Forum Logo




Malatya İli Hakkında Herşey


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Temmuz 2023, 10:54   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Malatya İli Hakkında Herşey




Malatya İli Hakkında Herşey
Www.TrendForum.Net

MALATYA



Doğal, tarihi ve kültürel bereketi ile yıllar boyunca tarih sayfalarında önemli bir yer edinen Kayısı Diyarı Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzası'nda yer almaktadır. Güneydoğu Torosların yüksek batı kısmını oluşturan sıradağlar, ilin güneyinde geniş yer kaplar. Bu dağ sıralarının kuzeyinde Malatya Ovası uzanır. Bu büyük ovayı Tohma Suyu ikiye böler. Fırat, Tohma, Söğütlü, Sultansuyu, Beylerderesi, Derme Suyu, Kuru Çay, Sürgü ve Şiro Çayı Malatya'nın belli başlı akarsularıdır. Malatya sınırlarında plato ve ovalar geniş yer tutar. Başlıca ovalar Malatya, Doğanşehir, İzollu, Akçadağ, Yazıhan, Mandıra, Distrik, Erkenek, Mığdı, Sürgü ve Çaplı Ovalarıdır.

Üç kıta arasındaki ticaret ve kültür alışverişlerinin yapıldığı yolların kavşak noktasında bulunması, Malatya'nın tarihi ve kültürel önemini artırmıştır. Bu özelliği Malatya‘yı tarihin her döneminde önemli kılmış ve dikkatleri hep üzerine çekmiştir. Kültepe vesikalarında "Melitae'', Hitit vesikalarında "Maldia", Asur vesikalarında "Meliddu , Melide, Melid, Milidia", Urartu kaynaklarında "Melitea", Roma ve Bizans kaynaklarında "Melitene", Arap kaynaklarında "Malatiyye" olarak ifade edilen şehir Türkler tarafından "Malatya" olarak adlandırılmıştır. Hititçe'nin çözülmesinde büyük katkıları bulunan Çek bilgin Bedrich Hrozny, şehrin adının Hititçe'de " bal ve meyve bahçesi" anlamına geldiğini söylemiştir. Hitit hiyeroglif metinlerinde Malatya, dana başı veya boğa ayağı ile gösterilmektedir.

Malatya’nın tarihi Hititlere dayanır. Merkez ilçenin 4 km yakınında Aslantepe Höyüğü’nde M.Ö. 8. asra ait Hitit Sarayı çıkmıştır. Hititlerden sonra bu bölgeye Hitit asıllı Kargamış Krallığı, Mitanniler, Hurriler, Sami Babilleri, Asurlular, Medler ve M.Ö. 6. asırda Persler, daha sonra Kommagene Krallığı, Pontus Krallığı, Patlar, Sasaniler ve Romalılar hâkim olmuştur. M.S. 395’te Roma İmparatorluğu ikiye bölününce Malatya, Doğu Roma’nın (Bizans) payına düşmüş, Bizanslılar Malatya’yı eyalet merkezi yapmıştır. Habib İbn-i Mesleme komutasındaki İslâm ordularının Malatya’yı fethetmesinin ardından kent 655-712 ve 735-757 arasında 79 sene İslâm Devletinin sınır şehri olmuştur. İslâm Devletindeki iç çekişmeleri fırsat bilen Bizanslılar, Malatya’yı işgal etmişlerse de 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra 1085’te Selçuklular Malatya’yı fethetmiştir. Malatya, 1135-1175 seneleri arasında 40 sene boyunca Selçuklulara bağlı Danişmendoğulları’nın başkenti olmuştur. Kent, Selçuklulardan sonra İlhanlılara ve daha sonra Memlûklulara geçmiş, 1516’da Yavuz Sultan Selim Han Memlûk Devletine son verince Malatya, kesin olarak OsmanlıDevleti’nekatılmıştır.

Osmanlı Dönemi’nde Malatya, merkezi Maraş olan Dulkadir Beylerbeyliğinin (eyaletinin) beş sancağından biri olmuş, 18. yy ortalarında iç ayaklanmalar sebebiyle Kahramanmaraş’tan ayrılarak Diyarbakır Eyaleti’ne bağlanmıştır. Tanzimat’a kadar sönük bir devre geçiren Malatya Tanzimat’tan sonra Mâmûretü’l-Aziz Eyaleti’nin üç sancağından birinin merkezi olmuştur. Birinci Dünya Savaşı başında İç Anadolu’nun merkez şehirlerinin büyüklerinden biri hâline gelmiş ve Cumhuriyet Dönemi’nde il olmuştur. 1931’de demiryolunun Malatya’ya varması ve 1937’de şehrin demiryolu ile Sivas’a bağlanması kalkınmasının yolunu açmıştır.

[FONT=times new roman]Kayısının Başkenti Malatya’mızın ekonomisi sürekli büyümekte, ilimiz turizm, sağlık, sanayi, eğitim başta olmak üzere pek çok alanda pozitif gelişme göstererek her geçen gün daha cazip, daha yaşanabilir bir şehir olarak parlamaya devam etmektedir.




 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 10:54   #2
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Malatya İli Hakkında Herşey




MALATYA'DA GEZİLECEK YERLER LİSTESİ

Günpınar Şelalesi



Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Günpınar Şelalesi, hem yüksekten düşen sularının görkemiyle hem de çevresini saran ağaçlarıyla doğanın en benzersiz yüzleri arasındadır.

Günpınar Çayı’ndan oluşan şelale, yıl içerisinde fazlasıyla ziyaretçi akınına uğramaktadır. Su zerreciklerinin kayalardan kaydığı sıradaki görüntüsü görülmeye değer bir güzellik sunacak sizlere.

Malatya gezinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Günpınar Şelalesi’nin ardından; Sulu Mağara’yı da ziyaret edebilir ve doğanın en güzel yerlerini doyasıya yaşama fırsatı bulabilirsiniz.

Tohma Kanyonu



Yaklaşık 6 yıldır kapalı kalan tohma kanyonu hizmete açılmış, ziyaretçilerine kucak açmaya devam etmektedir. Yerli ve yabancı turistler, Darende’yi ziyaretlerinde bu doğa harikası yeri görmeden gitmiyor.

Orduzu



Orduzu Pınarbaşı, Malatya’nın en meşhur mesire yerlerinden biridir. Çam ağaçlarıyla çevrili bu yeri Malatyalılar serinlemek ve piknik yapmak için tercih ederler. Ayrıca burada küçük bir gölette bulunmaktadır.

Levent Vadisi



Malatya’nın doğal güzelliklerini oluşturan bir parçadır Levent Vadisi. Levent Vadisi’ndeki mağaralar, ilginç yüzey şekilleri ve derin uçumlarını keşfettikçe hem çok şaşıracaksınız hem de keyifli anlar yaşayacaksınız.

Karakaya Barajı



KarakayaBaraji Bu çalışmalar sayesinde önemli bir turizm noktası olma yönünde önemli adımlar atılmıştır. Malatya’ya bir seyahat planlıyorsanız Karakaya Baraj Gölü yakınında bulunan otellerin birinde konaklayarak, bölgede birkaç gün zaman geçirebilirsiniz. Malatya’daki Günpınar Şelalesi’ni de ziyaret ederek şehrin bilinmeyen yerlerini keşfetmeyi unutmayın

Arslantepe Höyüğü



Malatya’ya bir seyahat planı düşünüyorsanız, seyahatiniz sırasında Arslantepe Höyüğü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bölge, günümüzde açık hava müzesi özelliği taşımaktadır ve sizleri tarihi bir yolculuğa çıkartmaya hazırdır. Malatya’daki günlerinize Battalgazi Ulu Camii’ni ve Günpınar Şelalesi’ni dahil edebilirsiniz.

Somuncu Baba Türbesi



Malatya/Darende Somuncu Baba Türbesi hem yerli hemde yabancı turist akını yapan yerlerden birtanesidir.

Malatya Alışveriş Merkezi



Alışveriş yapabilir, içerideki oyun parkında çocuklarınızla keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Yeşilyurt



Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Malatya İli’ne bağlı bir ilçe olan Yeşilyurt (eski adıyla çırmıktı), doğuda Malatya, batıda Akçadağ ve Doğanşehir, güneyde Adıyaman ve Çelikhan ilçesi, kuzeyde ise Malatya ile çevrilidir. Malatya’nın güney kesiminde yer alan.

Beşkonaklar



Beşkonaklar, Malatya Şehir Merkezi’nde bulunan, Sinema caddesindedir.



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 10:55   #3
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Malatya İli Hakkında Herşey




MALATYA'NIN MEŞHUR YÖRESEL YEMEKLERİ

Sihirli bir mutfak Malatya yemekleri. Kendine hayran bırakır, aşık eder. Mesela genellikle pilavla bağdaştırdığımız bulgur var ya, heh işte o bulgurla ne köfteler, ne dolmalar, ne çorbalar yapılıyor bir bilseniz. Tatlısını bile yapanlar var.

Ancak sadece bulgur üzerine kurulmuş bir mutfak diyemeyiz. Nice güzel el açması börekleri, ev yapımı yağlı ekmekleri, kayısının başrollerini paylaştığı tatlıları da var.

İnsan Malatya’da yaşamadığına hem üzülüyor hem seviniyor bu noktada. Üzülüyoruz çünkü her zaman her yerde orijinalini yapan birisini bulamıyoruz, sevincimiz ise şunun için: Bir an Malatya’da yaşadığımızı ve 1 ayın sonunda alacağımız 15 kiloyu düşününce ufaktan bir sevinmedik değil.
Malatya’nın mükemmel yemekleri karşınızda, selamlayalım.

Sulu köfte diye bilinir: Gırık




Tereyağ, kıyma ve bulgur. 3 ana malzemeden oluşan mükemmel bir lezzet. Doyurucu bir yemek olan Gırık yanında sıcacık ekmekle harika gidiyor. Çünkü suyuna o ekmeği banmak lazım.

Bulgurun en lezzetli hali: Banık (bulgurlu köfte)




Yapımında iki çeşit kıyma(kuzu ve dana) ile iki çeşit bulgur(orta taneli ve iri taneli) kullanılarak hazırlanan olmazsa olmaz Malatya yemeğidir. Lezzeti hakkında bu bilgiler bile yeterli olmuştur diye düşünüyoruz.

Eskiler “Nahna Kuftesi” der: Lahana köftesi




Pilavlık bulgur ve aynı oranda kıyma ile hazırlanan bir yemek. İçindeki kıyma oranının yüksekliğinden dolayı lahana sarması değil de lahana köftesi olarak anılıyor.

Aşure kadar zengin: Kara çorba




Dertlere deva olarak adlandırılan bu çorba hastalıklara birebir. Başka yerlerde bulunmayan Malatya’nın kara nohutundan yapılıyor, çok lezzetli ve besleyicidir. İçindeki malzemelerin çeşitliliğinden aşure çorbası olarak da anılıyor.

Acısı da tadı da özel: Acılı ayran




Süzme ve normal yoğurdun aynı anda çırpılmasıyla hazırlanan ayrana, özel yasemin biberleri ilave edildikten sonra bir gün boyunca buzdolabında bekletiliyor. Yaz aylarınını vazgeçilmez içeceği olan bu ayran varken kimse normal ayranın yanına yanaşmıyor.

İrili ufaklı bir lezzet şöleni: Analı kızlı




İçli köfte gibi hazırlanan büyük parçaların yanına kızı olarak adlandırılan küçük bulgur topları da eklenince, tek tabakla masadan doyup kalkacağınız bir yemek oluyor.

Sevmeyeni yoktur: İçli köfte




Diğer yörelerde de bulunan bu köfte Malatya’da içine ve dışına kıyma koyularak cevizli bir harç ile büyük yuvarlak köfteler şeklinde hazırlanıyor. İsteğe göre haşlayıp ya da kızartıp yiyebiliyorsunuz.

Akla ilk gelen lezzet, tabii ki: Kayısı




Ve tabii ki, tatlısı-tuzlusu, hatta turşusu yapılan Malatya’nın simgesi haline gelmiş kayısı! İnanılmaz çeşitleri var. Birazdan kayısı ile yapılan yemek ve tatlıları da göreceğimiz için övgü kısmını burada üzülerek kesiyoruz.

Ekmek arası yersiniz: Kayısılı kavurma




Kayısıyı hiç kuzu etiyle, soğanla, sarımsakla, naneyle düşünmediniz biliyoruz. Biz de düşünmemiştik ancak kısaca özetlememiz gerekirse: “Yok böyle bir lezzet”.

Limon sıkmadan da ekşi: Pimpirim çorbası




Malatya yöresinde pişen çorbalardan bir başkası daha. Pimpirim çorbası. Taze taze semizotu, türlü bakliyatlar ile birleşiyor ve ortaya hem sağlıklı hem de lezzetli bir çorba çıkıyor.

Bir porsiyon kesmez: Kayısı tatlısı




Kurutulmuş kayısıdan hazırlanan hafif ve oldukça lezzetli bir tatlı. Kayısının tadı kaymakla birleşince tabağı bitirmeden kalkamıyorsunuz.
Ayrıca kayısıdan bir dolma yapılıyor ki parmaklarınızı yersiniz.

Böreklere küstürür: Malatya kömbesi




İki kat el açması yufkanın arasında genellikle kuşbaşı et ile yapılan bir tepsi yemeği. İnanılmaz lezzetli ve doyurucu olan Malatya kömbesi bayramların ve özel günlerin olmazsa olmazı.

 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
hakkında, herşey, malatya, İli


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
İzmir İli Hakkında Herşey DeepSilence Ege Bölgesi 6 02 Temmuz 2023 10:28
Osmaniye İli Hakkında Herşey DeepSilence Akdeniz Bölgesi 3 02 Temmuz 2023 10:03
Artvin İli Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 09:45
Mersin İli Hakkında Herşey DeepSilence Akdeniz Bölgesi 3 02 Temmuz 2023 09:41
Kahramanmaraş Hakkında Herşey DeepSilence Akdeniz Bölgesi 5 01 Temmuz 2023 21:21




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net