Forum Logo




Şanlıurfa İli Hakkında Herşey


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 02 Temmuz 2023, 12:24   #1
Çevrimdışı
Banlı Üye
Şanlıurfa İli Hakkında Herşey




Şanlıurfa İli Hakkında Herşey
Www.TrendForum.Net

ŞANLIURFA



Tarihi:

Urfa ve civarında [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'nden beri yerleşilmektedir. [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], MÖ 11000 yıllarında kullanılan Dünya'nın bilinen en eski mabetinin bulunduğu yerdir.
Urfa Kur'an, İncil ve Tonah (Eski ahit/Tevrat)'ta geçen İbrahim peygamberin, doğum yeri olarak kabul edilir ve anısına Camii de bulunmaktadır. Ayrıca [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'ün de (İncil ve Eski ahitte [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]) doğum yeri olarak kabul edilir.
Urfa kent merkezinin altında bugünkü [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'ün kuzeyinde yapılan bir keşif sonucu, Urfa kent merkezi tarihinin MÖ. 9500'e Çanak-Çömleksiz [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] kadar uzandığı görülmüştür.
11.500 yıllık tarihi süreç içerisinde [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]-[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] ([Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]), [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] gibi uygarlıkların egemenlikleri altında yaşamıştır.
Urfa, 1094 yılında [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] hâkimiyetine girmiştir. 1098'de Haçlı [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], daha sonra sırasıyla [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] ve en son da 1516'da [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'in memlükleri mercidâbık savaşında yenmesiyle [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] sınırları içine katılmıştır. Önceleri [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] sınırları içerisinde yer alan Urfa, 1876'da [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] bağlanmış, 1916'da ise bağımsız bir sancak olmuştur.

Cumhuriyet dönemi


[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]'na kadar Osmanlıların elinde olan Urfa, 1919 yılında önce [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ], daha sonra da [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] işgal edilen şehir, 11 Nisan 1920'de düşman işgalinden kurtarılmıştır. Cumhuriyet sonrasında 1924'te il olmuştur. 2010 yılında ise seçim öncesinde Şanlıurfa'nın büyükşehir belediye haline getirilmesi planlanmış ve 2012'nin son çeyreğinde diğer 13 il gibi [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] haline gelmiştir.
2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Şanlıurfa'da sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kuruldu ve [Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ] ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı.



 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 12:24   #2
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Şanlıurfa İli Hakkında Herşey




Urfa'nın Muazzam Yemek Kültürü.


Halil İbrahim sofrası denince akla cömertlik, bereketli sofralar ve misafirperverlik gelir. Şansımız, Anadolu gibi zengin toprakların bir parçası olmak; dünyanın belki de hiçbir yerinde göremeyeceğiniz misafirperverliği yaşadığımız coğrafyada görmek.


[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]



[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]


Şanlıurfa Güneydoğu Anadolu mutfağının karakteristik özelliklerinin hemen hemen hepsini taşıyan bir yöre. Bol salçalı, acılı ve baharatlı yemekler mutfak kültürünün temelini oluşturuyor. Baklagillerin yanı sıra yarma denilen buğday, çorbalar ve soğuklarda kullanılıyor. Urfalılar misafir ağırlamak ve onlara çeşitli yemekler ikram etmekten büyük bir zevk alıyorlar.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]


Şanlıurfa’nın yöresel yemekleri arasında; çiğ köfte, ayran çorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı çorba, çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün balcan, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç, ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has dolması, mimbar, acır bastırmasını sayabiliriz.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]


[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Şanlıurfa’dan çıkmış olan harika bir lezzet: Çiğ Köfte.

Dövülmüş, macun haline getirilmiş yağsız et, kaynatılmış, kurutulmuş buğdaydan çekilerek elde edilen bulgur ve kurutulup dövülerek az miktarda yağ karışımı ile yapılan kuru isottan (kırmızı biber) meydana getirilen; ayrıca içinde protein, karbonhidrat, mineral maddeler ve vitaminlerce zengin bir düzine kadar gıda maddesi (domates, salça, soğan, sarımsak, karabiber, tarçın, tuz, ve maydanoz) kullanılarak elle yoğrulan; yenilirken genellikle beraberinde ayran içilen otantik bir Şanlıurfa yemeğidir çiğ köfte. Genellikle doyumluk değil, tadımlık yapılır. Daha çok ikram yemeğidir.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]


[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Geçmişi Hz. İbrahim (A.S.) peygamber devrine kadar gitmektedir. Efsaneye göre Nemrut, şehirdeki yakacakları toplayıp ateş yakmayı yasaklayınca halk ne yapacağını düşünür. Bir avcının vurduğu ceylan etinden, hanımı bugünkü çiğköftenin az karışımlı; et, bulgur ve isottan oluşan ilkel şeklini hazırlar. Kocası beğenir. Bir zaruretten doğan yemeğe 4000 yıl kadar önce böylece başlanır ve geliştirilerek bugünlere gelinir. Çiğköfte Türkiye’de Şanlıurfa dışındaki pek çok ilimizde ve hatta Avrupa ve Amerika’da da afiyetle tüketilmektedir. Ancak Şanlıurfa’da yapılan çiğ köfteye emsal bulmak zordur. Burada malzemesine ve yoğrulmasına çok özen gösterilir. Urfalı bir kadının kıvrak zekâsı ile bulduğu çiğköfte bugün adeta Urfa ile özdeşleşmiştir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 12:25   #3
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Şanlıurfa İli Hakkında Herşey




Şanlıurfa Gezilecek Yerler - Tarihi Mekanlar.

Peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu'nun mistik ve gizemli atmosferini yakından hissedebileceğiniz bir şehir.



Ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şanlıurfa, Güneydoğu’ya konumlanmış tarih kokan bir şehirdir. Yolunuz düşüyorsa bu şehre şanslısınız. Hatta eğer düşmemişse henüz yolunuz, bir fırsatını bulun ve gidin. Tarihi koklayın, yaşayın ve sevin.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Sadece tarihi açıdan değil, sizi kucaklayan hoşgörülü havasıyla insanlarını da çok seveceğiniz eşsiz bir şehirdir Şanlıurfa. Size kendini sevdirir. Özellikle et seven kişilere kendini hayli hayli sevdirecektir, eti hiç bu kadar lezzetli yemediğinizi fark edeceksiniz Urfa’nın o sıcak restoranlarında.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Özet geçtiğimiz her şey, aşağıda tüm ayrıntısıyla sizi bekliyor. Urfa’ya gidip ne ne yapacağım diye düşünmenize hiç gerek yok. Her şeyi sizler için, en keyifli şekilde şehri keşfetmeniz için yazdık. Keyifli okumalar!


[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Balıklı Göl;

Urfa’nın en meşhur tarihi yapılarından biridir Balıklı Göl ve dini bir inanışı barındırır içinde.
İnanışa göre Kral Nemrut, Hz.İbrahim’i yaktırmak ister. Odunlar yakılır ve Hz.İbrahim tam ateşe götürülürken odunlar balık, ateş su olur. Bu nedenle bu gölden hiç balık avlanmaz. Gölün içerisinde bulunan beyaz balığı görenin ise cennete gideceğine inanılır.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Bu gölde bulunan balıkların yaraları iyileştirdiğine dair de bir efsane vardır.

Halfeti;


Urfa’nın küçük yerleşim yerlerinden biri olan Halfeti, Urfa’da görülmeyi hak eden yerlerden biri. Eski evleri, siz yürüdükçe sallanan asma köprüsü, sıcakkanlı esnafları ve tarihi atmosferiyle görmezseniz pişman olacağınız yerlerden. Keyifli bir tekne turu da yapabilirsiniz. Ayrıca dünyada siyah gül, sadece burada yetişiyor.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Harran Harabeleri;


Kubbe şeklinde yapılmış evlerin birçoğu artık harabe olmuştur. Ama yine de hala bu evlerde yaşam vardır. Bu harabelerin arasında bir de ‘ilk İslam üniversitesi’ sıfatıyla Harran Üniversitesi yer almaktadır. Harabelerin bulunduğu tarih kokan bu bölgeye kesinlikle gelmenizi öneririm.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Haleplibahçe Mozaikleri;


Balıklıgöl’e yakın bir yerde ortaya çıkan mozaikler de Urfa’nın tarihi değerlerinden biri olmayı hak ediyor. Büyük İskender’in istilası sırasında yapıldığı tahmin edilen mozaiklerden tarihin sanatsal yönüne en ince ayrıntısına kadar rastlamak mümkün. Özellikle Truva savaşçılarının mozaikleri ve Amazon mozaikleri görülmeye değer.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]


Şanlıurfa’da Görmeniz Gereken Camiler.

Peygamberler şehri diye anılan bir yerde, üstelik neredeyse tüm medeniyetlerin değer verdiği bu topraklarda görülmeye değer birçok cami bulmak mümkün. Tarihi esintiyi hissedebileceğiniz camileri sizler için yazdık.

Halil’ür Rahman Camisi;


Selahattin Eyyubi’nin yeğeni El Melik’ül Eşref Muzafferüddin Musa tarafından 1212 yılında yaptırılan bu cami Balıklıgöl’ün kıyısında tüm ihtişamıyla yükselmektedir. İki ayrı dönemde onarılan ve yıllara meydan okuyan bu görkemli cami görülmeyi hak ediyor.


[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]

Eski Ömeriye Camisi;


Şanlıurfa’nın en eski camilerinden biri olan bu cami’nin 7.yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Kazancı Pazarı yakınında bulunan bu caminin yapım kitabesi bulunmadığından ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Ancak onarım kitabelerinden tahmin edilmektedir. Hala ibadete açık olan bu cami, ziyaretçilerini bekliyor.




Fırfırlı Cami;

Ziyaret edeceğiniz camide birçok ruhu hissetmek isterseniz Fırfırlı Cami’yi kesinlikle görmenizi öneririm. Bu cami ortaya 1956 yılında bir kiliseden çıkmıştır. Ali Fuat Bey Caddesi’nde bulunan bu cami Oniki Havari Kilisesi’nden camiye çevrilmiştir. Üstelik bir dönem de hapishane olarak kullanılmıştır.

[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 02 Temmuz 2023, 12:25   #4
Çevrimdışı
Banlı Üye
Yanıt: Şanlıurfa İli Hakkında Herşey




ÖZEL KÖŞE|Sıra Geceleri.

Urfa’ya özdeşleşmiş değerlerden bir diğeri de sıra geceleridir. Genelde sadece erkeklerin katılabildiği sıra gecelerinde en güzel Urfa türküleri söylenirken bir yandan da çiğ köfte yoğuruluyor. Urfa’ya gitmişken o atmosferi hissetmekte yarar var.


[Sadece kayıtlı ve aktif kullanıcılar bağlantıları görebilir. ]


Halkın içinden gelen ve günümüze kadar yaşatılmış bir gelenektir. Sıra geceleri genel olarak erkekler arasında yapılır. Buralara çocuklar küçük yaşlarda götürülerek; cemaat ile oturup, kalkmayı, dinlemeyi ve adab-ı muaşerat öğrenirler. Halk içerisinden çıkan müzisyen ve şarkıcılar bu gecelerde özellikle uzun hava başta olmak üzere yöresel türkü ve şarkılar ile şiirleri seslendirirler. Terbiye veren ve öğreten bir yer olduğu için örneğin, bu gecelerde bir gazelin tek hecesini yanlış okuyan bir sanatçı bir daha utandığından dolayı bu gecelere uzun süre tekrar katılmazdı.
Sıra gecelerinde, ikramın da bir o kadar bol tutulması da gelenek ve göreneklerdendir. Ayrıca bu gruplara diğer sıradakilere haber verilmeden başka misafir çağrılmazdı. Gecelerde saz ve sözün yanı sıra "Fincan saklama" veya "Tolaka" gibi oyunlarda oynanılarak vakit geçirilirdi. Bu nedenlerden dolayı sıra geceleri aynı kültürdeki bu insanlar arasında bir dayanışma alanına da dönüşmüştür.
Sıra geceleri Şanlıurfa'nın tarihinde de önemli bir yer tutmaktadır.İngilizler 24 Mart 1919'de Mondros mütarekesinin 7'nci maddesi gereğince Urfa'yı işgale başladıklarında ufak grupları bulmak ve dağıtmak için ajanlar kullanıyorlardı. Halkın bir arada bulunmasını istemiyorlardı. Fakat 5 Eylül 1919'da 12 kişi Binbaşı Ali Rıza beyin önderliğinde gözlerden uzak bir yerde düzenlenen sıra gecesinde bir araya gelmişlerdi. Gece yarısı binbaşı Ali Rıza bey ve arkadaşları Müdafa-i Hukuk Urfa şubesini işte bu sıra gecesi esnasında kurmuşlardır. Ve oniki arkadaş Urfayı düşman işgalinden kurtarmak için kuran-ı kerime el basarak yemin etmesiyle birlikte, Urfa için kurtuluş savaşı başlamıştır.



 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
hakkında, herşey, İli, Şanlıurfa


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Bilecik İli Hakkında Herşey DeepSilence Marmara Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 10:58
Malatya İli Hakkında Herşey DeepSilence Doğu Anadolu Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 10:55
Samsun İli Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 2 02 Temmuz 2023 10:49
Sivas İli hakkında herşey DeepSilence İç Anadolu Bölgesi 4 01 Temmuz 2023 22:35
Amasya Hakkında Herşey DeepSilence Karadeniz Bölgesi 3 01 Temmuz 2023 22:32




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net