Forum Logo




Aizanoi Antik Kenti - Kütahya


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 06 Haziran 2022, 10:04   #1
Çevrimiçi
Aizanoi Antik Kenti - Kütahya




Aizanoi Antik Kenti - Kütahya
Www.TrendForum.Net

Aizanoi Antik Kenti Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezinde, Kütahya’ya 50 kilometre uzaklıktadır. Penkalas (Kocaçay) Irmağı'nın yukarı kesiminde tanrıça Meter Steunene’nin kutsal mağarası civarında yaşayan Frigyalılar'ın öncüsü olarak antik kaynaklarda geçen Azan adlı mitoloji kahramanının, Su Perisi Erato ile efsanevi Kral Arkas'ın birleşmesinden Aizanoi şehrinin ortaya çıktığı düşünülmektedir.



Aizanoi kenti, antik Frigya'ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkeziydi. Kentin yüksek platosu üzerinde bulunan Zeus Tapınağı'nın çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3 bin yıllarına ait yerleşim izlerinin ortaya çıktığı görülmüştür. Helenistik Dönem'de bu bölge değişimli olarak Bergama’ya ve Bithynia’ya bağlı iken MÖ 133’de Roma egemenliğine girmiştir. Roma imparatorluk döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş ve ünü bölge sınırlarını aşmış olan Aizanoi’de kesin kentleşme bulgularına ancak MÖ 1'nci yüzyıl sonlarına doğru rastlanmaktadır. Yine ilk sikkelerin bu dönemde basıldığı bilinmektedir.



Aizanoi antik kenti en parlak dönemini MS 2 yüzyılda yaşamış, büyük imar faaliyetleri görmüş ve bu dönemde birçok yapı inşa edilmiştir. Erken Bizans Dönemi'nde piskoposluk merkezi iken, 7'nci yüzyıldan itibaren bu önemini yitirmiştir. Tapınak düzlüğü Orta Çağ'da bir hisara dönüştürülmüştür. Selçuklular Dönemi'nde Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanılmasından dolayı buraya Çavdarhisar adı verilmiştir.



Aizanoi 1824 yılında Avrupalı gezginlerce yeniden keşfedilmiş,1830-1840’lı yıllarda incelenmiş ve tanımlanmıştır. 1926 yılında M. Schede ve D. Krencker başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü'nce ilk kazılar yapılmıştır. 1970 yılından bu yana her yıl düzenli olarak kazı çalışmaları devam etmektedir.



Kalıntılar arasında Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 15 bin kişi kapasiteli tiyatro ve tiyatroya bitişik nizamda yapılmış 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, suyolları, kapı yapıları bulunmaktadır. Aizanoi antik kenti Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaştır.



Zeus Tapınağı

Irmağın batı kıyısına 200 metre uzaklıkta etrafı sütunlu galerilerle çevrili 130,5x112 metre boyutlarındaki alanın ortasında, bir podyum üzerine kuruludur.



8x15 ölçülerinde 120 adet İon ve 4 adet Korint üslubunda sütunlarla dipteras planlı olarak inşa edilmiştir. Frig Tanrıçası Meter Steunene'ye adanmış olan yer altı cellasına inen ve çatıya ulaşan bir merdiveni bulunmaktadır. Anadolu'daki en iyi korunagelmiş İon düzenindeki tapınaklardan biri olan yapının bezemelerinden özellikle akroterleri ilgi çekicidir. Batı alınlığında orta akroter akant dalları ve yaprakları arasında Tanrıça Kybele'nin büstüyle bezenmiştir. Doğu alınlık akroterindeyse Zeus büstü bulunmaktadır. Dört sütunlu avlusu ve agorasıyla M.S. 117-138 yılları arasında yapılmış tapınağın ön galeri duvarlarında; İmparotor Hadrian'i ve Aizanoi için önemli hizmetler görmüş Apuleius'u öven yazıtlar yer almaktadır.



Kaynak: Kütahya Kültür ve Turizm Müdürlüğü ''Kütahya Tanıtım Broşürü''
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Ağustos 2023, 07:20   #2
Çevrimiçi
Diamond Üye
Yanıt: Aizanoi Antik Kenti - Kütahya






Kütahya ilinde bulunan Aizanoi Antik Kenti, antik Roma dönemine ait önemli bir arkeolojik alan ve tarihi sit alanıdır. Antik dönemde "Aezani" olarak bilinen kent, Roma İmparatorluğu'nun Asya Eyaleti'nin bir parçasıydı ve Phrygia bölgesinde yer alıyordu.

Aizanoi Antik Kenti, M.Ö. 3. yüzyılda kurulmuş ve Roma döneminde büyük bir öneme sahip olmuştur. Bu dönemde, kent önemli bir ticaret merkezi haline gelmiş ve zenginlik kazanmıştır. Aizanoi, Roma İmparatorluğu'nun birçok farklı döneminde yapılan mimari projelerle geliştirilmiştir.

Aizanoi Antik Kenti'nde birçok önemli yapı bulunmaktadır. Bunlar arasında en ünlüsü, Roma dönemine ait bir tapınak olan "Aizanoi Zeus Tapınağı"dır. Bu tapınak, Roma İmparatoru Hadrianus döneminde inşa edilmiştir ve günümüze oldukça iyi korunarak gelmiştir. Aynı zamanda bu tapınak, Roma döneminde yapılmış en iyi korunmuş tapınaklardan biri olarak kabul edilmektedir.

Aizanoi Antik Kenti'nde ayrıca tiyatro, stadyum, hamamlar, agora, surlar, anıt mezarlar ve bir köprü gibi diğer önemli yapılar da bulunmaktadır. Bu yapılar, Roma döneminin mimari tarzını yansıtmaktadır ve antik kentin tarihini anlamak için önemli ipuçları sunmaktadır.

Bugün, Aizanoi Antik Kenti, ziyaretçilere açıktır ve arkeolojik kazılar ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Ziyaretçiler, antik kentin tarihi ve kültürel değerlerini keşfedebilir, antik yapıları gezebilir ve Roma dönemine ait kalıntıları görebilirler.

Aizanoi Antik Kenti, hem tarih severler hem de arkeoloji meraklıları için önemli bir turistik destinasyondur. Kütahya il merkezine yaklaşık 57 kilometre uzaklıkta yer aldığından, Kütahya'yı ziyaret eden turistler genellikle Aizanoi'yi de ziyaret etmektedirler.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
aizanoi, antik, kenti, kütahya


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 
Seçenekler
Görüntüleme stilleri


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Dara Antik Kenti - Mardin KoJiRo Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1 03 Ağustos 2023 01:27
Side Antik Kenti - Antalya KoJiRo Akdeniz Bölgesi 1 03 Ağustos 2023 01:25
Patara Antik Kenti - Antalya KoJiRo Akdeniz Bölgesi 1 02 Ağustos 2023 08:12
Zeugma Antik Kenti - Gaziantep KoJiRo Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1 02 Ağustos 2023 07:23
Pamukkale Hierapolis Antik Kenti - Denizli KoJiRo Ege Bölgesi 0 04 Haziran 2022 17:45




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net