Forum Logo




Artvin İli Hakkında Herşey


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Temmuz 2023, 09:44   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Artvin İli Hakkında Herşey




Artvin İli Hakkında Herşey
Www.TrendForum.Net

ARTVİN


TARİHİ;

Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin''in bu ismi nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir. İlk adların ise Çoruh Irmağı ile ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.

Artvin''in tarihsel geçmişi Şavşat''ın Meşeli ve Yusufeli''nin Demirköy yakınlarında tesadüfen bulunan bakır baltalara dayandırılarak M.Ö. 3000''li yıllara, yani "Tunç Çağına" indirgenmektedir.

M.Ö 4. yüzyıllarda bölgeden geçen Ksenophan''agöre Artvin ve çevresinde Kolklar, Makaronlar ve Taoklar gibi bir takım kavimlerin yaşadığı doğrulanmaktadır. M.Ö 1'' inci yüzyıllarda yaşayan Coğrafyacı Strabon Roma''nın Anadolu''daki hakimiyeti sırasında, Artvin ve yöresinin yerel krallıkların hakimiyetinde olduğu belirlenmektedir. Bunun sonrasında Arsaklı ve Sasan yönetiminde kalan Artvin, ortaçağ dönemi ile birlikte Bizans''ın himayesinde Bagratlı Kırallığı''nın yönetiminde kalmıştır. 1015 tarihi itibariyle başlıyan Selçuklu seferleri 12''nci yüzyılda Saltuklu''larla pekiştirilmeye çalışılmıştır. Moğol istilasının ardından İlhanlı''ların kontrolünde Çıldır Atabeklerinin yönetiminde kalmak üzere Timur, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Safevi gibi Türk devletlerinin himayesinde bulunmuştur.

Yavuz Sultan Selim zamanında başlayan Osmanlı Egemenliği Kanuni Sultan Süleyman dönemi Erzurum Beylerbeyi İskender Paşa''nın Atabeklerin başkenti durumundaki Ardanuç kalesini fethetmesiyle tamamlanmıştır. Osmanlı döneminde Hopa ve Borçka Trabzon''a Artvin, Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli merkezi Ahiska olan Çıldır Eyaleti''ne bağlı olarak yönetilmiştir. 1828 de Osmanlıların
Ruslara yenilmesi sonucu Çıldır kaybedilince buraya bağlı birimler Erzurum Eyaleti''ne dahil edilmiştir. 1877 - 1878 Savaşı sonucunda 3 Mart 1878 de imzalanan Ayastafanos Anlaşması gereği o zaman Batum Liva''sına bağlı Artvin, Ardanuç, Borçka, Şavşat ve Hopa''nın Kemalpaşa bucağı savaş tazminatı olarak Ruslara terkedilmiştir. 3 Mart 1918 de imzalanan Brestlitovsk antlaşması gereğince Ruslar Artvin topraklarından çekilmişlerdir. Peşine İngiliz''lerin ve Gürcü''lerin geçici işgalleri olmuşsa da TBMMM nin girişimleri sonucu 23 Şubat 1921 de Artvin Anavatana kavuşmuştur. 16 Mart 1921 de imzalanan Moskova Antlaşması ile durum kesinlik kazanmıştır.


 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 09:44   #2
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Artvin İli Hakkında Herşey




Mavi İle Yeşilin Buluştuğu Karadenizin İncisi Artvin'in Arhavi İlçesine Gelmek İçin 18 Sebep

Sessiz, sakin ve doğal bir ortamda hayatınıza devam etmek istemez misiniz? O halde ülkemizin bu güzide ilçesi sizin için birebir! İşte Artvin'in Arhavi ilçesini çekici yapan özellikler;

1. Buram buram çay kokan Arhavi'nin, çay severler için bir cennet olması.



Eğer çayı ve çay kültürünü seven bir insansanız, bu ilçe sizin gerçekten mutlu olabileceğiniz bir yer olabilir.

2. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'ne katılmak ve doyasıya eğlenme şansı.



İlçe'ye gelmek için en önemli sebepleriniz'den biri de her yaz gerçekleştirilen Uluslararası Kültür ve Sanat festivali;
3 günlük Festival süresince; - Ulusal ve Uluslararası Halk Dansları Gösterileri -Hamsili Ekmek Yarışması -Dibekte Mısır Ayıklama Yarışması -Dik Hızarda Tahta Kesme Yarışması -Çay Toplama Yarışması -Laz Böreği Yapma Yarışması -Aykırı Hızarda Odun Kesme Yarışması -Fındık Ayıklama Yarışması -Resim Sergisi -El Sanatları Sergisi -Yamaç Paraşütü Gösterisi -Panel, Seminer, Konferans -Animasyon Gösterisi -Satranç Turnuvası -Tenis, Sokak Basketbolu, Voleybol, Plaj Voleybolu, Badminton Turnuvaları, -Atletizm, Bisiklet Yarışmaları -Off-Road Oyunları -Uçurtma Şenliği -Ulusal ve Uluslar Arası Sanatçı konserleri gibi etkinlikler düzenlenmektedir.





Çay toplama yarışması





Fındık ayıklama ve Hamsili ekmek yapma yarışmaları gibi bir çok kültürel yarışmalar





Off-Road, sokak basketbolu, halı saha turnuvaları gibi bir çok sportif yarışmaları da festival boyunca izleyebilme şansı...

3. Kültürel yemekler ile damak tadınızı değişik zenginliklerle buluşturma şansı.



İlçenin vazgeçilmezleri olan Laz Böreği, Hamsili Ekmek,Dudeyi (Lahana Ezme), Lahana Sarma, Baklava ve Mısır ekmeğine bayılacaksınız bilen bilir, bir kez yiyen bir daha onlarsız yapamıyor.

4. Dalından koparıp tadına bakabileceğiniz doğal meyveler.



Elma, Armut, İncir, Hurma ve Siyah Üzüm gibi meyveleri dalından kopararak tadına bakabilirsiniz...

5. Dilediğinizde başınızı alıp, huzurlu birkaç saat geçirebileceğiniz Limanı.



Liman'da geçireceğiniz güzel bir akşamüstü ile, bu güzel ilçenin tadına varabilir ve kendinizi iyi hissedebilirsiniz.

6. Size her zaman yardımcı olmaya çalışan sıcak kanlı ve iyimser Arhavi halkı.



Arhavi'nin insanı art niyetsiz ve yardımseverdir. Eğer ihtiyacınız olduğunu anlarlarsa, size yardım etmekten asla çekinmezler. Eğer Arhavi'ye uğrarsanız, kısa sürede kocaman ve sıcak bir ailenin parçası olduğunuzu hissedersiniz.

7. Günün her saati tulum sesini duymak ve horon oynama imkanı.



İlçe'ye gelmenin de kuralları var tabii günün her saati horona hazır olmalısınız

8. Kıyıcık plajına giderek denizin tadını çıkarmak.



Arhavi sahillerinde doğal ortamın ve denizin tadını çıkarabilirsiniz.

9. Yalnızca denizde değil, tertemiz sulara sahip derelerde de yüzebilme imkanı.



- Özgür aksın dereler!

10. Tarihi Camileri.



Tüm doğal ve kültürel güzelliklerine ek olarak, tarihi Arhavi Merkez Cami, Ulukent (Pilarget) Cami ve Dikyamaç Camisi bulunmaktadır.

11. Avrupa'daki müzeleri aratmayan bir kültür mabeti: Dikyamaç Köyü Yaşam Tarzı Müzesi



Dikyamaç Köyü ve çevresinde bulunan köylerin geçmişine ışık tutan eserlerin sergilendiği ve bölgenin ilk ve tek yaşam tarzı müzesi olarak faaliyet gösteren “Dikyamaç Köyü (Kamparna) Yaşam Tarzı Müzesi”nde, geleneksel yaşamın konu edildiği el sanatları ve yöre halkının evlerinde kullandıkları ve bulundurdukları araç ve gereçler sergilenmektedir.

12. Çifte Köprü



Arhavi ilçesinde en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan köprü derelerin bitiştiği yerde iki akarsuyun üzerine ayrı ayrı inşaa edilmiş tam daire özellikli iki taş köprülerdir.

13. Sadece kültürel mirasıyla değil, Arhavi doğal güzellikleriyle de ön plana çıkar: Mençuna Şelalesi



90 metre kadar yükseklikte ve kısmen orta bölümde taşlara çarparak akar. Eğer Mençuna şelalesine güneşli bir havada gitmiş iseniz öğleden sonra şelale önünde oluşan gökkuşağını da izleyebilirsiniz.

14. Ciha Kalesi



İlçenin zirvesinde kayalara oturtulmuş bu kalenin Cenevizliler döneminden kaldığı söylenmektedir.Etrafındaki ağaçlar o kadar sıktır ki kaleye geçilebilmesine izin vermemektedir.Yapıldığı tarih kesinleştirilememiştir ve günümüze kadar ancak sur kalıntıları ulaşabilmiştir. Kale hem sahil tarafına hem de iç kesimlere hakim bir konumdadır ve stratejik bir öneme sahiptir. Tarihe ilgi duyanlar da, burada istedikleri dokuyu bulacaklardır.

15. Arhavi Evi



Arhavi evi hem doğal güzelliğiyle hem de tarihi önemiyle insanı mest eder.

16. Ömrünüze ömür katacak mükemmel yaylalar.



Özellikle yaz aylarında tercih edilesidir.

17. Dilediğiniz zaman Batum'a gidip ucuz alkolün ve gece hayatının tadını çıkarabilmek.



Gece hayatını seviyorsanız bundan mahrum kalmayacaksınız.

18. Yalnızca kartpostallarda görebildiğiniz manzaraların tadını çıkarmak.









Belki de Türkiye'nin başka hiçbir yerinde bulamayacağınız mükemmel manzaralar.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 09:45   #3
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Artvin İli Hakkında Herşey




Artvin Meşhur Yöresel Yemekleri

Artvin yöresinde, mutfak geleneği çok zengindir. Çorbalar, Süt ve süt ürünlerinden yapılan yemekler, Sebzelerden ve kır otlarından yapılan yemekler, Hamur işleri, Et ve et yemekleri, Ve Tatlılar çeşitlilik içinde üretilmektedir.



Hamur İşleri

Hinkal

Mayalı hamur mantı kıvamında yarım avuç içi büyüklüğünde puf böreğine benzer şekilde açılır ve içine az yağlı kavurma konur, mantı gibi pişirilir.Yoğurtsuz ve üzerine yağ dökülmeden yenir.


Su Böreği

Ülkemizin diğer yörelerinde de yapılan su böreği Artvin'de de yapılır. tere yağı ve içine konan Çiçil (uzayan) peynirle yapılması yöreye özgüdür.




Garşo (Ekmek aşı)

Bayat ekmek üzerine tercihe göre tere yağlı sos dökülür.Sos, sadece tere yağlı olabileceği gibi, mevsimine ve tercihe göre domates ve soğanlı ay da yoğurtlu da olabilir.

Gaviçi (Ğaşil,Papa)

Mısır veya buğday unu sıcak papa şeklinde pişirilir, ortası açılarak eritilmiş tere yağ veya ayran konur. Kaşıkla alınan papa tere yağ veya yarana bandırılarak yenir.

Çimur

Yeni pişmiş mısır ekmeği tere yağ ile karıştırılır ve bulamaç şekline gelene dek kaşık veya elle yoğrulduktan sonra ayran veya çay ile afiyetle yenir.

Kete

Fırın , kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek.

Kada

Az yoğurtla açılan hamur için tercihe göre kavrulmuş un, öğütülmüş fındık ya da ceviz konarak burma şeklinde tepsiye halkalar halinde dizilir.Üzerine yoğurt sürülerek fırında pişirilir.




Mısır Ekmeği (Çadi)

Mısır unu ile pileki veya kuzine sobada pişirilir.Hemen her öğünde sofraların baştacıdır.




Pileki Ekmeği

Kilden yapılmış tepsi büyüklüğünde iki plaka içinde buğday veya genellikle mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür. Pileki ekmeği, halen bulunmakla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte maalesef kaybolamaya yüz tutmaktadır.

Hamsili Ekmek

Ağırlıklı sahil ilçelerinde, içine pırasa, salça, vb sebze konarak fırında pişirilir.



Silor

İnce boru şeklinde kıvrılarak bir 4-5 cm eninde kesilen yufkalar fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra bir kat yoğurt sürülür ve tere yağ ile servis yapılır.Tercihe göre, bir süre fırında pişirilir.

Kaymaklı Börek

İçine kaymak konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür.

Lokum

Mayalı hamur ekmek kıvamında çorba hacminde top eklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir.

Bişi

Mayalı hamur ekmek kıvamında iki avuç içi büyüklüğünde ince yuvarlak pide şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir.

Ev Makarnası (Mantı)

Mayalı hamur muska veya eksem şeklinde içine kıyma konmadan makarna gibi pişirilir. Üzerine yoğurtsuz ve tere yağ dökülerek afiyetle yenir.

Cevizli/Fındıklı Börek

İçine öğütülmüş ceviz veya fındık konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür.

Çorbalar

(Nişoşlu) Yoğurt Çorbası

Nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır ve özellikle Artvin'in iç kesimlerinde yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır.

(Beyaz) Lahana Çorbası

Beyaz lahana ince ince doğranarak yoğurt ve çok az un ile yapılan bulamaça su katılarak nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır. Özellikle Artvin'in iç kesimlerinde ; yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır.

(Gemdimalı) Süt Çorbası

Gendima (haşlanıp güneşte kurutulmuş buğday tanesi) ile su yerine süt katılarak yapılır.Bir tür, bol sütlü şekersiz (tercihe göre tuz katılabilir) sıcak sütlaç tadını andırır. Özellikle reyhan ve nane katılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır.

Kesme (Mantılı Süt Yemeği)

Kesme (parça halinde içi boş mantı) su yerine süt katılarak yapılan bir tür çorbadır.

(Siyah) Mercimek Çorbası

İçine erişte biçiminde kesilmiş ev mantısı katılarak siyah mercimek ile yapılır.Üzerine tercihe göre sirke dökülerek servis yapılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır.

Çinçar (ısırgan otu) Çorbası

Çinçar (ısırgan otu) ile yapıla daha çok sahil ve sahile yakın yerlerde yaygındır.

Yemekler

Motrella

İpsiz taze fasulye çok az su ile (yağsız) pişirilir.İçine kuru veya taze soğan,öğütülmüş ceviz veya fındık konarak iyice karıştırılırak servis yapılır.Özellikle mısır ekmeği doğranarak sıcak veya taze yenir.Daha çok sahil ve sahile yakın kısımlarda yenir.

Lapurçen

Bahar aylarında toplanan taze asma (üzüm) yaprağı güneşte kurutulur.İçine salça konulmadan özellikle zeytinyağı ile parça et veya kemikli etle birlikte doğranmış soğan ile pişirilir.

Puçuko

İpsiz taze fasulye güneşte kurutur.Özellikle kış aylarında, içine çok az bulgur ve salça konarak pişirilir.Tercihe göre üzerine sirke dökülerek yenir.

Karalahana

Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir.Kara lahana, ıspanak büyüklüğünde kesilerek suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra içine mısır kırığı (ğırğıl), tercihe göre taze ekşi erik (veya marmeladı), taze mısır taneleri, acı sivri biber ve domates konularak iyice pişirilir.Üzerine eritilmiş tere yağ konarak servis yapılır.İçine taze pişmiş mısır ekmeği doğranarak afiyetle yenir.



Çinçar (ısırgan otu) Yemeği

Özellikle bahar aylarında taze ısırgan otu ıspanak gibi pişirilir.

(Kinzili) Taze Fasulye

Taze fasulye, yörede salata vb yemeklerde kullanılan ve sevilen bir otsu bitki olan (maydonaza benzer) kinzi katılarak pişirilir.

Karalahana Sarması

Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir. Kara lahana yaprakları suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra özellikle kıymalı içle sarılır.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.

Çarğala (pazı) Yemeği

Yörede bilinen adı ile pazı, ıspanak gibi sulu veya yumurtalı özellikler zeytinyağda pişirilir.

Taze Fasulye Kızartması

Taze fasulye özellikle biber, soğan ve patates ile az zeytinyağında buğulanarak kızartılır.

Hamsili Pilav

Pirinç ve önceden ayıklanmış salamura veya taze hamsi ile birer sıra tepsiye dizilerek fırında pişirilir.

[IMG]http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:L-hqAklhEgofgM:/url?source=imgres&ct=tbn&q=http://img52.**************/img52/4564/hamsi.jpg&sa=X&ei=yVfuTJ3xN82j4QbroLikCg&ved=0CAUQ 8wc4KA&usg=AFQjCNH96-xma47f8HDXmdATGAzN-j6jAw&t=1[/IMG]

Turşulu Pilav

Pilavlık pirinç ve ince doğranmış özellikle fasulye turşusu az ateşte pişirilir.Tercihen tere yağı kullanılır.

Hamsi Buğulama

Kuru soğan ve limon halkalar halinde tepsiye bir sıra dizilir, üzerine ayıklanmış hamsi sıralanır.Üzerine tercihe göre sulandırılmış salça ve bir miktar sıvı yağ eklenir; az ateşte fırında pişmeye yakın üzerine maydanoz serpilir.

(Yatık) Döner (Çağ Döneri)

Özellikle iç kesimlerde az yağlı koyun veya dana eti dilimler halinde şişe takılarak köz üzerinde yatık bir şekilde yavaşça pişirilir.Pişen kısımlar çağ adı verilen küçük şişlere geçirilerek yenir.Tercihen, et parçaları arasına soğan, domates veya taze biber konur.Karabiber ve tuz etin terbiyesinde vazgeçilmezdir.

Tava Yemekleri

Kuymak

Eriyen ve uzayan (çiçil) peynir tercihe göre beyaz un veya mısır unu, çok az su ve tere yağ/sıvıyağ ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişirilir. Pişmenin en iyi işareti kuymağın kusması yani yağını salıvermesidir. Tüm öğünlerde baştacıdır.Pratik ve kolay bulunurluğu bakımından her zaman tercih edilir.

Kaymağın Kuymağı

Taze kaymak tercihe göre beyaz un veya mısır unu ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişirilir. Pişmenin en iyi işareti kuymağın kusması yani yağını salıvermesidir.Daha çok kaymağın bol olduğu yayla ve mezralarda yaygındır.

Mıhlama

Uzayan(civil) peynir eritilmiş tere yağda bir müddet pişirildikten sonra üzerine çırpılmış yumurta ilave edilerek ekmek banabilecek kıvama geldiğinde özellikler mısır ekmeği ile afiyetle yenir.

Peynir Tavalama

Uzayan(civil) peynir ve terihe göre süzme yoğurt veya lor eritilmiş tereyağda bir müddet pişirilir.

Dügmeç

Bayat ekmek tereyağda kavrularak (tercihe göre çok az peynir konabilir) genelde kahvaltıda yenir.

Çılbır (Sarmısaklı)

İçine çok az su konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine (tercihe göre sarımsaklı) eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir.

Çılbır (Sütlü)

İçine çok az süt konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir.

Kavurmalı Yumurta

Kışlık olarak hazırlanan kavurma üzerine çırpılmış yumurta konarak tavada pişirilir.

Kaygana

Yumurta tercihe göre sade veya sebzeli omlet şeklinde tavada pişirilir.

Diğer

Sığen

Yeni doğum yapmış ineğin sütünden yapılan ve kendine özgü bir tadı olan yoğurt.

Nağiço

Koyun kuyruğu kavurması soğuk olarak kahvaltıda katık olarak yenir.

Kavrulmuş Zeytin

Yörede Çoruh şeridinde yetişen zeytinlerin en kalitelisi zellikle az ısıda fırında çok az kavrulur. Kendine özgü lezzeti ve kısa sürede tüketilmesi zorunluluğu ile az üretildiği için yörede çok makbuldur.

(Ceviz/Fındıklı) Cacık

Rendelenmiş salatalık ve öğütülmüş ceviz/fındık içine su katılmamış yoğurt ile karıştırılır.Üzerine tercihe göre nane veya yörede yetişen reyhan konarak servis yapılır.

Boran (pazı veya ıspanaklı yoğurt)

Suda haşlanmış ıspanak veya pazı yaprağı cacık şeklinde yenir.

Lorlu Pekmez

Taze tuzsuz lor üzerine yöre pekmezi dökülerek tahinli pekmez kıvamında kahvaltılık olarak yenir.
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
artvin, artvİn, hakkında, herşey, İli


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Tokat İli Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 4 02 Temmuz 2023 01:13
Bartın İli Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 01:11
Düzce İli Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 00:44
Amasya Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 3 01 Temmuz 2023 22:32
Kanser Hakkında Herşey DeepSilence Sağlık Haberleri 19 20 Mayıs 2022 15:25




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net