Forum Logo




Çatalhöyük Neolitik Kenti - Konya


Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu Oluştur Yanıtla
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme stilleri
Alt 18 Haziran 2022, 09:06   #1
Çevrimiçi
Çatalhöyük Neolitik Kenti - Konya




Çatalhöyük Neolitik Kenti - Konya
Www.TrendForum.Net

İnsanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik toplumsal hayata geçişle birlikte, tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük Neolitik Kenti, Güney Anadolu Platosu’nda yaklaşık 14 hektarlık bir alan üzerinde yer almaktadır. İki höyükten oluşan Çatalhöyük Neolitik Kenti’nin daha uzun olan Doğu Höyüğü, MÖ 7400 ve 6200 yılları arasına tarihlenen 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşmaktadır. Söz konusu katmanlarda, sosyal örgütlenmeyi ve yerleşik hayata geçişi simgeleyen duvar resimleri, rölyefler, heykeller ve diğer sanatsal öğeler yer almaktadır. Batı Höyüğü ise MÖ 6.200 ve 5.200 yılları arasına tarihlenen Kalkolitik Dönem'e ait kültürel özellikler göstermektedir. Bu özellikleriyle Çatalhöyük, aynı coğrafyada 2000 yıldan fazla bir süredir var olan köylerden kentsel hayata geçişin de önemli bir kanıtıdır.



Çatalhöyük’teki içlerine çatılardan girilen birbirine bitişik evler ile sokağı olmayan yerleşim benzersiz bir özellik sergilemektedir. Ortadoğu ve Anadolu’da diğer Neolitik alanlar bulunmuş olmasına rağmen, Çatalhöyük Neolitik Kenti, kalıntıların boyutu, yaşayan toplumun yoğunluğu, güçlü sanatsal ve kültürel gelenekler ve zaman içindeki sürekliliğin benzersiz bileşimi ile olağanüstü evrensel değer taşımaktadır. Bu özelliklerinin bir sonucu olarak 2009 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne önerilmiştir. İnsanlık tarihine ışık tutan Çatalhöyük Neolitik Kenti, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.

Çatalhöyük Neolitik Kenti Nerede?

Konya'nın 52 kilometre güneydoğusunda, Hasandağı'nın yaklaşık olarak 136 kilometre uzağında, Çumra İlçesi'nin 11 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Konya Ovası'na hakim arazide bulunmaktadır.
__________________

İmzalardaki bağlantıları veya görselleri görüntülemek için gönderi sayınızın 10 veya daha fazla olması gerekir.
 
Alıntı ile Yanıt

Alt 03 Ağustos 2023, 06:31   #2
Çevrimiçi
Diamond Üye
Yanıt: Çatalhöyük Neolitik Kenti - Konya






Çatalhöyük, Türkiye'nin Konya iline bağlı Çumra ilçesi yakınlarında bulunan bir arkeolojik alan ve Neolitik bir yerleşimdir. Çatalhöyük, M.Ö. 7500-5700 yılları arasında yerleşim görmüş olan bir neolitik kenttir ve bu özelliğiyle dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Çatalhöyük, 1958 yılında İngiliz arkeolog James Mellaart tarafından keşfedilmiştir. Kazılar, Mellaart'ın keşiflerinin ardından 1961-1965 yılları arasında İngiliz arkeolog Ian Hodder ve ekibi tarafından devam ettirilmiştir. Daha sonra çeşitli arkeologlar ve araştırmacılar tarafından çalışmalara devam edilmiştir.



Çatalhöyük, döneminin özelliklerini yansıtan karmaşık bir yerleşim alanıdır. Kent, iki tepe üzerine kurulmuş olup birbirine yakın yaklaşık 18 tabakadan oluşmaktadır. Bu tabakalar, sürekli olarak yeniden inşa edilerek üzerine yapılar eklenmiş ve bu şekilde kent zamanla büyümüştür.

Çatalhöyük'ün en önemli özelliği, evlerin birbirine bitişik olarak inşa edilmiş olmasıdır. Evler, taş ve kerpiçten yapılmıştır ve çatıları düz çatılarla örtülmüştür. Evler arasında koridorlar ve merdivenler bulunurken, evlerin içinde duvarlarda resimler, heykeller ve diğer süslemeler görülmektedir. Ayrıca, evlerin altında mezarlar ve çeşitli tören alanları da bulunmuştur.



Çatalhöyük'teki kazılar, dönemin tarım, hayvancılık, avcılık ve ticaret gibi sosyal ve ekonomik yapısını anlamamıza yardımcı olmuştur. Ayrıca, duvar resimleri, heykeller ve diğer buluntular, dönemin kültürel ve dini yaşamını da aydınlatmaktadır.



Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. Bugün ziyaretçilere açık olan alan, kazıların devam ettiği bir çalışma alanıdır. Ziyaretçiler, arkeolojik alanı gezebilir, kazı çalışmalarını inceleyebilir ve Çatalhöyük'ün tarihi ve kültürel önemini daha yakından keşfedebilirler.
__________________
Kahrolsun psikolojisi düzgün insanlar!
Yaşasın tam bağımsız ruh hastası BEŞİKTAŞ'lılar!
 
Alıntı ile Yanıt

Yanıtla

İçeriği Sosyalleştir

Etiketler
Çatalhöyük, kenti, konya, neolitik


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Dara Antik Kenti - Mardin KoJiRo Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1 03 Ağustos 2023 01:27
Side Antik Kenti - Antalya KoJiRo Akdeniz Bölgesi 1 03 Ağustos 2023 01:25
Patara Antik Kenti - Antalya KoJiRo Akdeniz Bölgesi 1 02 Ağustos 2023 08:12
Zeugma Antik Kenti - Gaziantep KoJiRo Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1 02 Ağustos 2023 07:23
Aizanoi Antik Kenti - Kütahya KoJiRo Ege Bölgesi 1 02 Ağustos 2023 07:20




TrendForum.Net genel forum paylaşım sitesidir. Bu nedenle foruma kaydolan tüm gerçek kişiler, kontrole tabi tutulmaksızın içerik paylaşabilmektedir. TrendForum üzerinden paylaşılan mesaj, konu ve görsellerden yana doğabilecek yasal sorumluluklar; paylaşan kullanıcıya aittir, TrendForum.Net yer sağlayıcı olduğu için hiçbir yasal sorumluluk kabul etmez. İllegal herhangi bir faaliyetin saptanması durumunda; İLETİŞİM sayfası üzerinden ulaşıldığı takdirde mesaj, konu ya da görsel; en fazla 48 saat içerisinde silinecek ve bildiriminiz üzerinden tarafınıza dönüş sağlanacaktır.
5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi ya da kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

TrendForum.Net, lisanslı vBulletin® kullanmaktadır. Tüm hakları saklıdır. ©2022-2024
Tema Tasarım: Vision / Fibertus.Net