir. İlçede katık (süzme yoğurt) la yapılan yemeklerde meşhurdur. Bunlar; katık böreği, mecik, katıklı ekmek, katık sündürme vb. dir. Ayrıca; tandır kebabı, orman kebabı, kuzu çevirmesi ve çeşitli hamur işleri de en belirgin yemeklerdendir.

YAKAKENT
En önemli yemek içli mantıdır. Kıymalı ve cevizli olarak yapılan mantı sarımsaklı yoğurtla yenir. Ördek ve tavuk etinden tirit de yapılır.



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 10:49   #3
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Samsun İli Hakkında Herşey




Samsun'da Gezilecek Yerler Nerelerdir ?

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Samsun, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alan Samsun ilinin merkezi ve bölgenin en kalabalık şehridir. Şehir Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy olmak üzere dört büyükşehir ilçesine ayrılmıştır. Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun "Karadeniz'in Başkenti" ve "Atatürk'ün Şehri" olarak tanıtılmaktadır.
Türkiye'nin kurulmasına dek uzanan ve 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışıyla başlayan sürecin başlangıç durağı olması nedeniyle özel bir konumu bulunmaktadır.
Samsun kent merkezinin iki ucundaki Doğu Park ve Batı Park denize dolgu yöntemiyle oluşturulmuş önemli rekreasyon alanlarıdır.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

BANDIRMA VAPURU

Bandırma Vapuru Mustafa Kemal Atatürk'ü 9. Ordu Müfettişi olarak kurmayları ile birlikte İstanbul'dan Samsun'a getiren gemidir.
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin birebir ölçülerde yaptırdığı ve aslına uygun biçimde dekore ettiği Bandırma Vapuru Müzesi, Doğu Park'ta yaklaşık on yıldır ziyarete açık...

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

KURTULUŞ YOLU

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele’nin ilk meşalesini yakmak üzere Samsun’a ayak bastığı ilk noktadır. Atatürk’ün karaya çıktığı Tütün İskelesi önüne temsili Bandırma Vapuru inşa edilmiştir.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Tütün İskelesi üzerine de Atatürk ve 18 arkadaşının karaya çıkış halini gösteren heykeller konuşlandırılarak bir çeşit açık hava müzesi oluşturuldu.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

PROTOKOL YOLU

Atatürk ve 18 arkadaşının karaya ayak bastığı Tütün İskelesi’nden, Mıntıka Palas oteline kadar uzanan yol, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığınca “Protokol Yolu” haline getirilerek 19 Mayıs 2009 tarihinde halkın kullanımına açıldı.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

GAZİ MÜZESİ

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldiği zaman kalmış olduğu Mıntıka Palas Oteli'dir. Müzeye dönüştürülen Otelde Atatürk'ün kullanmış olduğu eşyalar ve fotoğraflar sergilenmektedir.
Gazi Müzesi, Samsun şehir merkezinde, Cumhuriyet Meydanı’nın hemen 50 mt arkasında..

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

ATATÜRK ANITI

1928–1938 yılları arasında Avusturyalı Heykeltıraş Heinz Kreppel tarafından yapılmıştır. 19 Mayıs 1919’un anısına yaptırılan bu anıtın kaidesinin dört bir tarafında Milli Mücadeleyi vurgulayan figürler mevcuttur. Samsun'un amblemi haline gelen bu anıt Dünyada ikincidir.
Anıt, Cumhuriyet Meydanı’nın hemen yanında bulunan Atatürk Parkı’nın içerisinde.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

İLKADIM ANITI

1981–1982 yılları arasında Heykeltıraş Hakkı Atamalı tarafından yapılmıştır. Atatürk’ün doğumunun 100. yılında Samsun halkı tarafından yaptırılan bu anıtın öndeki üçlü figürü, Atatürk ve beraberindekilerin Samsun’a ilk ayak basışlarını simgelerken Kurtuluş Mücadelesinin buradan başlatıldığını ifade etmektedir.
Anıt, Cumhuriyet Meydanı’na 200 mt mesafede, hemen Samsun Büyük Oteli’nin yanında.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

YALOVA GEMİSİ


SS Yalova 1948 Hollanda yapımıdır ve sınıfının ilk gemisidir. Yalova vapuru, 1995 yılına kadar İstanbul Şehir Hatları Vapuru olarak İstanbul – Yalova arası seferlerini yapmış olup adını da buradan almaktadır. Kasım 1996'da Harem İskelesi'ne bağlı halde beklerken, gece yarısı yandı. Zaten birkaç yıldan beri hizmet dışı kalan vapurda orta derecede hasar oluştu. "Yalova" servis dışı kaldıktan sonra da Denizyollarına bağlı (B sınıfı) bir gemi olarak, yaklaşık 5-6 sene daha İstanbul'da kaldı. Uzun bir süre Haliç Tersanesi'nde, bir yaz boyunca da Kabataş'ta halka açık "Yüzer Müze" olarak hizmet verdi. 1998 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Denizcilik İşletmesinden satın alınarak Samsun’a getirilmiştir. Bakımsız ve eski durumdaki gemi, dış görünümüne sadık kalınarak içi restoran ve cafe kullanımına uygun olarak restore edilmiştir. İlk önce Batıpark'da düzenlenen özel bir alanda Samsun Büyükşehir Belediyesi Anakent İmar İnşaat Şirketi tarafından Turizm işletmesi olarak hizmet vermekteyken 2003 yılında Yusuf Ziya Yılmaz döneminde Samsun Sahil Yolu çalışmaları kapsamında şimdiki yeri; Samsun Limanı'nın içine taşınmıştır. Cafe-Restaurant hizmeti vermektedir.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ
Samsun'da bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi eski fuar alanı içerisinde yer almaktadır. Müze 19 Mayıs 1981 yılında ziyarete açılmıştır. Samsun Arkeoloji ve Etnografya müzesinde Amisos hazineleri için hazırlanmış bölüm ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği yer olarak dikkati çekmektedir.
Müzenin bahçesinde Klasik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir
Müze, Samsun şehir merkezinde, Cumhuriyet Meydanı’nın hemen 50 mt karşısında .

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

SAMSUN KENT MÜZESİ


Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan bir müze. 12 Şubat 2013 tarihinde ziyaretçilere açılan müzede Samsun'un sosyal, tarihi, kültürel, coğrafi ve ekonomik yapısına ilişkin bilgilerin ve malzemelerin sergilenmektedir.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

SAMSUN CUMHURİYET MEYDANI

Meydan, Samsun'un merkezi olarak nitelendirilen İlkadım ilçesinin en işlek yerinde yer alır. Etrafında Samsun İl Özel İdaresi, iş hanları, bankalar ve Bulvar AVM yer alır. SamRay'ın bir durağı'da Cumhuriyet Meydanı durağıdır. Ayrıca meydanın güneybatı tarafının 220 metre uzağındaki Belediye Parkı'nda Atatürk Anıtı yer alır.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

SAMSUN BÜYÜK CAMİİ

Batumlu Hacı Ali tarafından 1884'te yaptırılmıştır. Mermer mihrap ve ahşap minberi dikkati çekmektedir. Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valde Sultan tarafından onarılmış, bu yüzden de halk arasında Valde Camisi olarak tanınmıştır.
Cami, Samsun Cumhuriyet Meydanına çok yakın olan Saathane Meydanı’nın hemen karşısında bulunmaktadır.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

SAAT KULESİ

1876 yılında tahta çıkan II. Abdülhamit tahta çıkışının onuncu yıldönümü olan 1886 yılında valilere bir talimatname göndererek şehirlere saat kuleleri dikilmesini emreder. O dönemde adı Trabzon vilayet salnamelerinde İskele Meydanı olarak geçen alana yapılmaya başlanan saat kulesinin inşaatı 1887 yılında sonlanır, 9 Mayıs 1887 pazartesi günü açılışı yapılır. Belçika asıllı Fransız bir mühendis tarafından yapılan saat kulesinde malzeme olarak Ünye taşı kullanılmış, yapım tekniği olarak ise bindirme taş örgü sistemi tercih edilmiştir.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

MECİDİYE ÇARŞISI

Samsun ilinin merkezi, İlkadım ilçesinde bulunan çarşı İstanbul’un meşhur Taksim İstiklâl Caddesini aratmıyor. Çarşıda herkese uygun çeşitli giysi ve hediyelik eşya satan dükkanlar ayrıca kafe, lokanta ve restaurantlar bulunmaktadır.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

YABANCILAR ÇARŞISI

Samsun'un simgelerinden biri haline gelmiş olan yabancılar pazarının 22,000 M2’lik alanı ile Türkiye’nin en büyük kapalı alışveriş merkezlerinden biri olmasının yanı sıra, 1013 işyeri ile en büyük istihdam alanlarından da biridir.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

BATI PARK

Samsun Batı Park içerisinde bir çok farklı parkın bulunduğu çok geniş bir alan...
- Amazon Köyü
- Büyük Amazon Savaşçı Heykeli,
- 1. ve 2. Aslan Heykelleri
- Teleferik
- Balıkçı Restoranlar ve piknik alanları ile her kesime hitap ediyor..

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

AMAZON KÖYÜ

Efsanevi Kadın Savaşçılar olarak bilinen Amazonların Samsun’un Terme civarında yaşadıkları çeşitli kaynaklardan elde edilen bulgularla gün ışığına çıkarılmış ve bu alanda farklı çalışmalar yürütülmüştür.
Samsun Büyükşehir Belediyesi 850.000 Metre karelik Batıpark Sahasının Doğu Batı istikametinin batı tarafına bir Amazon Köyü dizayn ederek Samsun ve tüm ulusların ziyaretine sunulmuştur.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Batıpark'da yapılan Amazon Köyü'ne 10 metre yüksekliğinde ve 200 metrekare genişliğindeki 2 Anadolu Aslanı yerleştirilmiştir. Aslanların ağzından köy izlenebilirken, mide kısmında da 3 boyutlu savaş sahneleri gösteriliyor..


[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

TELEFERİK KEYFİ

Samsun'da Batıpark ile Baruthane Tümülüsleri arasında kurulan olan teleferik gidiş ve geliş olmak üzere 6'şar kişilik 2 gondol bulunuyor ve teleferik 323 metre uzunluğunda, ileride gondol sayısı 6'ya çıkabilecek, 3 gidiş–3 gelişi taşıyabilecek kapasitede.
Baruthane Tümülüslerinin bulunduğu 30 dönümlük yer hem yeşil alan hem de arkeolojik müze olarak düzenleniyor. Tümülüslerde Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan kazı sonrası ortaya çıkarılan kral mezarları düzenleniyor ve arkeolojik müze olarak turizmin hizmetine sunulmaya başlanacak. Baruthane Tümülüslerinin en büyük özelliği bulunduğu yerin muhteşem bir manzarasının olması. Buradan hem denizi hem de Atakum'u ve şehrin bir bölümünü izleyebiliyorsunuz.

Teleferik, Samsun’dan Bafra yönünde Batı park’ın içerisinde bulunmaktadır. Her dakika dolmuş ve otobüs bulma şansınız var. SAMRAY ile de rahatça ulaşabilirsiniz. Teleferikle çıktığınız noktada ise çok enfes manzaralı bir restoran bulunmaktadır.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

SAMRAY (Samsun tramvay hattı)

Gar ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi arasında yapılan ve 10 Ekim 2010 tarihinde ilk yolcularını almış olup, 21 istasyondan oluşan hat 15 kilometre uzunluğundadır..

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

DOĞU PARK

Samsun kent merkezinin iki ucundaki Doğu Park ve Batı Park önemli rekreasyon alanlarıdır. Limanın doğu ucundaki Doğu Park Kurtuluş Savaşı’nın sembolü olan Bandırma gemisinin replikası müze olarak sergileniyor.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Doğu Park, özellikle haftasonları halkın piknik alanı olarak kullandığı, içinde çocuk parklarının bulunduğu, çok büyük bir mesire alanı..

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

SU KAYAĞI PARKI

Su Kayağı Parkı, Türkiye’nin deniz üzerinde kurulan ilk kayak merkezi olma özelliğine sahip. Doğu Park’ta bulunan Bandırma Vapuru Müzesi yanında faliyete geçirilen Kablolu Su kayağı adrenalin yükselten bir spor. Bu nedenle günlük hayatın stres ve sıkıntılarını unutmak için oldukça elverişli ve eğlenceli bir spor dalı.

 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
hakkında, herşey, samsun, İli


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Sinop İli Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 10:39
Rize İli Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 09:59
ORDU İli Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 09:32
Tokat İli Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 4 02 Temmuz 2023 01:13
Diyarbakır İli Hakkında Herşey DeepSilence Güneydoğu Anadolu Bölgesi 4 02 Temmuz 2023 01:05




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net